Πάιατ: Η Ελλάδα μία μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ

1259
ελλάδα

Για νέα «αμυντική συμφωνία» ΗΠΑ – Ελλάδας κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του το «Βήμα» της Κυριακής (του Άγγελου Αθανασόπουλου), υποστηρίζοντας πως υπάρχουν διαπραγματεύσεις που αφορούν την αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement- MDCA) του 1990 (γνωστή και ως «συμφωνία για τις βάσεις»). Φαίνεται πως για τις ΗΠΑ η συμφωνία αυτή θεωρείται… παρωχημένη και απαιτεί νέες δεσμεύσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» (21 Ιουλίου 2019), ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έχει επιβεβαιώσει πως οι ΗΠΑ θέλουν επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και ήδη  συζητείται η αλλαγή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Ο Πάιατ είχε εκφράσει την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τα όσα έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις ΗΠΑ και αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα της κυβέρνησης της ΝΔ να συνεχίσει:

«Τα καλά νέα είναι ότι είχαμε μια πολύ καλή και δυνατή ελληνοαμερικανική σχέση κατά την περίοδο τη κυβέρνησης Τσίπρα. Και νομίζω ότι πρέπει να πιστώσουμε στην προηγούμενη διοίκηση για την πρόοδο που είχαμε, για παράδειγμα στην συνεργασία στους τομείς ασφάλειας και άμυνας. Τώρα έχουμε μια καθαρή δέσμευση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του για να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ ήταν σαφής για τη δημιουργία νέων βάσεων και την αλλαγή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας:

«… η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός πάροχος διευκολύνσεων και μας βοηθάει να κάνουμε το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τόσο με πλατφόρμες που η Ελλάδα παρέχει – και η Σούδα είναι η ναυαρχίδα – όσο και μέσα από διαφορετικές εγκαταστάσεις που τα πρόσφατα χρόνια έχετε δει να χρησιμοποιούμε. Έχουμε παράσχει πρόσθετες ευκαιρίες για διαφορετικών τύπων Δυνάμεις. Η Σούδα είναι γεμάτη. Δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη, διότι είναι ένα αεροδρόμιο διπλής χρήσης, λόγω της σημασίας, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, των τακτικών εμπορικών πτήσεων. Αλλά έχετε από τη γεωγραφία σας πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται τόσο, όπου εργαζόμαστε μαζί. Και αυτή είναι μια από τις προτεραιότητές μας, όσο οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Η τρέχουσα συμφωνία κατονομάζει τρεις εγκαταστάσεις. Μια από αυτές είναι το Ελληνικό που, προφανώς, είναι ανεπίκαιρη. Η μόνη που παραμένει επίκαιρη είναι η βάση της Σούδας. Οπότε συμφωνήσαμε (στο Στρατηγικό Διάλογο) ότι χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε σε πολιτικό επίπεδο τη Συμφωνία. Τώρα οι ειδικοί εργάζονται για τις διατυπώσεις».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Τζέφρι Πάιατ υποστήριξε:

«…ο ρυθμός της αμυντικής συνεργασίας μας είναι υψηλότερος από ότι ήταν για δεκαετίες. Πρόκειται για την πολύ στενή εταιρική σχέση στη βάση της Σούδας, οι σημαντικές επιχειρήσεις με τα MQ-9 στη Λάρισα, ο βηματισμός των στρατιωτικών ασκήσεων μας και οι εναλλαγές (σ.σ. των αμερικανικών δυνάμεων) μέσω της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, η παρουσία της Ταξιαρχίας Αεροπορικής Μάχης στο Στεφανοβίκειο. Έχουμε δεσμευτεί σε διμερές επίπεδο αυτή η παρουσία και η συμμετοχή σε ασκήσεις να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική για την επόμενη χρονιά». 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο «Βήμα», η συμφωνία προβλέπεται το φθινόπωρο και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας αναμένεται να είναι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η συμφωνία και η «αναβάθμιση» των σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδα (συνεχίζοντας να αντιμετωπίζεται η χώρα σαν «γεωπολιτικός μεντεσές», όπως έλεγε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) εντάσσεται στο αμερικανικό στρατηγικό σχέδιο που θέλει την Ελλάδα, την Πολωνία και το Ισραήλ «νοητό τόξο ανάσχεσης» για τις ΗΠΑ.

Το σχέδιο έχει περιγράψει ο πρώην βοηθός ΥΠΕΞ Γουές Μίτσελ.  Στο ρεπορτάζ στο Άγγελου Αθανασόπουλου παρουσιάζονται τα επίμαχα σημεία της συμφωνίας που δεν είναι άλλα από την εκ νέου περιγραφή της χρήσης και των δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας, με ενδεχόμενο την επέκταση της χρήσης της προβλήτας του Μαραθιού. Στο σχέδιο βρίσκονται και οι Αεροπορικές Βάσεις Στρατού της Λάρισας, η Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.  Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επιδιώκουν μια  «ολιστική προσέγγιση» της παρουσίας τους στην Ελλάδα και των χρήσεων που θα κάνει στους χώρους.

Με λίγα λόγια: Μεγαλώνει η «βάση» των ΗΠΑ που λέγεται Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας