Σύμφωνα με τον αμυντικό ειδικό αναλυτή Μπόικο Νικόλοφ, η Τουρκία θα στείλει μαχητικά F-16 στην Πολωνία στα πλαίσια επιχείρησης ασφαλείας του ΝΑΤΟ, με στόχο την προστασία των χωρών της περιοχής από Ρωσία και Λευκορωσία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την όλη επιχείρηση πριν την επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου Άντρζιε Ντάντα στην Κωνσταντινούπολη.
Η δήλωση το Ερντογάν συνδέει σαφώς την αγορά 24 μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων Bayraktar TB2 από την Πολωνία.
Έτσι σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα τουρκικά Bayraktar TB2 και τουρκικά μαχητικά F-16, θα κινούνται κοντά στα ρωσικά σύνορα, συμπληρώνοντας παρόμοια απειλή και από την πλευρά της Ουκρανίας που διαθέτει τουρκικά drone.
«Σύντομα θα στείλουμε τα μαχητικά μας F-16 στην Πολωνία για να υποστηρίξουμε γνωστή επιχείρηση περιπολίας του ΝΑΤΟ στην Βαλτική», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.
Δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το Κρεμλίνο μέχρι στιγμής, ωστόσο, αναμένεται σκληρή δράση από την πλευρά της Μόσχας, η οποία διαπιστώνει με ωμό τρόπο ότι οι Τούρκοι κινούνται στα δικά τους πλαίσια εναντίον της, ειδικά στο ζήτημα της Κριμαίας και των Τατάρων που ζουν εκεί.
Αρκετά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία γράφουν ότι τέτοιες κινήσεις από την Τουρκία είναι άκρως ανησυχητικές ενδείξεις ύποπτων σχεδίων.
Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι οι συμμαχικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας είναι πλέον αδύνατες. ”Μετά την χθεσινή υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Πολωνίας και Τουρκίας, η Μόσχα θα αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα,” εκτιμούν οι ίδιες πηγές.
«Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ερντογάν είναι απίθανο να παραμείνει σύμμαχος», δήλωσε ένας Ρώσος αναλυτής, υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε επανειλημμένα προσπαθήσει τους τελευταίους μήνες να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
Ο ίδιος υπενθύμισε την πρόθεση της Τουρκίας να βοηθήσει αμυντικά την Ουκρανία στο ζήτημα του Ντονιέτσκ.
“Τα τουρκικά UAV διέπραξαν μια «πραγματική γενοκτονία» έναντι των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων σε πολλά πεδία, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στην Μόσχα”, ανέφερε ο Πολωνός ειδικός Mariusz Blaszczak, ο οποίος συνέχισε τονίζοντας ότι “η Πολωνία χρειάζεται τις υπηρεσίες και τις ικανότητες του τουρκικού drone με φόντο τις ζημιές που υπέστη το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα Pantsir-S1 στα πεδία μάχης της Λιβύης, της Συρίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ”.
Ωστόσο, στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν το εάν η Άγκυρα θα μπορέσει να εκτελέσει τη συμφωνία για την πώληση των drone της στην Βαρσοβία αφού τις έχει επιβληθεί εμπάργκο από την καναδική εταιρεία L3Harris που παράγει κάμερες που ενσωματώνεται στο τουρκικό drone.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η Πολωνία ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα παρακάμψει το καναδικό εμπάργκο λαμβάνοντας την άδεια της χώρας αυτής στο όνομά της, κάτι που έκανε και το Μαρόκο πριν αγοράσει τα τουρκικά drone.
Έτσι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την γενοκτονία που διεξάγει κατά των Κούρδων και των κατοίκων της Βόρειας Συρίας, μαζί με τις προκλήσεις στην Α.Μεσόγειο, θα πάνε “περίπατο”, και αυτό δεν είναι καλό για Ελλάδα-Κύπρο.
Πηγή: Πενταπόσταγμα