Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης και δύο διαδοχικές φορές παγκόσμιος πρωταθλητής των κρίκων, το 2015 στην Γλασκώβη και το 2017 στο Μόντρεαλ, κατέκτησε το τρίτο χρυσό του μετάλλιο σε Παγκόσμιο, λίγες ημέρες προτού μπει στο χειρουργείο, για να αποκαταστήσει το πρόβλημα στον αριστερό του ώμο – Αυτό ήταν το ένατο χρυσό του μετάλλιο στις ισάριθμες τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις.
Το τρίτο χρυσό μετάλλιο στον τελικό των κρίκων κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας, αυτήν τη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στην Ντόχα. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης και δύο διαδοχικές φορές παγκόσμιος πρωταθλητής των κρίκων, το 2015 στην Γλασκώβη και το 2017 στο Μόντρεαλ, έγραψε ιστορία, καθώς κατέκτησε το τρίτο χρυσό του μετάλλιο σε Παγκόσμιο, μόλις λίγες ημέρες προτού μπει στο χειρουργείο, για να αποκαταστήσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί στον αριστερό ώμο.
Στο στάδιο Aspire Dome, που διεξήχθη ο τελικός, ο Πετρούνιας είχε κατακτήσει το πρώτο σημαντικό μετάλλιο της καριέρας του σε διεθνές επίπεδο, το χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα το 2009, λίγο πριν κλείσει τα 19 του χρόνια.
Σήμερα, εννέα χρόνια μετά, μπήκε στον τελικό των κρίκων με τον «αέρα» του φαβορί. Η υπεροχή του, άλλωστε, είχε φανεί και στον προκριματικό, όπου συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία (15,266 β.), παρά τους έντονους πόνους, οι οποίοι δεν του έχουν επιτρέψει να προπονηθεί κανονικά τους τελευταίους μήνες και είχαν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο ακόμα και τη συμμετοχή του στη διοργάνωση.
Στον τελικό, συγκέντρωσε 15,366 βαθμούς σε άσκηση με συντελεστή δυσκολίας 6,30 και υπερασπίστηκε τον τίτλο που είχε κατακτήσει στο Μόντρεαλ, τον Οκτώβριο του 2017.
Βάσει κλήρωσης, ο 27χρονος πρωταθλητής εκτέλεσε το πρόγραμμά του πρώτος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ -ένα στοιχείο που θεωρητικά δεν λειτουργεί προς όφελος των αθλητών, αλλά για τον Πετρούνια δεν σημαίνει κάτι αυτό… Παρόμοια σειρά εκτέλεσης είχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά και στους τρεις τελευταίους τελικούς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, μετατρέποντας κάθε φορά το υποτιθέμενο μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, καθώς με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις «έκοβε τα πόδια» των επίδοξων ανταγωνιστών που ακολουθούσαν.
Για τον Λευτέρη Πετρούνια, αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική παρουσία σε τελικό Παγκοσμίου πρωταθλήματος, αφού η αρχή είχε γίνει το 2014 στη Νανίνγκ της Κίνας, όπου είχε πάρει την 6η θέση, για να ακολουθήσουν οι θρίαμβοι του 2015 στη Γλασκώβη και του 2017 στο Μόντρεαλ.
Δείτε την προσπάθεια του Λευτέρη Πετρούνια: