Παραδόθηκε στο διεθνές sell off και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών

839
χρηματιστήριο

Ούτε για μία συνεδρίαση δεν κατάφερε να κρατήσει η τεχνική ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο Αθηνών, αφού μόλις οι διεθνείς αγορές έδωσαν το σήμα της νέας πτώσης, η ελληνική αγορά “γύρισε” από το +1,76% στο -0,82% υποκύπτοντας με συνοπτικές διαδικασίες στη νέα ένταση που προκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump.

Ειδικότερα, γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,82% στις 837,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 837,33 μονάδων (-0,84%) και 859,33 μον. (+1,76%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 30,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 850 χιλ. τεμάχια.

Παραδόθηκε στο διεθνές sell off και πάλι το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,50%, στις 2.068,62 μονάδες, ενώ στο -3,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.343,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 701,23 μονάδες.

Αν και το ΧΑ προσπάθησε σήμερα να σπάσει το πτωτικό σερί, φτάνοντας μάλιστα μία ανάσα από τις 860 μονάδες, μόλις η Wall Street έδειξε ότι δέχεται νέο κύμα αναταράξεων, η ελληνική αγορά όχι μόνο “έσβησε” τα κέρδη της, αλλά και διολίσθησε σε χαμηλότερα εδάφη, φτάνοντας σε εκείνα που είχε φτάσει στις 10 Ιουλίου, όταν και βρισκόταν σε εξέλιξη η μετεκλογική διόρθωση.

Όπως όλα δείχνουν, η μεγάλη μετατόπιση κεφαλαίων, από τις μετοχικές αγορές στους τίτλους σταθερού εισοδήματος, όπως είναι τα ομόλογα, επηρεάζει και την “αναδυόμενηελληνική αγορά, η οποία εξακολουθεί να κινείται στο περιθώριο του διεθνούς risk off. Και όπως έχουν επιβεβαιώσει οι εγχώριοι αναλυτές, τις επόμενες ημέρες, και μέχρι να ομαλοποιηθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο παγκόσμιων γιγάντων, των ΗΠΑ και της Κίνας, το αναδυόμενο ΧΑ μπορεί να δοκιμαστεί εκ νέου.

Και σαν να μην έφτανε το αρνητικό διεθνές κλίμα, ήρθε και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για να εκφράσει τις ανησυχίες του για τα δημοσιονομικά μεγέθη. “Ήδη από τον Απρίλιο, παρουσιάζεται σημαντική επιδείνωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η υστέρηση αυτή δεν είναι εμφανής σε ταμειακούς όρους αλλά προκύπτει εφόσον επιβληθούν οι λογιστικές προσαρμογές του ESA και του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας. Συγκεκριμένα, και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμούμε ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου έχει επιδεινωθεί κατά 2,1 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους” επισημαίνεται.

Και σε αυτό το πλαίσιο, έγινε γνωστό ότι το fund Lansdowne εξακολουθεί να χτίζει short θέσεις στην ελληνική αγορά, ξυπνώντας μνήμες από τις περσινές περιπέτειες της αγοράς, όταν οι short τάραξαν για τα καλά τα ύδατα της Λεωφόρου Αθηνών. Τις τελευταίες μέρες το fund Lansdowne έχει βάλει στόχαστρό του φυσικά τον τραπεζικό κλάδο, ειδικά οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, αλλά και τη ΔΕΗ. Τα νέα στοιχεία για τη ΔΕΗ δείχνουν short θέση στο 1,61%.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί εδώ ότι το ενδιαφέρον των εγχώριων επενδυτών θα στραφεί στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ΟΤΕ και Coca Cola, οι οποίες δημοσιεύουν αύριο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης αποτελέσματα. Επίσης, σήμερα το βράδυ θα δημοσιοποιηθεί η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI, αλλά ακόμη δεν είναι βέβαιο εάν υπάρξει ελληνικό ενδιαφέρον. Σημειώνεται πως στον δείκτη MSCI Greece Standard συμμετέχουν 8 μετοχές με τις ακόλουθες σταθμίσεις: ΟΤΕ (20,5%), Alpha Bank (16,07%), Eurobank (14,76%), ΟΠΑΠ (14,46%), Jumbο (12,16%), Motor Oil (9,01%), Εθνική Τράπεζα (8,69%) και Τιτάν (4,35%).

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημείωσε βουτιά 3,80%, με τις Cenergy, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ και Πειραιώς να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Η πτώση σε Λάμδα, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Titan και Σαράντης ξεπέρασε το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Motor Oil και Eurobank, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Jumbo και Μυτιληναίος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας