Ο πραγματικός κόσμος του «shutdown»

1428
κόσμος

Ορισμένοι αδυνατούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Άλλοι έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, αλλά δεν ξέρουν πώς θα τα βγάλουν πέρα τον επόμενο μήνα. Και ίσως σε ακόμη χειρότερη μοίρα εκείνοι που περίμεναν μήνες, ακόμη και χρόνο, για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν κι άλλο –  έως ότου οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα δώσουν το τελικό ΟΚ λειτουργήσουν ξανά μετά το αδιέξοδο «shutdown».

Αυτός είναι ο πραγματικός κόσμος της μερικής παράλυσης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που τέθηκε σε ισχύ στις 22 Δεκεμβρίου και αφορά περί τους 800.000 υπαλλήλους. Από αυτούς, σχεδόν 420.000 θεωρούνται «βασικό προσωπικό», το οποίο σημαίνει ότι εξακολουθούν να εργάζονται, αλλά αμισθί. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται 41.000 εργαζόμενοι για την επιβολή της τάξης, 54.000 συνοριοφύλακες και 53.000 εργαζόμενοι στη Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών (Transportation Security Administration), χάρις στους οποίους ταξίδεψαν τόσοι επιβάτες μέσα στις γιορτές.

Το βέβαιο είναι ότι όσο παρατείνεται το «shutdown» τόσο περισσότεροι πολίτες θα αισθανθούν αργά ή γρήγορα τις επιπτώσεις του. Περισσότερα εθνικά πάρκα, μουσεία και άλλα αξιοθέατα θα χρειαστεί να κλείσουν τις πύλες τους για το κοινό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό και τις πέριξ επιχειρήσεις.

Σε ορισμένα πάρκα, τα οποία παρέμειναν ανοιχτά κατά τη διάρκεια των γιορτών παρόλο που δασοφύλακες και άλλοι υπάλληλοι βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών, υπήρξαν αναφορές για σωρούς από σκουπίδια, τουαλέτες πλημμυρισμένες από ανθρώπινα απόβλητα, καθώς και περιστατικά βανδαλισμού, σύμφωνα με τους «New York Times».

Κατά τα φαινόμενα έπεται και συνέχεια. Καμία πλευρά δεν μοιάζει να υποχωρεί λίγο προτού το νέο διχασμένο Κογκρέσο συνεδριάσει ξανά σήμερα, έπειτα από μία σύντομη διακοπή εν μέσω εορτών.

Το 116ο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με αριθμό-ρεκόρ γυναικών και μελών μειονοτήτων, συγκροτείται σε σώμα με 435 νέα μέλη στην Βουλή των Αντιπροσώπων, που πλέον ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, και 100 γερουσιαστές στη Άνω Βουλή που παραμένει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

Δυναμικό comeback αναμένεται να κάνει η Νάνσι Πελόζι ως τρίτη τη τάξει μετά τον Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Σε μία απόπειρα ελιγμού, οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν να καταθέσουν σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχέδιο προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Εφόσον όμως τα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνουν τη χρηματόδοτηση των 5 δισ. για το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, ο Ντόναλντ Τραμπ τα έχει ήδη απορρίψει.

«Μπορεί να διαρκέσει πολύ», επανέλαβε με νόημα χθες, όπως απειλεί από τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι Δημοκρατικοί πάλι δεν διαφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα. Παραμένουν ωστόσο σταθερά αντίθετοι με την κατασκευή ενός «δαπανηρού» και «αναποτελεσματικού» τείχους.

«Ας είμαστε σαφείς: Η μάχη αυτή δεν γίνεται για την ασφάλεια», σχολιάζουν στο κύριο άρθρο τους σήμερα οι «New York Times». Σε αντίθεση με τις αντιμεταναστευτικές κορόνες που εξαπολύει προτού ακόμη μπει στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ, δεν περνούν τα σύνορα επικίνδυνοι μετανάστες, προστίθεται στο άρθρο. Παραταύτα, οι λογικοί, Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί, συμφωνούν στη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ασφάλεια των συνόρων, όπως επίσης ομονοούν στην ανάγκη ανθρώπινης μετανάστευσης και πολιτικών ασύλου.

Αντ’ αυτού, σχολιάζουν οι «New York Times», ο Αμερικανός πρόεδρος έχτισε ένα πολιτικό αδιέξοδο πάνω σε ένα σύμβολο, ένα τείχος που ακόμη και στενοί συνεργάτες τους – πρώην και νυν – ομολογούν ότι «πολιτικά πουλιέται εύκολα, αλλά σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας