Ο λογαριασμός των φόρων: 48,2 δισ. ευρώ -Εφιάλτης για τα φτωχά νοικοκυριά

1215
επιτόκιο

Ο λογαριασμός των φόρων: 48,2 δισ. ευρώ -Εφιάλτης για τα φτωχά νοικοκυριά

Περίπου 20,8 δισ. ευρώ από φόρους σε εισοδήματα-ακίνητα και άλλα 27,4 δισ. ευρώ από φόρους στις καθημερινές συναλλαγές έχει «χρεώσει» το υπουργείο Οικονομικών στους πολίτες για το 2018, προκειμένου να βγει ο λογαριασμός για πλεόνασμα πάνω από 7 δισ. ευρώ!
Παρά την εντυπωσιακή «τρύπα» στα φετινά έσοδα, η οποία θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο δεν δείχνει να πτοείται και ποντάρει στην ωρίμανση φορολογικών μέτρων του 3ου Μνημονίου, που ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2018, όχι απλώς για να κλείσει τα «κουτάκια» του Προϋπολογισμού, αλλά για να ξεπεράσει τις φετινές εισπράξεις κατά 951 εκατ. ευρώ.
Απίστευτος όγκος των έμμεσων φόρων
Αυτό που χτυπάει στο μάτι είναι κυρίως ο απίστευτος όγκος των έμμεσων φόρων, στοιχείο που αποδυναμώνει κάθε επιχείρημα περί δίκαιης ανακατανομής των φορολογικών βαρών, καθώς οι φόροι στις συναλλαγές, στην κατανάλωση, δεν κάνουν διακρίσεις σε έχοντες και μη έχοντες, αλλά χτυπάνε στα «τυφλά», περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Μόνο από τον ΦΠΑ το υπουργείο Οικονομικών αναμένει 15,845 δισ. ευρώ και είναι πολύ νωπή η απολογιστική Έκθεση της Κομισιόν για τις επιπτώσεις από τις ανατροπές στο πλαίσιο του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, με βασικό συμπέρασμα ότι οι αθρόες μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή είχε ως αποτέλεσμα να υπάγεται σε ΦΠΑ 24% το 62,4% όσων καταναλώνει ένα νοικοκυριό, αντί του 33,6% που ίσχυε προ της αποκαλούμενης «μεταρρύθμισης ΦΠΑ».
Και για να μη δημιουργηθεί σε κανέναν η εντύπωση ότι η αύξηση των εσόδων από τους φόρους στην κατανάλωση μπορεί να είναι συγκυριακή, δεν έχει παρά να ανατρέξει στον Πίνακα του Προϋπολογισμού, που δείχνει ότι ο λόγος έμμεσων/άμεσων φόρων έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα την επίμαχη διετία 2017- 2018. Συγκεκριμένα, σε κάθε 1 ευρώ φόρου από εισόδημα ή ακίνητο αντιστοιχούν 1,33 ευρώ από φόρους στην κατανάλωση κι αυτό είναι αποτέλεσμα των σαρωτικών αυξήσεων στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης που ίσχυσαν την Πρωτοχρονιά του 2017, καθώς και της αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24% από το καλοκαίρι του 2016.
Τα μέτρα που επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση «χτύπησαν» τα πιο αδύναμα νοικοκυριά
Αν δει κανείς τα επιμέρους στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι μπαίνοντας στην περίοδο των Μνημονίων, το 2010, λόγω των υπέρογκων δημοσιονομικών μέτρων, ο λόγος έμμεσων/άμεσων φόρων εκτινάχθηκε στο 1,53. Ωστόσο αυτή η αναλογία άρχισε από την επόμενη χρονιά να ομαλοποιείται, για να φτάσουμε στο 1,15 το 2014. Τα μέτρα του 3ου Μνημονίου και πολύ περισσότερο τα μέτρα που επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση στην πρώτη αξιολόγηση εκτίναξαν και πάλι τους έμμεσους φόρους, ρίχνοντας στο καναβάτσο τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.
Εμπνεύσεις φόρων σε ό,τι κινείται
Εκτός από τις επιβαρύνσεις στους αδύναμους, οι… εμπνεύσεις φόρων σε ό,τι κινείται προκάλεσε και σύγχυση. Πέρα από εκείνη την απίστευτη ιστορία με τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, που έχει καταγραφεί ως μια από τις περιπτώσεις παντελούς έλλειψης σχεδιασμού, το πιο πρόσφατο παράδειγμα λανθασμένου φόρου είναι αυτό της επιβολής ΕΦΚ στο κρασί. Παραγωγοί και οινοποιοί ανέβηκαν στα… κάγκελα, εκδόθηκαν εγκύκλιοι επί εγκυκλίων για τις υποχρεώσεις των εμπλεκομένων, αναζητήθηκαν πατέντες για να μην «ξεφύγουν» οι… πονηροί και αφού έγινε ο κακός χαμός, τελικά το υπουργείο Οικονομικών αντιλήφθηκε ότι το προσδοκώμενο έσοδο δεν μπορεί παρά να είναι «0», όπως ακριβώς προβλέπει ο σχετικός κωδικός του Προϋπολογισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας