Ο Χουντής και 34 ευρω/τές καταγγέλλουν την τραγωδία προσφύγων στην Ελλάδα και την Βαλκανική οδό

2019
χουντής

Επιστολή-καταγγελία απέστειλαν στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ και στον αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, 35 ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) και 2 Πράσινοι Ισπανοί ευρωβουλευτές, για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και τη Βαλκανική Οδό, λόγω του ψύχους και των ελλιπέστατων υποδομών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, καταγγέλλουν ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη και η ΕΕ δεν ήταν σε θέση “να αποτρέψουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, να ζήσουν χωρίς τις ελάχιστες υποδομές καταφυγίου”, με τραγικές συνέπειες την ανάπτυξη ασθενειών, κρυοπαγημάτων, ακόμα και το θάνατο.

Στη συνέχεια της επιστολής, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι “δεν αντιμετωπίζουμε μόνο ένα πρόβλημα υλικών ή χρηματοδότησης κατά του κρύου. Δεν πρόκειται για ένα θέμα που διορθώνεται μόνο με κουβέρτες ή χρήματα” και ζητούν από τους Γιούνκερ και Αβραμόπουλο να ενεργοποιήσουν “επειγόντως μια ευρωπαϊκή επιχείρηση πολιτικής προστασίας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και της ECHO για να εξασφαλιστεί μια ενιαία, συντονισμένη, αποτελεσματική και άμεση ανταπόκριση στις πιο σοβαρές συνέπειες από το ψύχος που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της βαλκανικής οδού”.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή, καθώς επίσης και τα ονόματα των ευρωβουλευτών:

Προς τον

κ. Jean-Claude Juncker, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, Επίτροπο για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια.


Αγαπητοί κύριοι,


Με αφορμή τη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα (σ.σ. χθες) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
«Βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα στους καταυλισμούς της Ευρώπης» και την κατάσταση επείγουσας ανάγκης που ζούμε, ζητάμε, για δεύτερη φορά μέσα σε αυτή την εβδομάδα, να δράσετε άμεσα κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αξιών και των αποφάσεων που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τους τελευταίους μήνες.


Ούτε η χρηματοδότηση, ούτε ο οργανισμός που αναπτύχθηκε κατά την έναρξη του χειμώνα ήταν σε θέση να αποτρέψουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, να ζήσουν χωρίς τις ελάχιστες υποδομές καταφυγίου, μια κατάσταση που προκαλεί πόνο και που έχει επιδεινωθεί από το κύμα ψύχους αυτών των εβδομάδων. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ασθένειες, τα κρυοπαγήματα, ακόμα και ο θάνατος.


Και αυτό συμβαίνει σε μια δήθεν αναπτυγμένη ήπειρο όπως η Ευρώπη. Είναι αναπόφευκτο; Η απάντηση της Επιτροπής μέχρι τώρα ήταν η χρηματοδότηση που δίνεται σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και άλλων κοινωνικών φορέων και η τοποθέτηση της ευθύνης στις χώρες όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες.


Η Ευρώπη έχει εμπειρία στη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης εκτός των συνόρων της, όπως σε καταστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής, μέσω της ECHO (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας), της οποία η εμπειρία στον ταχύ και ομοιόμορφο συντονισμό αποστολών έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επειγόντων καταστάσεων που έχει προκαλέσει το κύμα ψύχους στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Βαλκανική Οδό.

Διαθέτει επίσης ένα μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό να συντονίζει τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των κρατών μελών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτός ο μηχανισμός είχε χρησιμοποιηθεί εγκαίρως τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα είναι ενεργός μόνο στην Ελλάδα, αλλά με παροχή υλικών που δεν αντιμετωπίζουν την κατάσταση του κρύου.

Σε κάθε περίπτωση δεν αντιμετωπίζουμε μόνο ένα πρόβλημα υλικών ή χρηματοδότησης κατά του κρύου. Δεν πρόκειται για ένα θέμα που διορθώνεται μόνο με κουβέρτες ή χρήματα. Διακρίνουμε μια σαφή έλλειψη διαχειριστικής ικανότητας και συντονισμού για να αντιμετωπιστεί με ολιστικό τρόπο και ενιαία μορφή αυτή η δραματική κατάσταση.

Το σημερινό κύμα ψύχους σε συνδυασμό με την κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων στην οδό διέλευσης είναι μια νέα κατάσταση που απαιτεί μια νέα, άμεση, δυναμική αντίδραση της Ευρώπης στο σύνολό της. Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση ψύχους θα ήταν να ξεκινήσει μια ευρωπαϊκή επιχείρηση στο πλαίσιο μιας ενιαίας διοίκησης πολιτικής προστασίας και της ECHO τις προσεχείς ημέρες για να παρέχουν επαρκή υλικοτεχνική και οργανωτική ικανότητα, σε στενή συνεργασία με τις κυβερνήσεις των χωρών που έχουν πληγεί.


Είμαστε αναγκασμένοι να απευθύνουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα προφανές ερώτημα. Ποια είναι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ψύχος για τους χιλιάδες πρόσφυγες που σήμερα δεν διαθέτουν τη δέουσα προσοχή σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αν η Ευρώπη συνεχίζει να αρνείται να ανακατανείμει τους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών μελών, θα πρέπει τουλάχιστον να κάνει κάτι ώστε να μην παγώνουν και αρρωσταίνουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί την επείγουσα βοήθεια σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους μέσα από τις δομές πολιτικής προστασίας και τις δημόσιες υπηρεσίες των κρατών μελών.


Υποστηρίζουμε τα αιτήματα των κοινωνικών οργανώσεων όταν απευθυνόμαστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:


– Να ξεκινήσει επειγόντως μια ευρωπαϊκή επιχείρηση πολιτικής προστασίας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και της ECHO για να εξασφαλιστεί μια ενιαία, συντονισμένη, αποτελεσματική και άμεση ανταπόκριση στις πιο σοβαρές συνέπειες από το ψύχος που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της βαλκανικής οδού.


– Να γίνει μια συνάντηση με τον κ Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τους κάτωθι υπογεγραμμένους, για να συζητήσουν τα παραπάνω θέματα.

Οι Ευρωβουλευτές:

  1. Miguel Urbán Crespo (Podemos, Ισπανία)
  2. Gabriele Zimmer (Die Linke, Γερμανία, Πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς)
  3. Ángela Vallina (Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία)
  4. Barbara Spinelli (Ανεξάρτητη, Ιταλία)
  5. Cornelia Ernst (Die Linke, Γερμανία)
  6. Ernest Urtasun (Πρωτοβουλία Πράσινων Καταλονίας, Ισπανία)
  7. Estefanía Torres (Podemos, Ισπανία)
  8. Fabio de Masi (Die Linke, Γερμανία)
  9. Florent Marcellesi (Equo, Ισπανία)
  10. Helmut Scholz (Die Linke, Γερμανία)
  11. Javier Couso (Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία)
  12. JeanLuc Mélenchon (Μέτωπο της Αριστεράς, Γαλλία)
  13. João Ferreira (Κομμουνιστικό Κόμμα, Πορτογαλία)
  14. João Pimenta Lopes (Κομμουνιστικό Κόμμα, Πορτογαλία)
  15. Josu Juaristi (EH Bildu, Ισπανία)
  16. Liadh Ní Riada (Sinn Fein, Ιρλανδία)
  17. Lídia Senra (Εναλλακτική Αριστερά Γαλικίας, Ισπανία)
  18. Lola Sanchez Caldentey (Podemos, Ισπανία)
  19. Lynn Boylan (Sinn Fein, Ιρλανδία)
  20. Malin Björk (Αριστερό Κόμμα, Σουηδία)
  21. Marie ChristineVergiat (Μέτωπο της Αριστεράς, Γαλλία)
  22. Marina Albiol (Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία)
  23. Marisa Matías (Μπλόκο Αριστεράς, Πορτογαλία)
  24. Martina Anderson (Sinn Fein, Ηνωμένο Βασίλειο)
  25. Martina Michels (Die Linke, Γερμανία)
  26. Matt Carthy (Sinn Fein, Ιρλανδία)
  27. Merja Kyllönen (Αριστερό Κόμμα, Φινλανδίας)
  28. Miguel Viegas (Κομμουνιστικό Κόμμα, Πορτογαλία)
  29. Nikolaos Chountis (Λαϊκή Ενότητα, Ελλάδα)
  30. Paloma López Bermejo (Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία)
  31. Patrick Le Hyaric (Κομμουνιστικό Κόμμα, Γαλλία)
  32. Rina Ronja Kari (Λαϊκό Κίνημα κατά της ΕΕ, Δανία)
  33. Sabine Lösing (Die Linke, Γερμανία)
  34. Stefan Eck (Ανεξάρτητος, Γερμανία)
  35. Tania González Penas (Podemos, Ισπανία)
  36. Xabier Benito Zuluaga (Podemos, Ισπανία)
  37. Younous Omarjee (Ανεξάρτητος, Γαλλία)

 
Το Γραφείο Τύπου 19.01.2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας