Μια τεράστια ευκαιρία για απευθείας αναθέσεις αποδείχθηκε η υγειονομική κρίση για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς την ώρα που όλοι ασχολούνταν με τον Covid-19 αυτή μοίραζε χρήματα χωρίς κανέναν έλεγχο.
Η κυβέρνηση των «αρίστων» σύμφωνα με τα με τα επίσημα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) στο 18μηνο (από 1-1-2020 έως 30-6-2021) έκανε απευθείας αναθέσεις ύψους 2,17 δισ. ευρώ και αναθέσεις με διαδικασίες κλειστού τύπου – δηλαδή διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση και κλειστή διαδικασία – ύψους 2,73 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να μην ενισχύσει τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που έχουν «γονατίσει» από την ακρίβεια, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει «δημοσιονομικό περιθώριο» και ότι οι όποιες κινήσεις θα είναι συνετές στη διαχείριση των οικονομικών. Μόνο που τα στοιχεία τον διαψεύδουν.
Το ποσό των 4,9 δισ. ευρώ που είχε δαπανηθεί στο 18μηνο ως τον Ιούλιο του 2021 και το οποίο αφορά συμβάσεις για αγορά υπηρεσιών, προμηθειών και μελετών, είχε εκτοξευθεί στο τέλος Οκτωβρίου στα 6,65 δισ. Ευρώ, καθώς από τον Ιούλιο του 2021 ως και τον Οκτώβριο το ύψος των απευθείας αναθέσεων ανέρχεται στα 1,75 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι άνω του 90% των συμβάσεων αυτών υπογράφηκαν με τη γενική διαδικασία απευθείας αναθέσεων (αρ. 118/αρ. 328) και όχι με την έκτακτη λόγω κορωνοϊού. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του κ. Τσίπρα την περασμένη Τρίτη πως «αυτός που έδωσε 5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις, 1 δισ. σε ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και 7 δισ. σε εξοπλιστικά, μας λέει πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει μισθωτούς και επαγγελματίες απέναντι στην κρίση της ακρίβειας».
Στα αρχεία που ακολουθούν μπορείτε να δείτε το ύψος των αναθέσεων που έγιναν με κλειστού τύπου διαδικασία (πίνακας 1) και με απευθείας ανάθεση (πίνακας 2).
pinakas_1 pinakas_2