Πελοπόννησος: 23 χρόνια θα χρειαστούν για… άδειες γεωτρήσεων – 23.500 αιτήσεις για αγροτικό ρεύμα

1533
αγρότες

Είκοσι δύο με είκοσι τρία χρόνια θα χρειαστούν οι αγρότες των περισσότερων νομών της Πελοποννήσου, για να πάρουν άδειες χρήσης νερού και να τις καταθέσουν στη ΔΕΗ, προκειμένου να συνεχίσει να τους χορηγεί το αγροτικό τιμολόγιο. Και αυτό, ενώ η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τους αγρότες να υποβάλουν τις άδειες χρήσης νερού μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου!

Ο Δημήτρης Μήλιος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου (της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με έδρα την Τρίπολη) μας ενημέρωσε ότι για τις άδειες χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις που ζητεί η ΔΕΗ ώστε να επικαιροποιήσει το αγροτικό τιμολόγιο, υπάρχουν 23.500 περίπου αιτήσεις σε εκκρεμότητα στη Διεύθυνση. Η υπηρεσία καλύπτει τους 4 νομούς της Περιφέρειας (πλην Κορινθίας) συν την Ηλεία και την Τροιζηνία – και το να εξετάσει τις χιλιάδες αυτές αιτήσεις είναι αδύνατο, καθώς έχει μόνο 5 υπαλλήλους.

Η υπηρεσία ασχολείται ακόμα με την παρακολούθηση κολυμβητικών νερών, τις γνωμοδοτήσεις για περιβαλλοντικές μελέτες, για ρέματα για δήμους και Περιφέρεια.

“Η υπηρεσία μας το 2017 εξέδωσε 935 άδειες χρήσης νερού. Με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούμε 22 τουλάχιστον χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μήλιος και πρόσθεσε πως “δεν μπορούμε να περπατήσουμε από τους χιλιάδες φακέλους”.

Ο ίδιος πρότεινε η ΔΕΗ να χορηγεί το αγροτικό τιμολόγιο με τη βεβαίωση του αγρότη ότι έχει καταθέσει τα χαρτιά στο δήμο για την άδεια χρήσης νερού και παρατήρησε: “Το έχουμε πει με έγγραφά μας πως πρέπει να αλλάξει η διαδικασία. Να γίνεται όπως με τις αυθαίρετες κατοικίες και η υπηρεσία να ελέγχει αν ισχύουν αυτά που δηλώνει κάποιος”.

Σημείωσε πως το έργο τους δυσχεραίνεται καθώς “οι φάκελοι που έχουν υποβληθεί είναι λάθος, γιατί πολλοί δεν έχουν συνταχθεί από γεωλόγο ή γεωπόνο. Εχουν βάλει λάθος συντεταγμένες ή δεν έχουν δηλώσει όλα τα χωράφια. Υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν δηλώσει τις γεωτρήσεις”.

Ο διευθυντής Υδάτων Πελοποννήσου δήλωσε ότι “υπάρχουν σε κάθε νομό αρκετοί αρδευτικοί συνεταιρισμοί που ασχολούνται με τον ίδιο πόρο. Πρέπει να υπάρχει ένας μόνο οργανισμός που να διαχειρίζεται το νερό. Κανένας δε γνωρίζει την ποσότητα του νερού που διαχειρίζεται συνολικά ένας νομός. Δεν υπάρχουν ρολόγια”.

Παρατήρησε ακόμη πως “πρέπει να γίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Υδάτων, που θα καθορίσει την οικονομική πολιτική και το περιβαλλοντικό τέλος”.

Τέλος, συνέστησε “να αλλάξει ο τρόπος, όπως έγινε με τα δασικά” και ξεκαθάρισε πως “το νερό ανήκει στο κράτος, η χρήση είναι στους αγρότες”.

Αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο

Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο από τα σημειώματα που λαμβάνουν οι αγρότες μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ, με τα οποία τους ζητείται να υποβάλουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στην υπηρεσία προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό τιμολόγιο για τις γεωτρήσεις τους.

Στο σχετικό σημείωμα της ΔΕΗ σημειώνεται πως μετά την έκδοση της υπ’ αριθμόν 140424/06.03.2017 υπουργικής απόφασης, επανακαθορίστηκε η διαδικασία χορήγησης και διατήρησης του αγροτικού τιμολογίου. Ετσι για όλες τις υφιστάμενες και ήδη ηλεκτροδοτούμενες αρδευτικές εκμεταλλεύσεις, είναι υποχρεωτική η έκδοση νέου δελτίου γεωργοτεχνικών και γεωργοοικονομικών στοιχείων.

Ζητείται λοιπόν να προσκομίσουν οι αγρότες στα κατά τόπους αρμόδια γραφεία της ΔΕΗ βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα (ΟΤΑ Α’ ή Β’ βαθμού) περί υποβολής αίτησης για έκδοση ή ανανέωση ή τροποποίηση άδειας χρήσης ύδατος ή βεβαίωση παροχής ύδατος. Ή την άδεια χρήσης ύδατος που εκδόθηκε από τον αρμόδιο φορέα ή το νέο δελτίο Νο1 που εκδόθηκε από την αρμόδια Περιφέρεια και την ανωτέρα άδεια χρήσης ύδατος.

Επιπλέον θα πρέπει να υποβληθούν και άλλα δικαιολογητικά, που αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται δε πως αν οι αγρότες δεν ανταποκριθούν εγκαίρως στην υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνει μονομερής καταγγελία της σύμβασης. Καταλήγοντας το σημείωμα αναφέρει πως, αν τα αναγκαία κατά περίπτωση δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί, οι αγρότες πρέπει απλώς να επισκεφθούν το αρμόδιο κατάστημα ή να επικοινωνήσουν με το τηλ. 11770.

Η θέση του Νίκου Σινάνη

Οπως σημείωσε μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νικόλαος Σινάνης, το όλο ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο της περιοχής – και υπογράμμισε:

«Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση σε σχέση με το αγροτικό ρεύμα στις γεωτρήσεις. Στέλνει η ΔΕΗ εκβιαστικά ραβασάκια με τις απειλές ότι θα διακόψει το αγροτικό ρεύμα, αν δεν προσκομίσουμε δικαιολογητικά που θέλει η ΔΕΗ, τα οποία ήδη οι αγρότες έχουν προσκομίσει πριν από 3-4 χρόνια, όταν ζητήθηκαν για τις άδειες χρήσης νερού – αν και δεν έχουμε πάρει ακόμη άδειες χρήσης νερού.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι, προς τι αυτή η διαδικασία και για ποιο λόγο στέλνει τελεσίδικα ότι όποιος δεν προσκομίσει τα στοιχεία θα κοπεί το ρεύμα;

Μήπως θέλουν να βάλουν υδρόμετρα για επερχόμενες αυξήσεις; Οι αγρότες ανησυχούν για το τι τους περιμένει.

Εμείς σαν σύλλογος είμαστε στη διαδικασία της ενημέρωσης από τη ΔΕΗ, την Διεύθυνση Γεωργίας και το Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων. Δεν παύει όμως να υπάρχει η ανησυχία, καθώς όλες οι γεωτρήσεις είναι νόμιμες, για αυτό εξάλλου τους έχει δοθεί και ρεύμα».

*Πηγή: eleftheriaonline.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας