Μια ζοφερή εκτίμηση για τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία, κατέθεσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Άντζελο Μπορέλι, μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica. Έτσι, όπως είπε, τα κρούσματα ίσως να είναι 10 φορές από τα καταγεγραμμένα.
«Για κάθε διαπιστωμένο κρούσμα υπάρχουν άλλα δέκα», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός αξιωματούχος. Και αυτό σημαίνει ότι πιστεύει πως τουλάχιστον 640.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην Ιταλία.
Η Ιταλία είναι η πιο βαριά χτυπημένη πλέον χώρα στον κόσμο από τον κορωνοϊό. Μετρά πάνω από 6.000 νεκρούς. Παρόλα αυτά τα τεστ για κορωνοϊό είναι περιορισμένα και αυτό σημαίνει ότι πολλά κρούσματα δεν επιβεβαιώνονται και έτσι δεν προσμετρώνται στα επίσημα.
Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας είπε ακόμα ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έλλειψη σε μάσκες και σε αναπνευστήρες.
Η Ιταλία προσπαθεί να κάνει εισαγωγή από άλλες χώρες αλλά όπως είπε ο Borrelli χώρες όπως η Ινδία, η Ρουμανία, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν διακόψει τις πωλήσεις.
Κατά 64% αυξήθηκαν οι κλίνες στις ΜΕΘ
Στα θετικά νέα, όπως ανακοίνωσε ο ανώτατος επιτετραμμένος για την επιδημία Ντομένικο Αρκούρι, η Ιταλία αύξησε κατά 64% τις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
«Οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ιταλία αυξήθηκαν από 5.343 σε 8.370, ήτοι μία αύξηση 64%», δήλωσε ο Αρκούρι προσθέτοντας πως οι κλίνες στα τμήματα πνευμονολογίας και λοιμωδών νόσων αυξήθηκαν «από 6.625 σε 26.169, τέσσερις φορές περισσότερες».
«Μας χρειάζονται περισσότερο υλικό, περισσότερες κλίνες, περισσότερο προσωπικό: πρέπει να θέσουμε σε κίνηση μία επανάσταση του συστήματος υγείας μας», εκτιμά ο ίδιος αξιωματούχος, ενώ η Ιταλία έχει καταγράψει πάνω από 6.000 θανάτους.
Επίσης, ο Αρκούρι εκτίμησε πως απαιτούνται 90 εκατ. μάσκες για να ικανοποιηθεί κάθε μήνα η εσωτερική ζήτηση. «Ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας θα μας εξασφαλίσει 50 εκατ. μάσκες κάθε μήνα, όμως μας χρειάζονται 90 εκατ. τον μήνα», επισήμανε ο ίδιος.
«Προσδοκάμε στη συστράτευση κι άλλων επιχειρήσεων προκειμένου να αποκτήσουμε αυτάρκεια», τόνισε, θέτοντας «έναν ορίζοντα δύο μηνών» για να εξαρτάται η Ιταλία «όλο και λιγότερο από τις εισαγωγές, από τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών και τον εμπορικό πόλεμο, στον οποίο έχουμε βυθισθεί έως τον λαιμό».
Στο μεταξύ, «8 εκατ. μάσκες FFP2-3 και 6 εκατ. χειρουργικές μάσκες θα φθάνουν κάθε εβδομάδα από τις 29 Μαρτίου από την Κίνα. Τα αεροσκάφη μας θα πηγαίνουν να παίρνουν το υλικό όπου αυτό βρίσκεται», δήλωσε.