Προειδοποίηση εξέδωσαν σήμερα, Τετάρτη, οι αρμόδιες γαλλικές αρχές για τους κινδύνους που κρύβουν αρκετές χημικές ουσίες στις παιδικές πάνες, όπως οι τεχνητοί αρωματικοί παράγοντες. Η γαλλική κυβέρνηση απαιτεί την άμεση αφαίρεση των επίμαχων χημικών ουσιών από τα εν λόγω προϊόντα.
Η γαλλική Αρχή για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον, την Επαγγελματική Υγεία Ασφάλεια (Anses), αν και εξέδωσε την προειδοποίηση τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη που να τεκμηριώνει προβλήματα υγείας από τις παιδικές πάνες, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο… επειδή έχουν ήδη καταγράφει κάποιες ουσίες πάνω από το όρια ασφαλείας» σημειώνει ο αναπληρωτής διευθυντής της Anses, Gerard Lasfargues, με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στις χημικές ουσίες που εντοπίζονται σε μελέτη -την πρώτη στον είδος της- περιλαμβάνονται δύο τεχνητοί αρωματικοί παράγοντες καθώς και άλλα συμπλέγματα αρωματικών ουσιών με βάση έλαια και πιθανό επικίνδυνες διοξίνες.
Ομάδα ερευνητών σε συνεργασία με την Anses έλεγξε 23 προϊόντα σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή όπως είχαν φορεθεί από τα παιδιά οι πάνες.
«Υπολογίσαμε την ποσότητα των απορροφήσιμων χημικών ουσιών, ανάλογα με τον χρόνο που είχε φορεθεί η πάνα, τον αριθμό που είχαν φορέσει τα βρέφη ηλικίας έως 36 μηνών και συγκρίναμε τα αποτελέσματα με τοξικολογικά ορόσημα», εξήγησε ο Gerard Lasfargues.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά μέσο όρο ένα βρέφος στην Γαλλία φορά 3.800 – 4.800 πάνες, με τα δυνητικά επικίνδυνα χημικά να εμπεριέχονται ακόμα και σε προϊόντα με την ένδειξη «φιλικό για το περιβάλλον».
Η γαλλική κυβέρνηση σήμερα το πρωί, σε σύσκεψη με τις εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται παιδικές πάνες έδωσε διορία 15 ημερών για να αποσύρουν τα επίμαχα προϊόντα από τα σημεία πώλησης.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τους γονείς ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία των παιδιών», τόνισε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Agnes Buzyn, μετά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομίας.
«Προφανώς και πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις βρεφικές πάνες. Το κάνουμε τα τελευταία 50 χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι η μελέτη δεν αποκλείει «κίνδυνο υγείας για τα παιδιά μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό σε προληπτικό επίπεδο θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από πιθανές επιπτώσεις».