Σε μια φάση που η δημοτικότητά του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, έρχεται στις 7-8 Σεπτέμβρη στην Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος E. Macron, μετά από μια πολυτάραχη περιοδεία στην Αν. Ευρώπη, όπου βρήκε ένα μάλλον ψυχρό κλίμα και ξεσήκωσε μεγάλες διενέξεις για το dubbing μισθών της Αν. Ευρώπης, όπως το αποκάλεσε και το οποίο έφτασε να πει ότι κινδυνεύει «να διαλύσει την ΕΕ»!!!
Με αυτό το «αισιόδοξο βλέμμα», σε μια ΕΕ που παρακμάζει και μια ευρωζώνη που κλυδωνίζεται, ο E. Macron φθάνει στην Αθήνα πρώτα απ’ όλα ως «ατζέντης» και ως «μεσίτης», έχοντας στο μπλοκάκι του γραμμένες μία προς μία τις απαιτήσεις του για εξαγορές επιχειρήσεων, φιλέτων ακινήτων, ανάληψη έργων και προμήθειες.
Σημειώνουμε ιδιαίτερα το κλεισμένο «deal» που μπορεί να υπογραφεί από Macron – Τσίπρα για την πώληση του στρατηγικότατου λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στην εξαγορά του οποίου μετέχει μεγάλη γαλλική εταιρεία (CMA-CGM) μαζί με γερμανικά, κινέζικα και τουρκικά συμφέροντα και φυσικά τον κυβερνητικό «φίλο» Ιβάν Σαββίδη.
Ενδεικτικά παραθέτουμε, ακόμα, το ειδικό ενδιαφέρον της γαλλικής Suez για το νερό και συγκεκριμένα την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, οι βλέψεις ενεργειακών και πετρελαϊκών κολοσσών σε ενεργειακές υποδομές της χώρας μας, οι νέες απόπειρες γαλλικών τραπεζών, βοηθούσης και της Rothschild, για διείσδυση στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η αναζήτηση προμηθειών, κατασκευαστικών έργων, ακόμα και εξοπλισμών κλπ.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανίσει την επίσκεψη Macron ως στήριξη της Ελλάδας. Ο Macron, όμως, το μόνο που θέλει είναι να κρατήσει την Ελλάδα σταθερά στην τροχιά της ευρωζώνης, τονίζοντας στην Αθήνα την ανάγκη από τη μια να τηρήσει απαρέγκλιτα την γραμμή της λιτότητας και την κατεύθυνση των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών απορρυθμίσεων, ειδικότερα στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, πράγματα άλλωστε που έχει αρχίσει να εφαρμόζει και ο ίδιος στην Γαλλία, προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις. Όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Macron δεν πρόκειται να κάνει τίποτα το ιδιαίτερο που θα ενοχλήσει την Γερμανία, πέραν, ίσως, από ευχολόγια δημοσίων σχέσεων. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι μια υπόθεση αποκλειστικά της Γερμανίας, για το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο δεν έχει πρόταση αλλά δεν βγάζει και τσιμουδιά.
Ο Macron, επίσης, δεν έχει τίποτα απολύτως να συνεισφέρει στην χώρα μας όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα και ειδικότερα το Κυπριακό. Για το πετρέλαιο στο Αιγαίο δεν λέει τίποτα και πολύ περισσότερο σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις απειλές και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Η γαλλική Total, μόνο, θα φροντίσει, εφόσον το κοίτασμα είναι παραγωγικό, να διεισδύσει στην έρευνα και εξόρυξη στο Ιόνιο Πέλαγος.
Όσον αφορά τα «εύφορα» οικόπεδα φυσικού αερίου στην Κύπρο, η Total δεν θα μπορούσε ποτέ να λείψει, αλλά στην κρίσιμη στιγμή – και αυτή η στιγμή θα έλθει – η Γαλλία, να είμαστε βέβαιοι, μπροστά στα μείζονα συμφέροντα που διατηρεί στην Τουρκία, θα επιλέξει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, που θα παροτρύνει σε λύσεις τύπου Ανάν.
Αντίθετα, το «μπλέξιμο» με την Γαλλία μόνο περιπλοκές και κινδύνους μπορεί να φέρει στην χώρα μας, μιας και ο γαλλικός ιμπεριαλισμός είναι άκρως επιθετικός πολιτικά και στρατιωτικά και έντονα αποικιοκρατικός στον χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και όχι μόνο, με χαρακτηριστικές τις γαλλικές τυχοδιωκτικές επεμβάσεις παλιότερα στον Λίβανο και πρόσφατα στην Συρία και την Λιβύη.
Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον Macron στην επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι να φιλοτεχνήσει ανέξοδα και δημοσιοσχετίστικα την εικόνα του στον γαλλικό λαό ως δήθεν «προστάτης» του ελληνικού πνεύματος, της αδύνατης Ελλάδας και των αδύνατων, κατ’ επέκταση, της ευρωζώνης και κυρίως να εξασφαλίσει την στήριξη της Ελλάδας στην γαλλική προσπάθεια να σχηματιστεί μια ευρεία ομάδα «Νοτίων» στην ευρωζώνη και την ΕΕ που θα υποβοηθά τη Γαλλία να διατηρεί μια στοιχειώδη, έστω, διαπραγματευτική ικανότητα έναντι της Γερμανίας.
Φυσικά οι νέες γαλλικές αυταπάτες, ελάχιστες βέβαια, θα συντριβούν γρήγορα. Διότι η ευρωζώνη και η ΕΕ ή θα είναι κάτω από την γερμανική μπότα ή δεν θα υπάρχουν.
Να σημειώσουμε, πάντως, ότι οι σχεδιασμοί Macron να χαλιναγωγήσει την γερμανική αλαζονεία και γερμανική οικονομική υπεροχή με την προώθηση της εμβάθυνσης της ευρωζώνης, στους οποίους θέλει να εντάξει και την Ελλάδα, δεν είναι καθόλου συμφέροντες για την χώρα μας.
Ένας κοινός ευρωζωνικός προϋπολογισμός και ένας κοινός υπουργός Οικονομικών, αν δεν έχει διευκρινιστεί ο χαρακτήρας τους, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να σφίξουν ακόμα περισσότερο την δημοσιονομική θηλιά και την λιτότητα στην χώρα μας, ενταφιάζοντας κάθε αναπτυξιακή της δυνατότητα και μετατρέποντάς την σε καθαρή γερμανική ιδιοκτησία και πάμφθηνο προτεκτοράτο των «Βορείων».
Η Επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύσει τον Macron
Η λίστα συμμετεχόντων στην επιχειρηματική αποστολή, που θα συνοδεύσει τον Εμανουέλ Μακρόν διαρκώς μεγαλώνει. Δίνει μάλιστα μια σαφή εικόνα για τους τομείς ενδιαφέροντος των γαλλικών κολοσσών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις 24 εταιρείες και φορείς, που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να έρθουν διά αντιπροσώπου τους στην Ελλάδα, τρεις δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, τρεις αποτελούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πέντε κινούνται στον χώρο των μεταφορών και της έρευνας, τρεις σε τομείς της ενέργειας, ενώ ακόμα δύο είναι φαρμακευτικές εταιρείες. Η λίστα αναλυτικά είναι η εξής:
Accor: ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
Aerospace Valley: σύμπραξη βιομηχανιών αεροναυπηγικής και ερευνητικών κέντρων
Airbus: βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών
Alstom: σιδηροδρομικές μεταφορές
Ardian: ανεξάρτητη επενδυτική
Avril: αγροτοδιατροφική βιομηχανία
BPCE: η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας
BPI: επενδυτική τράπεζα
BRED Bank: μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές τράπεζες της Γαλλίας
CMA CGM: ναυτιλιακή εταιρεία, μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων
Domitys: ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
EdF: εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Groupe PSA: αυτοκινητοβιομηχανία
Idel: ινστιτούτο αγροτικής ανάπτυξης
Medef: ένωση εργοδοτών
ORPEA: υπηρεσίες για κλινικές και οίκους ευγηρίας
OT Morpho: υπηρεσίες ασφαλείας και ταυτοποίησης
Sanofi: φαρμακευτική εταιρεία
Servier: φαρμακευτική εταιρεία με ειδίκευση σε καρδιολογικές και ρευματολογικές παθήσεις
Suez: εταιρεία διαχείρισης υδάτων, ηλεκτρικού και φυσικού αερίου
Thales: κατασκευές ηλεκτρικών συστημάτων για διαστημικές υπηρεσίες και άμυνα
Total: εταιρεία πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου
Trigano: ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
Vinci: κατασκευαστική