Ο σουλτάνος και οι εκλογές στην Τουρκία

1736
ιός

Την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Όπως είναι γνωστό ο Ερντογάν έχει κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Φυσικά σ’ αυτή την απόφαση έπαιξε ρόλο μία σειρά παραγόντων όπως εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις, η οικονομική κατάσταση, η αντίδραση των μαζών κ.α. Καταρχήν πρέπει να τονιστεί ότι στην Τουρκία απ’ την απόπειρα πραξικοπήματος έως τώρα στην ουσία έχει καταργηθεί η Βουλή και η διαχείριση γίνεται με προεδρικά διατάγματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι ανάμεσα στους οποίους νόμιμοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού, αλυσίδες στις πόρτες των ΜΜΕ της αντιπολίτευσης, διορισμοί επιτρόπων σε όλους σχεδόν τους δήμους του Κουρδιστάν, δίωξη διανοουμένων και φυσικά βία και κρατική τρομοκρατία χωρίς όρια. Αυτή η κατάσταση έβρισκε μέσα και έξω απ’ τη χώρα αντιδράσεις. Ο άλλος παράγων για πρόωρες εκλογές είναι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Η εισβολή στο Αφρίν και η ανάμειξη της στη Συρία, οι εντάσεις με την Αμερική κ.α. έδειχναν ότι ο σουλτάνος και η κυβέρνησή του δεν θα μπορέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα να πατήσουν σε δύο βάρκες και ταυτόχρονα να δικαιολογήσουν στον τουρκικό και κουρδικό λαό την απόδειξη που κοστίζει τόσο ακριβά.

Ένας απ’ τους κύριους παράγοντες για πρόωρες εκλογές είναι φυσικά η οικονομία της Τουρκίας. Η καταγεγραμμένη ανεργία έχει φτάσει 11,5 % (στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος) και τον τελευταίο χρόνο όλα τα βασικά είδη της λαϊκής κατανάλωσης έχουν αυξηθεί κατά 11%. Το εξωτερικό χρέος έχει φτάσει 450 δις. ευρώ και αποτελεί το 60% του ΑΕΠ. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2008 ήταν μόλις το  38% του ΑΕΠ. Το 1/3 της ανάπτυξης της Τουρκίας βασιζόταν στον κατασκευαστικό κλάδο. Και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Από πάνω η υποτίμηση της λίρας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο φτωχό λαό και μεγάλες αντιδράσεις στη μεγάλη και μεσαία αστική τάξη.

Ο Ερντογάν με την απόφαση των πρόωρων εκλογών στην ουσία προσπαθεί να προλάβει τον απότομο κατήφορο που τον περιμένει. Απ’ την άλλη μεριά λόγω των παραπάνω ζητημάτων που αναφέραμε προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη δικτατορία του. Μπορεί να έχει γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος όμως για τη λειτουργία του χρειάζεται η επιβεβαίωση του λαϊκού παράγοντα.

Ο Ερντογάν στην ουσία προσπάθησε να δημιουργήσει μία ευρύτερη συμμαχία με τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα και ισλαμιστικά κινήματα όμως δεν τα κατάφερε. Το μόνο που εξασφάλισε ήταν η υποστήριξη των Γκρίζων Λύκων οι οποίοι έχουν διασπαστεί. Από τη διάσπαση των Γκρίζων Λύκων έχει ιδρυθεί άλλο ένα κόμμα που λέγεται Iyi Party και οι δημοσκοπήσεις λένε πως θα αποσπάσει μεγάλο ποσοστό ψήφων απ’ τους Γκρίζους Λύκους.

Στην αντιπολίτευση με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα φαίνεται ότι υπάρχει μία αλληλοϋποστήριξη ενάντια στον Ερντογάν με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και οργανώσεις εντός και εκτός Βουλής. Η συμμαχία αυτή θα είναι πιο φανερή στο δεύτερο γύρο εάν ο Ερντογάν δεν βγει απ’ τον πρώτο γύρο. Ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσον νοθείας και βίας για να βγει στον πρώτο γύρο. Γιατί με τον δεύτερο γύρο θα δυσκολευτεί πάρα πολύ η εκλογή του. Απ’ την άλλη μεριά ακόμα και να βγει στον πρώτο γύρο υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μην έχει πλειοψηφία στη Βουλή εάν το Κουρδικό Κόμμα HDP καταφέρει να περάσει το όριο 10%. Η είσοδος του HDP στη Βουλή σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα χάσει 80 βουλευτές ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα τους κερδίσει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μία μερίδα ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα ψηφίσουν HDP. Η πιθανότητα εισόδου των Κούρδων στη Βουλή είναι για τον Ερντογάν μεγάλος εφιάλτης.

Μία μερίδα των αριστερών κομμάτων υποστηρίζει το HDP χωρίς να έχει γίνει συμμαχία, όπως το Κόμμα Εργασίας ΕΜΕΡ. Το ΕΜΕΡ κάνει ανεξάρτητη εκλογική προετοιμασία με απαιτήσεις λαϊκής δημοκρατίας και απ’ την άλλη μεριά καλεί τον κόσμο να ψηφίσει το HDP. Ταυτόχρονα το ΕΜΕΡ θεωρεί σημαντική την είσοδο του ΗDP στη Βουλή για τον αγώνα των λαών της Τουρκίας για δημοκρατία και ελευθερία.

Μερικά 24ωρα πριν τις εκλογές της Κυριακής η ατμόσφαιρα δείχνει ότι η δουλειά του Ερντογάν δεν θα είναι και τόσο εύκολη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Εάν εκλεγεί πρόεδρος και χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή θα έχει πάλι μεγάλο πρόβλημα. Στα τούρκικα υπάρχει μία λαϊκή παροιμία: Εάν φτύνει κάτω πάει στο μούσι εάν φτύνει πάνω πάει στο μουστάκι. Ο εφιάλτης του Ερντογάν είναι αυτός.

*Ο Seyit Aldogan (Σεΐτ Αλντογάν) είναι Τούρκος δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας