Ο Σεντένο τα γύρισε και ο Ντράγκι τα μασάει

1553
διαστροφές
Ο Σόιμπλε έφυγε αλλά ο σοϊμπλεϊσμός έμεινε, οπότε οι “νέες” -μετά Μακρόν- ισορροπίες θυμίζουν αφόρητα τις παλιές, αλλά αυτό δεν μας αρέσει οπότε χώνουμε το κεφάλι μας στην άμμο.
Αν οι αριθμοί λένε την αλήθεια, και δεν υπάρχει στην περίπτωση των μνημονίων καμιά ένδειξη για το αντίθετο, τότε εξακολουθούμε σαν χώρα να έχουμε δυο μεγάλα προβλήματα, ό,τι κι αν λένε προς επικοινωνιακή κατανάλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή ο υπουργός Οικονομικών.
Τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που δεν βγαίνουν όσο κι αν μας χτυπάνε κάτω, αλλά όλοι καμώνονται ότι θα βγουν αφήνοντας το ζήτημα να το “λύσουν” εν ευθέτω χρόνω οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί και το πολύ υψηλό χρέος που δεν ρυθμίζεται, παρά τις επανειλημμένες εκτιμήσεις των μεν ότι η ελάφρυνση είναι αναγκαία και τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των δε ότι τα μέτρα “έρχονται” σε τρεις μήνες ή σε τρία τέρμινα.
Στην πραγματικότητα βέβαια, όσο αφορά στα πλεονάσματα ή τα μέτρα για το χρέος -παρά τις ατάκες που διακινούνται- είμαστε ακόμα εκεί που ήμασταν και πέρυσι. Είτε με Σόιμπλε δηλαδή είτε χωρίς, είτε προ Μακρόν, είτε μετά την εκλογή του Γάλλου προέδρου που “αλλάζει την Ευρώπη”, η ρητορική και οι αποφάσεις των δανειστών δεν τροποποιήθηκαν.
Ο Σεντένο λχ -που δεν πήρε χωρίς λόγο τα εύσημα του Σόιμπλε και το παρατσούκλι. Ρονάλντο- ήταν υπέρ των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους όσο ήταν ένας απλός υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, που έδειχνε κατανόηση για το “ελληνικό πρόβλημα”. Αλλά τώρα, ως επικεφαλής του Eurogroup, είναι υπέρ της υλοποίησης των Μνημονίων μέχρι κεραίας και μετά… ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.
Με άλλα λόγια, καμιά αλλαγή ισορροπίας υπέρ του Νότου δεν υπάρχει, παρά τις ψευδαισθήσεις που καλλιέργησαν τα media. Και βγαίνουν άλλη μια φορά δικαιωμένοι οι Γερμανοί που είχαν εγκαίρως και πολύ ψύχραιμα σχολιάσει ότι από τη νέα του θέση ο Σεντένο “δεν θα μπορεί να επιτρέπει στον εαυτό του τόσο ξεκάθαρες δηλώσεις” όπως αυτές για το ελληνικό χρέος.
Και δεν είναι βέβαια τυχαία, ούτε ανεξάρτητη από τους σχεδιασμούς της αγοράς, η ανακίνηση ζητήματος 4ου Μνημονίου από τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ που στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι το τέλος της επιτροπείας δεν έχει φανεί στον ορίζοντα.
Αλλά όλα αυτά δεν φαίνεται να μας πολυαπασχολούν, καθώς οι μεν χτυπούν καμπάνες στη Γουόλ Στριτ, οι δε χτυπούν παλαμάκια για τις δημοσκοπικές πρωτιές, και όλοι κάνουν συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που στο κουβεντιαστό ψήνεται αλλά στην πραγματικότητα αγνοείται καθώς παραμένει μια κούφια φράση.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος
**Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας