Παγκόσμια θλίψη για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων

1777
θλίψη

Καταστροφική υπήρξε η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες βράδυ στην Παναγία των Παρισίων, που δεν μπόρεσε να τεθεί υπό έλεγχο παρά μετά από την ολοκλήρωση, σχεδόν, της καταστροφής του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν», δήλωσε το πρωί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.

Εντούτοις, σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από την αδυναμία της πυροσβεστικής να θέσει εγκαίρως υπό έλεγχο μια πυρκαγιά που κατέστρεφε ένα τέτοιο μνημείο, μέσα στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, με δημοσιογραφικούς κύκλους να αναφέρονται σε συνέπειες των μεγάλων περικοπών στον κρατικό προϋπολογισμό για την πυρόσβεση.

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτηρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες επιχειρούσαν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και – ανεκτίμητης αξίας – έργα τέχνης ήταν δυνατόν.

Αν και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό τόνισε πως πολλά έργα τέχνης που βρίσκονταν στον καθεδρικό ναό απομακρύνθηκαν και είναι ασφαλή, δεν μπόρεσε να αναφέρει παρά ελάχιστα τα οποία, μάλιστα, απαρίθμησε. Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, όπως είπε ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων.

Στην πραγματικότητα η πυρκαγιά κατέστρεψε, εκτός των άλλων και το σύνολο, σχεδόν, των πινάκων ζωγραφικής που επί αιώνες βρίσκονταν στον ναό.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης. Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τη φωτιά. Πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία  ανέφεραν πάντως ότι η βασική υπόθεση είναι πως η πυρκαγιά οφειλόταν σε ατύχημα.

Ο Μακρόν ο οποίος μόλις πριν λίγο καιρό αρνούνταν τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων συντήρησης του ναού, αναθέτοντάς την στους… πολίτες, υποσχέθηκε την αποκατάστασή του, προκαλώντας ποικίλες αρνητικές αντιδράσεις, καθώς απέφυγε να αναφερθεί σε κυβερνητικές ευθύνες για την καταστροφή.

Σοκ και θλίψη

Αποσβολωμένοι κάτοικοι του Παρισιού και τουρίστες παρακολουθούσαν το θέαμα της πύρινης κόλασης στην Παναγία των Παρισίων, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Κάποιοι έψαλαν το «Χαίρε Μαρία» ενώ άλλοι προσεύχονταν γονατιστοί. Ηγέτες κρατών σε όλο τον κόσμο εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους Γάλλους.

Νωρίτερα, η γαλλική γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προφανώς απαντώντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που προέτρεψε τις γαλλικές αρχές να «δράσουν γρήγορα» και να χρησιμοποιήσουν πυροσβεστικά αεροσκάφη, επισήμανε ότι αυτό δεν εξεταζόταν καν καθώς η ρίψη νερού από αέρος θα μπορούσε να καταστρέψει το κτήριο ολοσχερώς.

Το Βατικανό ανέφερε ότι η φωτιά σε αυτό το «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και στον κόσμο» του προκάλεσε σοκ και λύπη, προσθέτοντας πως ότι η Αγία Έδρα «προσεύχεται» για τους πυροσβέστες.

Ο ναός αποτελεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Τελούσε υπό ανακαίνιση και ορισμένα από τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά του είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση. Η Νοτρ Νταμ, που άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας