Ποιοι κίνδυνοι περιέχουν οι στρατιωτικές ασκήσεις του Μπακού;-․ Τι προετοιμάζουν οι στρατοί της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν;
Ποιοι κίνδυνοι περιέχουν για τη σταθερότητα της περιοχής οι στρατιωτικές ασκήσεις του Μπακού; μίλησαν στο Radiolur οι διάφοροι ειδικοί.
Σύμφωνα με τον ειδικό σε περιφερειακά θέματα Κάρεν Οβανισιάν, αυτή η παρέλαση στρατιωτικών ασκήσεων δεν είναι πολύ χαρακτηριστική για τις μεταπολεμικές χώρες. Κατά κανόνα, για τουλάχιστον ένα χρόνο δεν πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις, προσπαθούν να εξαλείψουν τις συνέπειες της μεταπολεμικής περιόδου. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν στοχεύουν στην επίδειξη μυϊκής δύναμης.
«Η αρμενική πλευρά προσπαθεί να δείξει ότι λίγους μήνες μετά τον πόλεμο, παρά την ήττα, κατάφερε να ανοικοδομήσει το στρατό σε τόσο βαθμό που διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή είτε του ανθρώπινου δυναμικού είτε και του πολύ μεγάλου αριθμού στρατιωτικού εξοπλισμού. «Από την άλλη πλευρά, το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να δείξει ότι η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν συνεχίζεται», δήλωσε η Κάρεν Οβανισιάν.
Σύμφωνα με τον ειδικό τωα Αζερικών θεμάτων Ταρόν Οβανισιάν, οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων για μάχη. Έχουν μια συνοδευτική συνιστώσα πληροφοριών, δηλαδή, έχουν την έννοια της επίθεσης πληροφοριών, της πίεσης-αντιπαράθεσης. Διεξάγοντας στρατιωτικές ασκήσεις, σύμφωνα με τον ειδικό, το κράτος ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το δεδομένο στρατιωτικό όπλο, εάν χρειαστεί.
«Είναι σαφές ότι μετά την ήττα του πολέμου, οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να αποκαταστήσουν την ετοιμότητα μάχης τους, καθώς οι απειλές δεν εξαφανίστηκαν, αλλά, αντιθέτως, εντάθηκαν. Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει την επιθετική πολιτική του, επομένως, δεν αποκλείεται ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα κλιμάκωση ή μια νέα επιθετικότητα από το Αζερμπαϊτζάν», λέει ο Οβανισιαν.
Ο Οβανισιάν υπενθυμίζει, ότι μετά την τριμερή δήλωση, η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένα προβεί σε επιθετικές δηλώσεις, δείχνοντας ότι η πολιτική εκσυγχρονισμού του στρατού συνεχίζεται, έτσι συχνά θα βλέπουμε τέτοιες στρατιωτικές ασκήσεις. Ποτέ θα ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος, δυσκολεύεται να απαντήσει ο ειδικός λόγο έλλειψης στοιχείων και δεν θέλει να κάνει προβλέψεις.
«Όσο υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, και η σύγκρουση αυτών των συμφερόντων όχι μόνο δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά έχει ενταθεί και μετά το τέλος του πολέμου και συνεχίζει να αναπτύσσεται, πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα πολέμου. Μιλάμε για τον πόλεμο μεταξύ Αρμενίας, Αρτσάχ και Αζερμπαϊτζάν», εξηγεί ο Οβχανισιάν.
Σύμφωνα με την Καρέν Οβανισιάν, ειδικό σε περιφερειακά ζητήματα ο επόμενος πόλεμος, εάν υπάρξει, θα είναι ένας πόλεμος των κρατών που παίζουν στην περιοχή. πρόκειται για τον ρωσοτουρκικό πόλεμο, ο οποίος μπορεί τώρα να φαίνεται απίστευτος, αλλά στην πραγματικότητα, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι τόσο τεταμένες που δεν αποκλείονται συγκρούσεις.
«Υπάρχει κίνδυνος πολέμου, ο κίνδυνος αυτός δεν έχει εξουδετερωθεί ακόμα. Μπορώ μόνο να πω ότι η ενεργή φάση του πολέμου έχει τελειώσει, και είναι πιθανό ότι θα ξεκινήσει η επόμενη φάση, και η επόμενη φάση δεν θα είναι σαν τον πόλεμο που ήταν στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά την ίδια στιγμή, προϋποθέτει πόλεμο μόνο με τη συμμετοχή της αρμενικής ή της αζερικής πλευράς», – λέει ο ειδικός.
Η επίσημη εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι οι επιχειρησιακές-τακτικές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν είναι κανονικού χαρακτήρα και δεν περιέχουν κινδύνους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ειδικό, οι φιλοδοξίες της Τουρκίας αποσκοπούν στην αύξηση των σφαιρών επιρροής της στον Νότιο Καύκασο, και σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία θα θεωρήσει την επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Αρμενίας επιθετικότητα εναντίον της. Ρωσία δεν θα παραδώσει απλώς την Αρμενία στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας ή του ΝΑΤΟ. Η πιθανή σύγκρουση θα είναι για την αποσαφήνιση των σφαιρών επιρροής.
Z.N