Τις θέσεις της στο ζήτημα των “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο, οι οποίες έχουν πάντοτε τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν πιθανή κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπενθύμισε η κυβέρνηση της γείτονος με τρόπο ηχηρό, καθώς άλλωστε το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.
Η ειρωνεία του πράγματος έγκειται όμως στο ότι για να εγείρει αξιώσεις τύπου Ιμίων η τουρκική διπλωματία επικαλείται ούτε λίγο ούτε πολύ τη Συνθήκη της Λωζάννης – αυτήν ακριβώς που αμφισβητεί με αλλεπάλληλες πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, και όπως αναφέρει η Milliyet, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απαντά μέσω της εφημερίδας σε δηλώσεις βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, σχετικά με το ότι η Ελλάδα κατέχει 18 νησίδες στο Αιγαίο.
Ο Mehmet Cavusoglu δήλωσε χαρακτηριστικά πως “τα κύρια διεθνή έγγραφα που αφορούν την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο, είναι η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού το 1947. Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν λεπτομερείς προβλέψεις για την κυριαρχία και την αποστατιωτικοποίηση των νησιών“.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει αναφέροντας πως “οι θέσεις που έχει η χώρα μας για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, έχουν γίνει γνωστά στο κοινό με διάφορες ανακοινώσεις που έγιναν από το υπουργείο από το 1996 και μετά“.
Ο Mehmet Cavusoglu υπογραμμίζει ακόμη πως “οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Bulent Ecevit το 2002. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και συνολικά έλαβαν χώρα επτά γύροι συζητήσεων στα τέλη του 2002“.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και όταν ανέλαβε την εξουσία το κόμμα ΑΚΡ. Και τόνισε: “καμία αλλαγή δεν υπάρχει στην πολιτική της χώρας μας αναφορικά με τα Ίμια (αναφέρονται ως Καρντάκ). Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΑΚΡ δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς των νησιών του Αιγαίου“.