Παν. Λαφαζάνης: Εθνικό και οικονομικό έγκλημα η συνέχιση από την Ελλάδα του αποκλεισμού της Κριμαίας και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να σφίγγει η ίδια την θηλιά στο λαιμό της
Ο Παναγ. Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ. της ΛΑ.Ε. και ο Κώστας Ήσυχος, μέλος του Π.Σ. της ΛΑ.Ε., επισκέφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες (6,7,8/11) την Κριμαία, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της κυβέρνησης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ και του αντιπροέδρου της Γκεόργκι Μουράτοφ και συμμετείχαν σε ενδιαφέρον Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη γνωστή πόλη της Γιάλτας με θέμα “Η Κριμαία στην σύγχρονη εποχή”.
Στο Συνέδριο συμμετείχε, επίσης, ο Παύλος Χρήστου , Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συλλόγου.
Στο Συνέδριο έκανε παρέμβαση ο Παναγ. Λαφαζάνης, ο οποίος ,μεταξύ άλλων, καταδίκασε τον αυθαίρετο, αστήρικτο και ψυχροπολεμικό αποκλεισμό που έχει επιβάλλει η Δύση στην Κριμαία αλλά και τις αντίστοιχες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Ο Παναγ. Λαφαζάνης ζήτησε την άρση όλων αυτών των μέτρων, ενώ υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση την άμεση ανάγκη να σταματήσει η Ελλάδα αυτόν τον απαράδεκτο αποκλεισμό της Κριμαίας, της ιστορικής Ταυρίδας, αλλά και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Ο Παναγ. Λαφαζάνης, μάλιστα, χαρακτήρισε εθνικό και οικονομικό έγκλημα για την χώρα μας αυτόν τον αποκλεισμό και αυτές τις κυρώσεις, οι οποίες πλήττουν καίρια τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και την αναγνωρισμένη συνταγματικά ιστορική ελληνική μειονότητα στο Κριμαϊκό έδαφος.
Είναι αδιανόητο, πρόσθεσε ο Παναγ. Λαφαζάνης, αντί να έχουμε στρατηγική συνεργασία με την Κριμαία και συνολικά την Ρωσία, να επιβάλλει η Ελλάδα ψυχροπολεμικά μέτρα σε βάρος τους που επιφέρουν αντίμετρα από πλευράς Ρωσίας, τα οποία πρώτα απ’ όλα πλήττουν τους Έλληνες αγρότες.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
Στο Συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 50 αντιπρόσωποι κομμάτων, κινημάτων και οργανώσεων κόσμου από 30 χώρες του κόσμου, εγκρίθηκε Διακήρυξη φίλων της Κριμαίας, η οποία θεωρεί ως θέμα δημοκρατίας, ανθρωπισμού, προάσπισης της Ειρήνης και της συνεργασίας λαών και χωρών την άρση του αποκλεισμού της Κριμαίας, ο οποίος έχει βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες σε βάρος του κριμαϊκού λαού, ιδιαίτερα στην τροφοδοσία της Κριμαίας σε νερό και ενέργεια, καθώς και στις επικοινωνίες της με τον έξω κόσμο.
Το Συνέδριο εισηγήθηκε, στην βάση της εγκριθείσας διακήρυξης, τη δημιουργία όπου είναι δυνατόν στις διάφορες χώρες συνδέσμων φίλων της Κριμαίας.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗ – ΗΣΥΧΟΥ
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου οι Π. Λαφαζάνης και Κ. Ήσυχος πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων και επαφών.
Συγκεκριμένα οι Λαφαζάνης και Ήσυχος είχαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Κριμαίας, Αξιόνοφ και Μουράτοφ.
Συναντήθηκαν, επίσης, με το μέλος του Π.Γ. του Μπάαθ της Συρίας Abdul Salam Aldahmouch και ο Π. Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποκατάστασης από τη Ελλάδα των διπλωματικών σχέσεων της με την Συρία, τις οποίες κακώς, αυθαίρετα και μονομερώς, διέκοψε.
Συνάντηση υπήρξε και με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Ισίμο Τακαχάσι.
Οι Παν. Λαφαζάνης και Κ. Ήσυχος είχαν ακόμα θερμή ανταλλαγή απόψεων και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Συμφερόπολης Γιάννη Σόνο, όπου εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη τους στην Ελληνική κοινότητα της Κριμαίας .
Τέλος, ο Παν. Λαφαζάνης και ο Κ. Ήσυχος είχαν μακρές συζητήσεις με τον Βραζιλιάνο Rodrigo Moreira, μέλος του Προεδρείου της ”VIA CAMPESIVA” (Ο δρόμος των ακτημόνων), η οποία έχει 1,5 εκ. μέλη και εκπροσωπεί 6εκ ακτήμονες της Βραζιλίας.
Οι συζητήσεις αφορούσαν αλληλοενημέρωση για τα κινήματα στις δυο χώρες και γενικότερα για τον ρόλο των κινημάτων στις σύγχρονες κοινωνίες ιδιαίτερα για την κοινωνική αλλαγή.
Ο Παναγ. Λαφαζάνης θα προσκαλέσει σύντομα τον R. Moreira στην Αθήνα για συζητήσεις με επίκεντρο τα σύγχρονα κινήματα, ενώ ο τελευταίος ζήτησε Έλληνες αγωνιστές των σύγχρονων κινημάτων να συμμετάσχουν στο διεθνές Συνέδριο των κινημάτων τον Γενάρη στην Βαρκελώνη.
Ιδιαίτερες επαφές υπήρξαν επίσης με εκπροσώπους του Die Linke, τον υπουργό εξωτερικών της Ιοσετίας και τον εκπρόσωπο του κόμματος δημοκρατίας της Ινδίας.