Παρουσία δύο αμερικανικών πλοίων πραγματοποιεί γεωτρήσεις η ExxonMobil στο «Γλαύκος»

2215
Παρουσία δύο αμερικανικών πλοίων πραγματοποιεί γεωτρήσεις η ExxonMobil στο «Γλαύκος»
Καμία κίνηση από την Άγκυρα

Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία που ανήκουν στον 6ο στόλο έχουν λάβει θέση, το ένα δυτικά της κυπριακής ΑΟΖ και το άλλο νοτιο-ανατολικά, ώστε να παρέχουν διακριτική προστασία στο πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth της ExxonMobil, το οποίο συνεχίζει απρόσκοπτα τις εργασίες γεώτρησης στον Γλαύκο.

Στην περιοχή πλέει και το υποβρύχιο Albany του έκτου στόλου, το οποίο πριν λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου, είχε πραγματοποιήσει σύντομη στάση ανοιχτά της Λεμεσού όπως αναφέρει το κυπριακό omegalive.

Η Τουρκία δεν έδειξε καμία παρουσία στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά έχει δεσμευτεί μην επιτρέψει σε καμία εταιρεία ή πλοίο να εισέλθει στο τεμάχιο 5 και στο κομμάτι που παράνομα διεκδικεί ως μέρος της υφαλοκρηπίδας της.

Το ερευνητικό μας πρόγραμμα θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, η απάντηση του προέδρου της δημοκρατίας. “Δεν λέγω ότι τον επόμενο χρόνο θα γίνουν γεωτρητικές εργασίες, θα γίνουν σίγουρα όμως ερευνητικές εργασίες για το τεμάχιο 5 που έχει αδειοδοτηθεί στην ExxonMobil και στην Qatar Petroleum”, αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Η Άγκυρα ωστόσο έστειλε στα ανατολικά μια πολεμικη φρεγάτα η οποία παρακολουθεί από απόσταση το ερευνητικό Odin Finder που δραστηριοποιείται για λογαριασμό του τμήματος αλιείας μεταξύ των τεμαχίων 7 και 8.

Κίνηση για την οποία είχε προειδοποιήσει με αντίμετρα το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους αφού παράνομα διεκδικεί το 8 ως μέρος της «ΑΟΖ» του παράνομου μορφώματος.

Πάντως, κατά το ταξίδι του Odin Finder από την Ιεράπετρα της Κρήτης προς την Κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία δεν επιχείρησε ούτε επικοινωνία μέσω ασυρμάτου, ούτε κινήθηκε προς αλλαγή της πορείας του.

Περίοδος κατά την οποία εκτιμάται πως θα υπάρξει κίνηση, είναι ο Ιανουάριος, και πιο συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο, οπότε επιστρέφει στην Κυπριακή ΑΟΖ και στα υπό αμφισβήτηση δυτικά τεμάχια, το Nautical Geo.

Το ερευνητικό σκάφος το οποίο τον περασμένο Οκτώβριο η Άγκυρα εκδίωξε από την ίδια περιοχή. Η Άγκυρα, την ίδια ώρα, δέσμευσε παράτυπα θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ριζοπαρπάσου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 4 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

Σε ότι αφορά το κοίτασμα «Γλαύκος-2» του βυθοτεμαχίου 10, η Άγκυρα επιλέγει να μην «κοντράρει» τις ΗΠΑ ποντάροντας και στην παρουσία του Κατάρ στην κοινοπραξία που θα εκμεταλλευτεί το κοίτασμα.

Η Άγκυρα θεωρεί πως μέσω του Κατάρ θα μπορέσει να αποκομίσει ευρύτερα κέρδη στην περιοχή καθώς διαμεσολαβεί για την αποκατάσταση των σχέσεών της με τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο.

Ήδη το έκανε αυτό με τα ΗΑΕ και τώρα προχωρά τις πρωτοβουλίες του με την Σαουδική Αραβία και εν τέλει με την Αίγυπτο.

Είναι εύλογο το εώτημα μέχρι πότε θα μπορέσουν οι Τούρκοι να συγκρατηθούν και να μην προξενήσουν κάποιο επεισόδιο ειδικά όταν ξεκινήσουν οι έρευνες στο βυθοτεμάχιο 5.

Το βυθοτεμάχιο 5 αν δεν αντιδράσουν, «ακυρώνει» εν τοις πράγμασι την «φανταστική» υφαλοκρηπίδα που έχουν ορίσει και με την οποία αρπάζουν την κυπριακή ΑΟΖ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας