Πιέζουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα: «Μοιραστείτε το Αιγαίο με την Τουρκία»

1296
Μοιραστείτε το Αιγαίο με την Τουρκία

Δεν πάνε πολλές ημέρες από τότε που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, «γκρίζαρε» το Αιγαίο με τις δηλώσεις του. Μάλιστα αυτό είχε γίνει την ώρα του τηλεφωνήματος του Κ.Μητσοτάκη με τον Τ.Μπάιντεν.

Και σύμφωνα με πληροφορίες ασκούνται πιέσεις από τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν για συνδιαχείριση του υποθαλάσσιου πλούτου του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ της «Βραδυνής», αυτό το έχει κάνει σαφές η Ουάσινγκτον τόσο στην ελληνική όσο και στην κυπριακή πλευρά, στις κατ’ ίδιαν συζητήσεις των αξιωματούχων κάθε επιπέδου, καθώς τα γεγονότα «τρέχουν».

Όπως μεταδίδεται, η Ουάσινγκτον είναι προσηλωμένη σε αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της επιστροφής των ΗΠΑ στην περιοχή, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με αξιοπιστία χωρίς την Τουρκία στο πλευρό της. Ως εκ τούτου, η απαίτηση των διεθνιστών είναι Ελλάδα/Κύπρος και Τουρκία να τα βρουν, φυσικά εις βάρος του Αρχιπελάγους των Ελλήνων και της Μεγαλονήσου

Αναφορικά με την Κύπρο, η πενταμερής, που θα λάβει χώρα στο τέλος Απριλίου, θα καθορίσει εν πολλοίς και την συνέχεια στο θέμα της συνδιαχείρισης με την Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων. Σχετικά με την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις μέσων ενημέρωσης, τα πράγματα είναι περίπλοκα. Η επίσκεψη Δένδια, στις 14 Απριλίου, στην Τουρκία, που είναι προπομπός της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, θα αποτελέσει ένα πρώτο τεστ.

Όπως αναφέρει η πηγή, η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει προς Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον που πιέζουν για εξεύρεση λύσης, ότι η κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί μία τέτοια εξέλιξη.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έχει την -έστω σιωπηρή- στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλά για «έντιμη συμφωνία» εννοώντας «λελογισμένες υποχωρήσεις», αλλά το ακροατήριό της δεν αποδέχεται, προς το παρόν, τέτοιες λογικές.

Στο ερώτημα «τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα από μία πιθανή υποχώρηση» οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν, μέσω του πρέσβη τους αλλά και αξιωματούχων της, ότι αυτό που θα κερδίσει η χώρα μας είναι η δυνατότητα εξόρυξης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Κάτι που δεν υφίσταται σήμερα.

Ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ Ά. Μπλινκεν ήταν ξεκάθαρος και επί της ουσίας απευθύνθηκε σε Άγκυρα και Αθήνα όταν δήλωνε πως «θέλουμε απλά να δούμε την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και παρεμπιπτόντως, όταν υπάρχουν διαμάχες για τους φυσικούς πόρους, αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να φέρνει κοντά τις χώρες. Η κοινή χρήση αυτών των πόρων, οι κοινές επενδύσεις, η εκμετάλλευση αυτών των πόρων, θα μπορούσε να φέρει κοντά τις χώρες».

Κορυφαίος διπλωμάτης μιλώντας στη «Βραδυνή» υπενθύμισε τον «χάρτη Μπάιντεν» επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η άποψη του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τον χάρτη που σχεδιάστηκε το 2015 υπό τις οδηγίες του τότε αντιπροέδρου Μπάιντεν από χαρτογράφους του Bureau of Energy Resources των ΗΠΑ (υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με υπεύθυνη για τη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια), και διπλωμάτες, παρουσιάστηκε στον Ερντογάν -και στον Αναστασιάδη- κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό (2015-2017), και χρησιμοποιήθηκε ως δέλεαρ κατευνασμού μετά την ισραηλινο-τουρκική κρίση των γεγονότων του «Μαβί Μαρμαρά».

«Πρόκειται ξεκάθαρα για μία εξόφθαλμη παραβίαση των κανόνων της UNCLOS, αφού παραχωρεί στη Ρόδο, στην Κάρπαθο και στο Καστελόριζο μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και όχι υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Δίνει, επίσης, ελάχιστη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στο βόρειο τμήμα της Κρήτης και εμφανίζει την Τουρκία να διαθέτει μία τεράστια υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, που συνορεύει με την αιγυπτιακή ΑΟΖ», λένε κορυφαίοι Έλληνες διπλωμάτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας