ΠΑΚΟΕ: Επικίνδυνα χλωριωμένα κοτόπουλα στο πιάτο μας

4293
κοτόπουλα
         
Το πρόβλημα είναι ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει συνάψει συμφωνίες 20ετιας με την Αμερική για τεράστιες ποσότητες πουλερικών που εύκολα θα διοχετεύονται στην Ευρώπη.

Τελικά το χλώριο και το φθόριο που πλένουμε και τα δόντια μας, είναι στην κυριολεξία δηλητήρια.


Η προστασία του καταναλωτή είναι ανεπαρκέστατη για αυτό προσοχή στις ετικέτες και στη σύνθεση των προϊόντων.

Στις ΗΠΑ μετά τη σφαγή των κοτόπουλων ακολουθεί εμβάπτισή τους σε ένα χημικό «μπάνιο» με τέσσερις ουσίες που παρασκευάζονται με βάση το χλώριο για να εξαφανιστεί κάθε ίχνος μικροβίων.

Με αυτό τον τρόπο τα κοτόπουλα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ παραπάνω χρόνο  και έτσι να επιφέρουν μεγαλύτερα κέρδη στους βιομηχάνους. Εκτός από τους κινδύνους που υπάρχουν για τους καταναλωτές, τα κοτόπουλα αυτά προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων στα σφαγεία που έρχονται σε επαφή με τις ουσίες χλωρίου και στο περιβάλλον από τα κατάλοιπα που προκύπτουν κατά την επεξεργασία τους.

Μετά το Brexit το Λονδίνο δεν έχει υποχρέωση ή δεσμεύσεις που έχουν να κάνουν με την απαγόρευση της εισαγωγής τέτοιων κοτόπουλων. Παρόλα αυτά οι Βρυξέλλες θα πιέσουν το Λονδίνο να τηρήσει την απαγόρευση εισαγωγής χλωριωμένων κοτόπουλων σε μία προσπάθεια να προστατέψει τις ευρωπαϊκές εισαγωγές κρέατος αλλά και τη Δημόσια Υγεία.

Στο προσχέδιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο περιλαμβάνεται όρος που αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν «την ποιότητα όσον αφορά την υγεία στον τομέα των τροφίμων και της αγροτικής παραγωγής». Όμως ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος δεν εγγυήθηκε ότι η κυβέρνηση θα απαγορεύσει την εισαγωγή χλωριωμένων κοτόπουλων ως μέρος της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη, απαγορεύονται ουσίες και διεργασίες που είναι εν δυνάμει επιβλαβείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τα «χαλαρά» πρότυπα ασφαλείας στις ΗΠΑ, δίνουν τη δυνατότητα για χαμηλό κόστος παραγωγής κάτι που κάνει τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο παραγωγό κρέατος πουλερικών στον κόσμο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απορρίψει την επεξεργασία των κοτόπουλων με χλώριο γιατί είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για το περιβάλλον. Η Αγγλία όμως θα μπορεί να εισάγει τέτοια κοτόπουλα καθώς δεν ισχύουν πια οι περιορισμοί που έχει θέσει η Ε.Ε. Το θέμα είναι η Ε.Ε. να μην δεχτεί προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χλώριο να εισαχθούν στην Ευρώπη.

Βέβαια υπάρχει το ερώτημα, αφού το χλώριο προστίθεται στο πόσιμο νερό, γιατί να μην εφαρμοστεί επεξεργασία με χλώριο στα κοτόπουλα. Η απάντηση μπορεί να είναι ότι δεν υπάρχει άλλος φθηνότερος τρόπος για το νερό, ενώ για τα κοτόπουλα υπάρχουν άλλες λύσεις απολύμανσης με πιο απλή το πλύσιμο των πουλερικών με καυτό νερό και ακόμη το χλώριο μπαίνει σε πολύ μικρότερες ποσότητες στο νερό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας