Παζαρεύουν “συντάξεις” με το ξεπούλημα των γερμανικών αποζημιώσεων!

1073
συντάξεις

Κενό γράμμα έχουν μείνει μέχρι σήμερα οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις θα έρθει στη Βουλή. Βεβαίως, έχουν πει ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο, αυτή η «περίεργη» σιωπή κυβερνητικών στελεχών, έχει προκαλέσει πολλούς συνειρμούς.

Στους διαδρόμους της Βουλής λένε ότι το πόρισμα είναι έτοιμο, μπορεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διεκδίκησης, ακόμη και σε διεθνή δικαστήρια, όμως, η κυβέρνηση καθυστερεί σκόπιμα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης (αλλά και αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ) που βλέπουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάνει deal με τη γερμανική κυβέρνηση να μην πιέσει τις καταστάσεις με αντάλλαγμα μια «χαλαρή» αντιμετώπιση των σχεδίων για μη περικοπή των συντάξεων. Αλλά και για άλλα μέτρα που βγαίνουν έξω από το πλαίσιο των δεσμεύσεων της Αθήνας και που τώρα το Βερολίνο «ποιεί την νήσσαν».

Πάγωμα με εντολή Τσίπρα;

Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή να παγώσουν οι διαδικασίες για την κατάθεση του πορίσματος ώστε να κλείσει τη συμφωνία με τους Γερμανούς για τις συντάξεις και για άλλα θέματα. Αλλωστε, το Βερολίνο έχει ήδη πει πρόσφατα: «Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν την θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

Η δήλωση αυτή είχε γίνει προ ημερών από τον εκπρόσωπο κ. Ζάιμπερτ μετά από δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που ανέφερε ότι Ελλάδα και Πολωνία θα μπορούσαν να ζητήσουν επανορθώσεις και να υπάρξει συντονισμός στο θέμα αυτό.

Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε είχε κάνει σημαία του την υπόθεση των επανορθώσεων για τις γερμανικές θηριωδίες αλλά και το θέμα του κατοχικού δανείου, έχει σιωπήσει. Οι δε αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων που εμπλέκονται στο ζήτημα αυτό, κρατούν στα συρτάρια το πόρισμα.

Αν κατατεθεί στην Ολομέλεια και ξεκινήσει μια συζήτηση θα πρέπει να συσταθεί και μια επιτροπή που θα στηρίξει σθεναρά τις ελληνικές διεκδικήσεις. Κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει και σε νομικές ενέργειες σε διεθνή δικαστήρια.

Μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε ρήξη στις σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο, γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει παγώσει το θέμα.

Ωστόσο, τα στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για μια άθλια συναλλαγή κάτω από το τραπέζι ώστε η Γερμανία να μην πιέζει την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά στο θέμα των συντάξεων, η δε Ελλάδα να μην κάνει αυτά που έχει δεσμευτεί.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το καλό κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις των δύο χωρών. Πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg έκανε λόγο για «δώρο» που θα μπορούσε να κάνει η Ανγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα, κι εννοούσε την αναβολή της περικοπής των συντάξεων ώστε ο πρωθυπουργός να πάει σε εκλογές «καθαρός» και χωρίς κοινωνική έκρηξη.

Αλλά και η πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Ο. Σολτς, κινήθηκε στη γραμμή της «χαλαρότητας» που δεν έχει καμιά σχέση με τους υψηλούς τόνους των προηγούμενων μηνών.

Αλλωστε, μια αναστολή του μέτρου της μη περικοπής θα πρέπει να περάσει και από τη γερμανική βουλή.

Πολλοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν όντως η κυβέρνηση «ξεπούλησε» το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, «κλωτσώντας» το στο μακρύ μέλλον ώστε να πετύχει μια καλή συμφωνία με τη Γερμανία. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ανεξάρτητα από το αν είναι διεκδικήσιμα ή όχι τόσα δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είχε αναγάγει το θέμα σε κορυφαίο.

Τι έλεγαν Παυλόπουλος – Τσίπρας

Αλλωστε, μόλις στις 3 Οκτωβρίου ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε αναφερθεί εκτενώς λέγοντας: «Όλοι είμαστε ενωμένοι και η Βουλή των Ελλήνων θα κάνει τη δουλειά της με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ιερής μνήμης και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σε εμάς τους Έλληνες, εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας: «Οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός επιβάλλει τη σχετική απόφαση να τη λάβει αρμόδιο δικαστικό φόρουμ με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω διεθνούς δικαίου».

Αφηνε δηλαδή ξεκάθαρα το ενδεχόμενο προσφυγής στα διεθνή δικαστήρια.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Αλέξης Τσίπρας από την μαρτυρική Κάνδανο έλεγε:

«Είναι ιστορικό χρέος απέναντι σε αυτούς που έφυγαν αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε το πόρισμα για τις διεκδικήσεις, το οποίο θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους στην Ολομέλεια της Βουλής για τις περαιτέρω κινήσεις μας με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων». Ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει το θέμα και στον πρόεδρο της Γερμανίας κ. Στάινμαγιερ, όμως, έμεινε στα λόγια.

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Π. Ρήγας, είχε αναφέρει: «Άρρηκτα δεμένη με την ιστορική μνήμη είναι και η εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα που αποτελεί μια ενεργή διεκδίκηση. Μια εκκρεμότητα, που η τακτοποίησή της πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Πλεύση Ελευθερίας έστειλαν πρόσφατα εξώδικα για το θέμα: «Οι υπαίτιες πράξεις και παραλείψεις που υποσκάπτουν τα δικαιώματα των ελλήνων και το μέλλον της χώρας έχουν συνέπειες. Και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν» έλεγε η ανακοίνωση.

Πόσα διεκδικούμε

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξιώσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία έχουν υπολογισθεί από την Ειδική Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε ύψος από 278 έως 341 δις ευρώ τουλάχιστον. Από τις ανωτέρω οφειλές, το ποσό των 332 δις αφορά απαιτήσεις συνδεδεμένες με τα διεθνή εγκλήματα και τις καταστροφές που έγιναν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πόρισμα της 31.12.2014 του ΓΛΚ ανέφερε ότι η ζημία της χώρας επιμετράται σε ποσά 286 δισ. ευρώ, βάσει αρχειακών στοιχείων, ή 309 δισ., βάσει διεθνών συνθηκών. Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο αποτιμάται σε ποσό 11 δισ. ευρώ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί το σχετικό ποσό, που εκκρεμεί για την αποζημίωση των θυμάτων της θηριωδίας (Δίστομο, Καλάβρυτα, Χορτιάτης, Κάνδνος και άλλα 1.770 κατεστραμμένα χωριά και πόλεις), και το ανεξόφλητο παθητικό της Γερμανίας δυνάμει του καπνικού αντιπραγματιστικού εμπορίου (κλήριγκ), της περιόδου 1930-1940, το οποίο εκτιμάται σε ποσό περίπου ίσο με το 1/6 περίπου του κατοχικού δανείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας