Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον: Ραγδαία αύξηση της θνησιμότητας στη μνημονιακή Ελλάδα

2028
ουάσιγκτον

Αύξηση της θνησιμότητας σε ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της δυτικής Ευρώπης σημειώθηκε στην Ελλάδα από το 2010 και μετά, ως συνέπεια της λιτότητας και των επιπτώσεών της στην υγεία του πληθυσμού, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική έρευνα.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στην έρευνα συμμετείχαν και ομογενείς ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί και άλλοι επιστήμονες, όπως οι  Γιώργος Κοτσάκης, Στέφανος Τυροβολάς, Άντι Στεργάκης, Σοφία Ανδρούδη, Βανέσσα Χρέπα, Βασιλική Σταματοπούλου, Κωνσταντίνος Στρουμπούλης , Φώτης Τοπούζης, Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης, Νικόλαος Τσιλιμπάρης και Δημήτριος Βαλσαμίδης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2016 από το Institute for Health Metrics and Evaluation του Πανεπιστημίου.

Στα ευρήματα της έρευνας αναφέρεται ότι η υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά και οι θάνατοι αυξήθηκαν ραγδαία μετά την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010.

«Η μελέτη αυτή είναι σημαντική γιατί παρέχει ένα πλαίσιο εργασίας για την παρακολούθηση της υγείας σε εθνικό επίπεδο μετά από μεγάλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές», δήλωσε ο δρ. Κοτσάκης, εκ των συγγραφέων της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό The Lancet Public Health.

Σ’ αυτήν επισημαίνεται ότι οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά πολύ στην Ελλάδα και ότι τα αίτια θανάτου που αυξήθηκαν περισσότερο ήταν κυρίως αυτά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το σύστημα περίθαλψης.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κυβερνώντες θα έπρεπε να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι εξοπλισμένο, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της χώρας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν και αύξηση στον ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας, ως ένα ακόμη ανησυχητικό παράγοντα και τόνισαν:

«Η αύξηση των συνολικών θανάτων σε μικρά παιδιά, μικρότερα των 5 ετών και πιο μεγάλων ενήλικων, σε συνδυασμό με την αύξηση αιτιών ευαίσθητων προς τη διαθεσιμότητα πόρων (όπως η πρόσβαση σε έλεγχο και έκτακτη φροντίδα) δείχνουν ότι το Σύστημα Υγείας απαιτεί σημαντική αναδιάρθρωση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που είχαν να κάνουν με την διαθεσιμότητα πόρων, επανατοποθέτηση πόρων και δομή του πληθυσμού».

Ακόμη, έγραψαν ότι ενώ το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε το 2010 κατά περίπου 5,6% από το 2000, είχε ραγδαία άνοδο περί το 17,7% τα 6 χρόνια που ακολούθησαν (2010-2016), μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας.

Ηταν μία αύξηση τρεις φορές ταχύτερη από το ποσοστό της δυτικής Ευρώπης και ήρθε σε μία στιγμή που στην πραγματικότητα καταγράφεται μείωση της θνησιμότητας διεθνώς.

Η μεγαλύτερη μάλιστα αύξηση ήταν στις ηλικίες των 70+ ενώ και στους πολύ νεότερους υπήρξε μία δυσανάλογη αύξηση.

Η αύξηση στην θνησιμότητα συμπίπτει με αλλαγές στις αιτίες θανάτου, με αξιοσημείωτες αυξήσεις σε μεταδοτικές, μητρικές, νεογνικές και διατροφικές ασθένειες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας