Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους οι δανειολήπτες της Δωδεκανήσου.-Ιδρύουν Ένωση

796
δανειολήπτες της Δωδεκανήσου

Η ισχύς εν τη ενώσει ή άλλως πως… στην ένωση και στην συνεργασία βρίσκεται η δύναμη, γι αυτό και οι δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου που εδώ και 7 χρόνια παραμένουν «όμηροι», αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ιδρύοντας την «Ενωση Δανειοληπτών της Τράπεζας Δωδεκανήσου».

Οι δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, η οποία τελεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, δεν μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων για τους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών, σε μια εποχή μάλιστα που οι οικονομικές επιπτώσεις λόγω της κρίσης που επέφερε ο covid-19, είναι σαρωτικές.

Οι εκατοντάδες δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου λόγω και της πρωτοφανούς οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που πλήττουν τον πλανήτη, βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις -κάποιοι έχουν ήδη χάσει τις περιουσίες τους ή μέρος αυτών- καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της PQH, που λειτουργεί ως «Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής» για όλα τα υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.
Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες που επέλεξαν την Τράπεζα Δωδεκανήσου, και όχι κάποια συστημική τράπεζα, να βρίσκονται σε δεινή θέση έναντι άλλων δανειοληπτών και ουσιαστικά να τιμωρούνται για την επιλογή τους να στηρίξουν τον τόπο τους.
Απελπισμένοι δανειολήπτες από τη Ρόδο καθώς και από άλλα νησιά του νομού που κινδυνεύουν οι περιουσίες τους, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, προκειμένου να κινηθούν συλλογικά για να διεκδικήσουν ίση μεταχείριση με τους δανειολήπτες των συστημικών Τραπεζών.

Για την πρωτοβουλία αυτή, μιλάει σήμερα στη «δημοκρατική» ο κ. Δημήτρης Κούκουλας εκ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι δανειολήπτες της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση της Ενωσης αλλά και τους άμεσους στόχους που έχουν τεθεί.

• Κύριε Κούκουλα θα ήθελα να μας πείτε ξεκινώντας την συνέντευξη, πώς προέκυψε η πρωτοβουλία για την ίδρυση Ενωσης Δανειοληπτών της Τράπεζας Δωδεκανήσου.
Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Ενωσης Δανειοληπτών της Τράπεζας Δωδεκανήσου, αποτελεί ουσιαστικά συλλογική απόφαση μιας ομάδας δανειοληπτών της Τράπεζας. Αυτό προέκυψε, όταν προσπαθώντας να βρουν λύση προκειμένου να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, διαπίστωσαν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, γιατί τα δάνειά τους δεν έχουν τους ίδιους όρους ρύθμισης με αυτούς που απολαμβάνουν οι δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, EUROBANK και ALPHA. Για αυτό το λόγο, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε αυτόν το σύλλογο, προκειμένου συλλογικά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

• Είναι πάντως γεγονός πως από το 2013 έως σήμερα οι δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου ανεβαίνουν έναν Γολγοθά, καθώς παρά το γεγονός ότι έχουν αναληφθεί κατά καιρούς πρωτοβουλίες, εντούτοις ουσιαστική λύση δεν έχει δοθεί. Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου;
Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα ο κάθε ένας από εμάς, προσπαθεί εντελώς μόνος να διαχειριστεί το πρόβλημά του με την εταιρεία Εκκαθάρισης. Η παντελής έλλειψη συντονισμού για ουσιαστική διεκδίκηση λύσης είναι το σημείο που βρίσκεται το πρόβλημά μας. Η απόκτηση ενιαίας διεκδικητικής φωνής θα είναι η εκκίνηση του αγώνα μας για την προώθηση και επίλυσή του.

 Πολλοί δανειολήπτες κύριε Κούκουλα, έχουν κατά καιρούς κάνει λόγο στη «δημοκρατική» ότι το βιώνουν ως “τιμωρία” αυτό που τους συμβαίνει σήμερα, ότι δηλαδή ταλαιπωρούνται και τιμωρούνται από ένα δύσκαμπτο τραπεζικό σύστημα επειδή θέλησαν να στηρίξουν μια τοπική τράπεζα.
Κατανοώ απολύτως την απογοήτευση των δανειοληπτών. Αλλωστε ο κάθε ένας από εμάς, έχει τα δικά του βιώματα από την κακή εξέλιξη της τράπεζας Δωδεκανήσου. Ακόμα και την τελευταία στιγμή, πριν το κλείσιμό της, μας ζητούσαν να αγοράζουμε μερίδες για να την στηρίξουμε… Ομως γιατί άραγε η δική μας τράπεζα έφτασε στο σημείο αυτό και η Παγκρήτρια όχι, εγκλωβίζοντας τους μετόχους και δανειολήπτες της σε αυτή την δύσκολη θέση;

• Όταν με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου κατέβασε ρολά, ελήφθη κάποια σχετική μέριμνα για τους δανειολήπτες και τους μερισματούχους; Δόθηκαν ίσως κάποιες κατευθύνσεις για το πώς θα κινηθείτε ή μαζί με τα ρολά έκλεισαν και οι πόρτες;
Τουλάχιστον εγώ, ως ένας δανειολήπτης της, δεν είδα μέχρι σήμερα κανένα από τα στελέχη της να θέλει να μας οργανώσει σε μια κοινή έκφραση και προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά μας. Με λύπη μου θα σας πω ότι η αίσθηση που έχω, μιλώντας και με τους άλλους δανειολήπτες με τους οποίους έρχομαι τις τελευταίες μέρες σε επαφή για τη δημιουργία του συλλόγου, είναι πως όλα αυτά τα στελέχη της τράπεζας, εξαφανίστηκαν… Λες και δεν είχαν και αυτοί κάποια ευθύνη για το λουκέτο της.

• Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου;
Κοινό πρόβλημα για όλους τους δανειολήπτες και κυρίως αυτούς που έχουν δάνεια με προσημείωση ακινήτων τους, είναι η ρύθμιση των δανείων αυτών με λογικούς όρους για την αποπληρωμή τους. Ορους προσαρμοσμένους στην σημερινή οικονομική συγκυρία. Δυστυχώς, αυτό που παρατηρούμε είναι η έλλειψη πρόθεσης για ρεαλιστικό διακανονισμό από την εταιρεία εκκαθάρισης. Θα πρέπει να σας πω επίσης, ότι δεν είναι δε λίγες οι περιπτώσεις που δανειολήπτες της περιοχής μας έχασαν τελικώς τα ακίνητά τους με πολύ συνοπτικές διαδικασίες πλειστηριασμών.

 Ποιος είναι ο απώτερος στόχος της ίδρυσης και της λειτουργίας της Ενωσης Δανειοληπτών της Τράπεζας Δωδεκανήσου;
Στόχος μας είναι να τύχουμε ανάλογης αντιμετώπισης, όπως αυτή που έχουν οι δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών της χώρας μας. Δηλαδή, ανάλογους όρους ρύθμισης των χρεών μας στη Τράπεζα Δωδεκανήσου, προκειμένου να μπορέσουμε και όλοι εμείς να ανταποκριθούμε στην αποπληρωμή των δανείων μας.
Στους άμεσους στόχους τους είναι να ζητήσει να ρυθμιστούν όλα τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες της Ρόδου με την ίδια τακτική και πολιτική που ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οι οποίες δίνουν περιθώριο μέχρι και 20 έτη ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δανειολήπτη. Σημειώνεται ότι για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ο εκκαθαριστής ζητά αποπληρωμή τους το μέγιστο σε οκτώ έτη. Αυτονόητο είναι ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι αδύνατο οι ιδιώτες ή επιχειρηματίες του νησιού μας να αποπληρώσουν τα δάνεια τους σε περίοδο οκτώ ετών. Επιπλέον η Ενωση, θα ζητήσει οι λύσεις που προωθούνται για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από την Ε.Ε. και την Τράπεζα Ελλάδος να ισχύσουν, όχι μόνο για τις συστημικές Τράπεζες αλλά και για τις υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικές Τράπεζες όπως επίσης και ο Οδηγός Εκκαθάρισης που εφαρμόζεται πέρα από τον εισπρακτικό χαρακτήρα του, να λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, το διαθέσιμο εισόδημα και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής μας οικονομίας η οποία έχει κυρίως εποχικό χαρακτήρα.
Τέλος, σκοπό έχει να αναδείξει την ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του μεγάλου οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος της Ρόδου, να ζητήσει την παρέμβαση των τοπικών φορέων προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυσή του, να αναζητήσει ειδικούς- δικηγόρους – νομικούς, οικονομολόγους και εμπειρογνώμονες- που θα θελήσουν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος και τέλος, να συντονίσει την δράση των δανειοληπτών της Τράπεζας Δωδεκανήσου που παράλληλα ήταν και οι μεριδιούχοι/μέτοχοι της.

• Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια;
Εχει ήδη δημιουργηθεί ο πυρήνας των δανειοληπτών που θα αποτελέσουν τα ιδρυτικά μέλη της Ενωσης και τις προσεχείς ημέρες θα υποβληθεί στο Πρωτοδικείο η άδεια σύστασής της. Μέχρι δε την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου, η Ενωση θα λειτουργήσει με προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή.

• Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της Ενωσης αυτής;
Ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης χρειάζεται να συμπληρώσει σχετική αίτηση με τα στοιχεία του. Ο Σύλλογός μας έχει ήδη δημιουργήσει την δική του σελίδα στο Facebook για την τακτική ενημέρωση των μελών του. Για αιτήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το email: koukoulasd@gmail.com . Τα γραφεία του συλλόγου θα στεγαστούν στο κτήριο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας