Ο G.Soros προβλέπει ότι η Κίνα είναι στα πρόθυρα κραχ

599
Ο G.Soros προβλέπει ότι η Κίνα

Όπως τόνισε ο δισεκατομμυριούχος, η άνθηση των ακινήτων στην Κίνα στηρίχθηκε σε ένα μη διατηρήσιμο μοντέλο, το οποίο ωφελούσε τις τοπικές κυβερνήσεις και ενθάρρυνε τους Κινέζους να επενδύσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους σε ακίνητα

Για οικονομική κρίση στην Κίνα προειδοποιεί ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής George Soros, αφότου το «μπουμ» των ακινήτων έλαβε τέλος πέρυσι.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Soros μιλώντας στο Hoover Institution του Stanford University, ο Κινέζος πρόεδρος ενδεχομένως να μην μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην αγορά των ακινήτων, η οποία έχει πληγεί από μία σειρά χρεοκοπιών κατασκευαστών αλλά και από την πτώση των τιμών στη γη και στα διαμερίσματα.
Όπως τόνισε ο δισεκατομμυριούχος, η άνθηση των ακινήτων στην Κίνα στηρίχθηκε σε ένα μη διατηρήσιμο μοντέλο, το οποίο ωφελούσε τις τοπικές κυβερνήσεις και ενθάρρυνε τους Κινέζους να επενδύσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους σε ακίνητα.
Οι κυβερνητικές πολιτικές που σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν τις υπερβολές στην αγορά, έκαναν δύσκολη την αποπληρωμή των χρεών του γίγαντα του real estate, Evergrande.
«Μένει να δούμε πώς οι αρχές θα διαχειριστούν την κρίση», τόνισε ο George Soros. «Ίσως να καθυστέρησαν υπερβολικά, γιατί η εμπιστοσύνη του κόσμου τώρα έχει διαταραχθεί».

Τι είπε αναλυτικά ο δισεκατομμυριούχος:

«Μένει να δούμε πώς οι αρχές θα διαχειριστούν την κρίση», τόνισε με νόημα ο George Sorow και συμπλήρωσε: «Ίσως  να καθυστέρησαν υπερβολικά, γιατί η εμπιστοσύνη του κόσμου τώρα έχει διαταραχθεί. O Xi Jìnpíng έκανε ό,τι μπορούσε για να διαλύσει τα επιτεύγματα του Ντενγκ Σιαοπίνγκ (σ.σ. Πρώην Πρόεδρος της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού).
Έφερε τις ιδιωτικές εταιρείες που ιδρύθηκαν από τον Ντενγκ υπό τον έλεγχο του Κουμουνιστικού Κόμματος Κίνας και υπονόμευσε τον δυναμισμό που τις χαρακτήριζε.
Αντί να αφήσει την ιδιωτική επιχείρηση να ανθίσει, ο Xi Jinping παρουσίασε το δικό του «China Dream» που μπορεί να συνοψιστεί σε δύο λέξεις: απόλυτο έλεγχο.
Αυτό είχε καταστροφικές συνέπειες».

Το καταστροφικό 2021 για την Κίνα 

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε 8,1% πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους της ίδιας της κυβέρνησης.
Ωστόσο, η αποδυνάμωση της ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες του 2021 υποδηλώνει ότι η κρίση στα ακίνητα, οι ανανεωμένες εστίες Covid και η αυστηρή προσέγγιση του Πεκίνου για τον έλεγχο του ιού επηρεάζουν αρνητικά.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η κινεζική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,8% το 2022, έναντι 8,1% το 2021.
Επιπλέον πληθαίνουν οι φωνές εκείνες ανάμεσα στους οικονομολόγους που προειδοποιούν για καθίζηση ως και 50% της χρηματιστηριακής φούσκας με ότι δραματικό αυτό συνεπάγεται για την ζωές των πολιτών όλων των χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας