Ο μύθος των ελληνικών επενδύσεων στη Βόρεια Μακεδονία

2195
Τουρκία

Οι δύο  κυβερνήσεις  προσπαθούν, μέσω των ΜΜΕ, να δημιουργήσουν ένα επικοινωνιακό «success story», δήθεν επέκτασης ελληνικών επιχειρήσεων στη γείτονα χώρα, σαν αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι:

  1. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μεγάλο πεδίο μάχης των επόμενων εκλογών θα είναι ο τομέας της οικονομίας, και εκεί η κυβέρνηση αγωνιά να εμφανίσει μεγάλες επιτυχίες.
  2. Τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑστη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει στο 10%-11%
  3. Στις 21 Απριλίου είναι οι προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, με τις ΗΠΑ να θέλουν να «τελειώσουν» τον νυν Πρόεδρο Ιβανόφ.

Έτσι στήθηκε, πρόχειρα και κακόγουστα, το show των «ελληνικών επενδύσεων». Δυστυχώς, τμήματα της ελληνικής Αριστεράς, άθελά τους, συμβάλλουν σε αυτό, αποδεχόμενα την κυβερνητική προπαγάνδα (με καταγγελτική φυσικά θέση ενάντια στον «ελληνικό ιμπεριαλισμό που διεισδύει στα Βαλκάνια, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών»).

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

  1. Από τις 23 εταιρείες που συμμετείχαν στο show, οι 21 δραστηριοποιούνται ήδηεκεί είτε μέσω θυγατρικών ή σε δημόσια έργα ενώ τουλάχιστον τα δυο τρίτα, είναι είτε κρατικές ή εξαρτώνται από το ελληνικό δημόσιο.
  2. Και όταν λέμε «ελληνικό δημόσιο»σήμερα, εννοούμε την κυβέρνηση. Μια προσεκτικότερη ανάγνωση των συμμετεχόντων επιχειρηματιών ίσως να έκανε περιττή οποιαδήποτε άλλη ανάλυση.
  3. Οι ελληνικές επενδύσεις δεν συνδέονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1995, μετά την ενδιάμεση συμφωνία.
  4. Η περίοδος 1995-2008,ήταν η «χρυσή περίοδος» των ελληνικών επενδύσεων. Το 2008 οι συνολικές επενδύσεις έφτασαν το 1 δις ευρώ.
  5. Στη συνέχεια ακολούθησε περίοδος αποεπένδυσηςκαι το 2017 το ύψος του  ελληνικού κεφαλαίου ανήλθε σε 473,9 εκ. ευρώ. (Τα στοιχεία είναι τα επίσημα, όπως αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων –ΟΕΥ, της ελληνικής πρεσβείας).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί και η περίπτωση της «επένδυσης» που έκανε η ΔΕΗ, χαρακτηριστική της «ώσμωσης» μεταξύ πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Δύο μήνες πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ΔΕΗ εξαγόρασε την EDS, εταιρεία του στενού φίλου του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, για 5 εκ. ευρώ.

Η εταιρεία, με 36 άτομα προσωπικό (!), είχε το 40% των ζημιών του κλάδου- ενώ μόνο το 11% του τζίρου-, είχε αρνητικά κεφάλαια, τα πάγια της ήταν μόνο 600.000 ευρώ .

H πολιτική στα Βαλκάνια όμως (και όχι μόνο φυσικά) δεν είναι μόνο ψυχροί οικονομικοί δείκτες. Και οι εξελίξεις στη περιοχή, με την ολοένα και πιο επιθετική δραστηριότητα των ΗΠΑ και τον ρόλο που αυτές επιφυλάσσουν στις ηγεσίες των χωρών της περιοχής, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από πρωθυπουργικές selfie ή επικοινωνιακά success story.

*Ο Ανδρέας Ζαφείρης είναι μέλος του Π.Σ της ΛΑ.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας