Χάσαμε ένα φίλο, έναν αγωνιστή, ένα διακεκριμένο επιστήμονα, τον Θανάση Βακαλιό

2160
Βακαλιός

Πέθανε χθες, Τετάρτη 11 Απριλίου, σε ηλικία 89 ετών, ο Θανάσης Βακαλιός, παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς, και ομότιμος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο σε θέματα φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, παιδείας και πολιτικής.
Ο Θανάσης Βακαλιός γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Εμμανουήλ Παπάς του νομού Σερρών. Στα 15 του χρόνια έγινε γραμματέας της ΕΠΟΝ του χωριού του και αργότερα συμμετείχε στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Μετά την ήττα του ΔΣΕ βρέθηκε στη Βουλγαρία και κατόπιν στην Πολωνία, όπου σπούδασε σε στρατιωτική σχολή, ενώ από το 1952 ανέλαβε γραμματέας των νέων πολιτικών προσφύγων στην Ουγγαρία και έγινε μέλος της ηγεσίας της κομμουνιστικής νεολαίας της Ουγγαρίας. Έχοντας αναδειχθεί στέλεχος του ΚΚΕ, μετά τη διάσπαση του 1968 εντάχθηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού.
Ο Θανάσης Βακαλιός σπούδασε  φιλοσοφία, κοινωνιολογία, αρχαία ελληνική λογοτεχνία και βυζαντινολογία στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Βουδαπέστης. Ως αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας δίδαξε θέματα φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας στο Πολυτεχνείο Βουδαπέστης και σε άλλες πανεπιστημιακές σχολές της Ουγγαρίας.
Το 1991 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τρία χρόνια μετά τακτικός καθηγητής κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης. Ανάπτυξε ευρεία ερευνητική δραστηριότητα ως κύριος ερευνητής και συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων.
Μεταξύ των βιβλίων που έγραψε είναι “Ο άνθρωπος μέσα στο επαναστατικό κίνημα”, “Είναι και συνείδηση. Γνώση και αλήθεια”, “Η ιδανική και η πραγματική εικόνα του ανθρώπου”, “Τέχνη και πολιτική. Επιστήμη και τέχνη” κ.ά. Οι απόψεις του Βακαλιού είχαν επηρεαστεί άμεσα από τις ιδέες του Γκέοργκ Λούκατς και της μαρξιστικής Σχολής της Βουδαπέστης.

Συλλυπητήρια του Παναγ. Λαφαζάνη

για τον θάνατο του Θανάση Βακαλιού

” Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Θαν. Βακαλιού. Η Ελλάδα, ο λαός μας, όσοι μάχονται για μια ανθρώπινη κοινωνία σε μια λεύτερη και ανεξάρτητη Ελλάδα έχασαν ένα πραγματικό άνθρωπο, ένα αληθινό αγωνιστή, ένα πάντα ανήσυχο διανοούμενο και ένα διακεκριμένο επιστήμονα. Καλό σου ταξίδι Θανάση και συγχώρεσέ μας γιατί δεν είμαστε τόσο κοντά σου όσο σου άξιζε. Τα βαθιά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και στους φίλους του”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας