Πανικός Ε.Ε. μπροστά στο Brexit: Γερμανικό τελεσίγραφο, γαλλική άρνηση διαπραγμάτευσης

1200
βρετανία

Πανικόβλητη, προκειμένου να ανατρέψει την εκφρασμένη με δημοψήφισμα απόφαση του βρετανικού λαού για το Brexit, η Μέρκελ επιχειρεί να ασκήσει νέες πιέσεις προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζόνσον. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν φάνηκε να συμμερίζεται την άποψη του Βρετανού πρωθυπουργού ότι υπάρχει «άφθονος χώρος» για αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης. Έδωσε τελεσίγραφο 30 ημερών στο Λονδίνο να παρουσιάσει μία εναλλακτική λύση για τα ιρλανδικά σύνορα, εάν θέλει να αποφύγει το backstop, ξεκαθαρίζοντας ότι το βάρος πέφτει στη βρετανική πλευρά και όχι στους 27.

Σήμερα ο Τζόνσον στο Παρίσι θα αντιμετωπίσει έναν ακόμη πιο δύσπιστο απέναντί του ηγέτη.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Τζόνσον, φάνηκε να θεωρεί ακόμη και το γερμανικό τελεσίγραφο υπερβολικά γενναιόδωρο για μία χώρα, που όπως θύμισε διαπραγματευόταν επί 2,5 χρόνια με τους 27 για το πώς θα εξέλθει από την κοινότητα.

Κληθείς να σχολιάσει την πιθανή κατάργηση του backstop, o Γάλλος πρόεδρος διεμήνυσε: «Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων, που προτείνεται τώρα από τους Βρετανούς δεν είναι μία υπαρκτή επιλογή. Και αυτό ήταν πάντα ξεκάθαρο από τον πρόεδρο της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ».

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, μάλιστα, περιόρισε ακόμη περισσότερο τις ελπίδες για μία καλή εξέλιξη στο σημερινό ραντεβού, υπογραμμίζοντας ότι από τότε που ανέλαβε ο Τζόνσον την εξουσία, η Γαλλία θεωρεί ότι το no deal Brexit, δηλαδή μία έξοδος χωρίς συμφωνία, είναι το κεντρικό σενάριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας