Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών

1036
πυρηνικών

Στις 29 Αυγούστου 1949 στο Καζακστάν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πυρηνική δοκιμή. Την ίδια μέρα το 1991, η περιοχή πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ έκλεισε και η ημέρα αυτή ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών.

Πριν από περίπου 70 χρόνια, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πυρηνική δοκιμή στη Σοβιετική Ένωση, σε ένα πεδίο με έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά στην πόλη Σεμιπαλατίνσκ, στο Καζακστάν.

Η πυρηνική βόμβα έφερε το κωδικό όνομα «RDS-1», που ο λαός μετέφρασε ως η «Ρωσία το κάνει μόνη της».

Στην Δύση η βόμβα ονομάστηκε «Joe-1» από τον Ιωσήφ Στάλιν.

Το Καζακστάν έκλεισε το πεδίο πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ, στις 29 Αυγούστου 1991. Μετά από αίτημα της κυβέρνησης της χώρας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε το 2009 την 29η Αυγούστου, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών.

Όμως, το 1949, με την πρώτη σοβιετική πυρηνική δοκιμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν το μονοπώλιο τους στα πυρηνικά όπλα και ο ανταγωνισμός εξοπλισμών πέρασε σε νέο επίπεδο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων. Ήταν το πρώτο κράτος του κόσμου που απέκτησε πυρηνικά όπλα το 1945 και παραμένει το μοναδικό που έχει χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο σε καιρό πολέμου.

Επίσης, κατέχουν την πρώτη θέση στον κόσμο ως προς το συνολικό ποσοστό των πυρηνικών δοκιμών.

Το δεύτερο μισό του αιώνα πραγματοποιήθηκαν 2.062 πυρηνικές δοκιμές από διάφορες χώρες. Από αυτές 1.032 πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ και 715 από τη Σοβιετική Ένωση.

Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ έγινε στις 6 Αυγούστου 1945 και ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της ιστορίας. Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν στο Ναγκασάκι τη δεύτερη βόμβα.

Συνολικά από τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς των πόλεων της Ιαπωνίας πέθαναν πάνω από 450.000 άνθρωποι.

Εκτός από τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ, πυρηνικά όπλα κατασκευάστηκαν και δοκιμάστηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ινδία, τη Βόρεια Κορέα και το Πακιστάν.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1996, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών και στις 24 Σεπτεμβρίου άνοιξε για υπογραφές.

Μέχρι σήμερα 184 κράτη την έχουν υπογράψει και 168 την έχουν επικυρώσει, ωστόσο δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

Η Συνθήκη θα μπει σε ισχύ 180 ημέρες μετά την επικύρωσή της και από τα 44 κράτη που ήδη διαθέτουν πυρηνικά όπλα ή είναι σε θέση να τα κατασκευάσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας