Παράνομες Navtex στο Αιγαίο η απάντηση Ερντογάν στα “χάδια” των Ευρωπαίων

780
Παράνομες Navtex στο Αιγαίο

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του Κειμένου Συμπερασμάτων, με το οποίο οι Ευρωπαίοι απλώς “χάιδεψαν” την Τουρκία και ο Ερντογάν έδειξε για άλλη μια φορά τις προθέσεις του. Οι τουρκικές υδρογραφικές υπηρεσίες “βομβάρδισαν” κυριολεκτικά τις τελευταίες ώρες με προκλητικές Navtex περιοχές του Αιγαίου, καθώς και περιοχή νοτίως της Ρόδου.

Οι παράνομες τουρκικές Navtex, οι οποίες εκδόθηκαν από τους υδρογραφικούς σταθμούς της Αττάλειας και της Σμύρνης, αφήνουν αιχμές για ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις και παραλλήλως αμφισβητούν το καθεστώς νησιών του Αιγαίου. Οι Τούρκοι θέτουν με αυτές τις ενέργειες, για άλλη μία φορά, το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα, ειδικά η πρώτη Navtex, η οποία εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό Σμύρνης, αναφέρει ότι η ελληνική Navtex 265/20 που προηγήθηκε «παραβιάζει το καθεστώς των νήσων Σαμοθράκη και Λήμνου». Προσθέτει επίσης ότι στην συγκεκριμένη περιοχή θα γίνουν ασκήσεις και τουρκικών δυνάμεων με πυρά.

Οι χάρτες των προκλήσεων Ερντογάν 

Όπως φαίνεται στον χάρτη, με την περιοχή που δεσμεύει παράνομα η Τουρκία, ουσιαστικά κυκλώνεται η Σαμοθράκη, ενώ δεσμεύεται περιοχή βόρεια της Λήμνου μέχρι και την χερσόνησο του Αγίου Όρους.

Οι Τούρκοι με τις ενέργειες αυτές αμφισβητούν ευθέως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου. Αυτό καθίσταται ακόμα πιο σαφές με τις άλλες δύο  Navtex που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης. Με την μία από αυτές, η Άγκυρα αναφέρεται στην ελληνική οδηγία 772/20, την οποία κατηγορεί ότι παραβιάζει το καθεστώς των νήσων Χίου και Σάμου. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και στην άλλη τουρκική Navtex, όπου μπαίνει στο στόχαστρο το καθεστώς της νήσου Τήλου.

Η τουρκική πρόκληση δεν σταματά όμως εδώ, καθώς με μια τέταρτη Navtex, η οποία εκδόθηκε από τον τουρκικό υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, στοχοποιείται πάλι προηγούμενη ελληνική οδηγία που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο σταθμός αυτός δεν έχει αρμοδιότητα σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και αμφισβητεί την εξουσία των ελληνικών αρχών να προειδοποιούν τη διεθνή ναυσιπλοΐα για την συγκεκριμένη περιοχή.

 

 

 

 

Και βέτο από τον Τραμπ

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι προκλήσεις γίνονται δύο εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να μεταθέσει για τον Μάρτιο την επαναξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς. Μια μετάθεση που συνιστά  αθέτηση, από την πλευρά των Ευρωπαίων, των αποφάσεων που είχαν λάβει τον περασμένο Οκτώβριο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Η νέα πρόκληση έρχεται επίσης δύο εικοσιτετράωρα μετά τις βαρύγδουπες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, αλλά και του Μακρόν, ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί νέες προκλήσεις από την Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα πρέπει επίσης να  σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη, την ώρα που ξεκινούσε η Σύνοδος Κορυφής, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκθείαζε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, στο πλαίσιο της Συμμαχίας, και καλούς του Ευρωπαίους ηγέτες να μην ξεχάσουν την στρατηγική σημασία της Τουρκίας και να αναζητήσουν «θετικές προσεγγίσεις».

Εντωμεταξύ, πριν από λίγο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα ασκήσει βέτο στον νόμο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, στον οποίο προβλέπονται κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400. «Ο μεγαλύτερος κερδισμένος από το αμυντικό μας νομοσχέδιο είναι η Κίνα! Θα ασκήσω βέτο!» έγραψε ο Τραμπ, στηρίζοντας για άλλη μία φορά τον φίλο του Ερντογάν.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε από την Γερουσία, χρειάζεται την έγκριση του προέδρου, ο οποίος αν αρνηθεί να το υπογράωει, όπως λέει, θα επιστρέψει στη Βουλή. Με μια τέτοια ενέργεια ο Τραμπ παίρνει όμως ρίσκο, καθώς το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Έλαβε μάλιστα 84 ψήφους υπέρ και μόλις 13 κατά, στο σώμα του Κογκρέσου που έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το βέτο του Τραμπ μπορεί να ανατραπεί από τα δύο τρίτα των ψήφων τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων (κυριαρχούν οι Δημοκτατικοί) όσο και στη Γερουσία.

Πηγή: SLpress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας