Ο Rajoy επαναφέρει τον Φρανκισμό στην Ισπανία. Αν η δημοκρατία δεν βολεύει, υπάρχει και η δικτατορία

1682
Φλάνδρας

H ισπανική κυβέρνηση εξασφάλισε την υποστήριξη της φιλικής της αντιπολίτευσης για τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή εκλογών τον Ιανουάριο.
Η απόφαση της κυβέρνησης Rajoy για εκλογές εντάσσεται στο πακέτο κυρώσεων που θα επιβληθεί στην Καταλονία, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου και η Μαδρίτη επιβάλλει την αναστολή αυτονομίας της περιφέρειας.
Οι δηλώσεις του ισπανού πρωθυπουργού φτάνουν μετά την απάντηση του Carles Puigdemont, ο οποίος ύστερα από την εκπνοή των τελεσιγράφων απείλησε με ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Δεν κήρυξε όπως αναμενόταν ενώπιον του Κοινοβουλίου την ανεξαρτησία της περιφέρειας, αλλά κάλεσε τη Μαδρίτη σε διάλογο ορίζοντας ένα διάστημα αναμονής λίγων εβδομάδων. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης απέδωσαν την κίνηση σε συνομιλία του με κορυφαίο ευρωπαίο αξιωματούχο.
Μετά την 1η Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στο οποίο συμμετείχε το 43% του καταλανικού πληθυσμού και το 90% αυτών ψήφισαν υπέρ της απόσχισης, οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Το Σάββατο αναμένεται να κλιμακωθεί η ένταση στην Ισπανία, με τον Rajoy να ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει πραξικοπηματικά, αυθαίρετα και με χαρακτηριστικά Φρανκισμού το άρθρο 155 και τους Σοσιαλιστές να δηλώνουν ντροπιαστικά ότι θα υποστηρίξουν ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την υπαγωγή της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.
Το πακέτο των μέτρων ενάντια στην ανεξαρτησία της Καταλονίας θα ανακοινωθεί το Σάββατο, ενώ για πρώτη φορά  στα σαράντα χρόνια δημοκρατίας στην Ισπανία η Μαδρίτη θα επικαλεστεί το Σύνταγμα προκειμένου να αποπέμψει μια περιφερειακή κυβέρνηση και να προκηρύξει νέες εκλογές.
Το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κρίνει παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία έπειτα από μια μακρά περίοδο αντιπαράθεσης με την Καταλονία. Το πολιτικό αδιέξοδο είναι εμφανές, όπως και η κοινωνική αναταραχή που γίνεται αισθητή στους δρόμους της Βαρκελώνης.
Η El Pais, πάντως, κάνει λόγο για «kolotumba» Puigdemont παρομοιάζοντας την πολική του καταλανού ηγέτη με εκείνη του έλληνα πρωθυπουργού στο δημοψήφισμα του 2015.
Αυταρχικό πνεύμα επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ πάνω στο θέμα της απόσχισης της Καταλονίας, με Γερμανία και Γαλλία να εκφράζουν τη στήριξή τους προς την ισπανική κυβέρνηση ενώ το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο τονίζουν την ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές ώστε να εκτονωθεί η πολιτική κρίση.
Εκτός Ευρώπης, η Ρωσία κατηγορεί την ΕΕ για πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στο θέμα της Καταλονίας παραπέμποντας στο Κόσσοβο και στα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία και την στάση της Ευρώπης τρία χρόνια πριν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας