Περιμένοντας τον λογαριασμό για τη στήριξη της λίρας

1034
λίρα

Το 2020 η Τουρκία θα απολαύσει μια ανάπαυλα από την οικονομική αναταραχή. Θα αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες και θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού ώστε να διασφαλιστεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί κοντά στον στόχο του 5% που έχει θέσει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει κάλλιστα υπό έλεγχο. Ο λογαριασμός θα έρθει αργότερα.

Ο αναπτυξιακός στόχος της τουρκικής κυβέρνησης φαντάζει φιλόδοξος εκ πρώτης όψεως, δεδομένου πως για το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας θα είναι το ένα δέκατο αυτού. Ωστόσο, υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες. Πρώτον, ο Μουράτ Ουιζάλ, ο οποίος διορίστηκε τον Ιούλιο επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, έχει αποδειχθεί πως είναι πιο φιλικός προς τις μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού απ’ ό,τι ήταν ο προκάτοχός του.

Έχει ήδη μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου και πλέον αυτό έχει διαμορφωθεί στο 12%. Περαιτέρω μείωση του επιτοκίου δανεισμού είναι πιθανή εντός του 2020. Και οι δημόσιες δαπάνες θα ενισχύσουν τον ρυθμό ανάπτυξης.

Η επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 11% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Ακόμη και έτσι, η σχετική σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας σημαίνει πως ο πληθωρισμός το 2020 θα διαμορφωθεί περίπου στο μισό σε σύγκριση με το υψηλότερο επίπεδο όπου είχε βρεθεί το 2018 όταν εκτινάχθηκε στο 25%, καθώς η μεγάλη υποχώρηση της λίρας είχε προκαλέσει άνοδο της τιμής των εισαγόμενων προϊόντων. Ωστόσο, η υιοθέτηση τακτικών όπως ο περιορισμός της πρόσβασης σε συνάλλαγμα και ο περιορισμός της ρευστότητας σε λίρα από τις τουρκικές τράπεζες βοήθησαν στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας το 2019, παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αυτού του είδους τα μέτρα πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται.

Ωστόσο, είναι πιθανό στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών να αρχίσουν να σχηματίζονται προβλήματα. Οι κρατικές τουρκικές τράπεζες βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η έκθεση τουρκικών επιχειρήσεων σε δάνεια σε ξένο νόμισμα είναι σημαντική και υπερβαίνει κατά 180 δισ. δολάρια το ύψος των περιουσιακών στοιχείων.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές υποπτεύονται πως τα επίσημα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας έχουν εξωραϊστεί με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) και πως η προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να υπερασπιστεί τη λίρα είχε πιο αρνητική επίπτωση στα συναλλαγματικά αποθέματα απ’ ό,τι υποδηλώνουν τα επίσημα στοιχεία. Αν αρχίσει να γίνεται λιγότερο αποτελεσματική η στρατηγική υπεράσπισης της λίρας, τότε ενδέχεται η κεντρική να αντιστρέψει τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Δεδομένου ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να επανεκλεγεί το 2023, η επιδίωξη, βραχυπρόθεσμα, ανάπτυξης με οποιοδήποτε κόστος ενδεχομένως να γίνει μπούμερανγκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας