Ο κ. Θεοδωράκης διόρθωσε την «γραμμή»…

1589
τουρισμού

Στο Συνέδριο της ΝΔ

Συμβαίνουν καμιά φορά αυτά με τα κομματικά συνέδρια. Γίνονται για να ατσαλώσουν την ενότητα του κόμματος αλλά δημιουργούν θέματα ενιαίας γραμμής σε άλλα που προσέρχονται για να απευθύνουν χαιρετισμούς. Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φροντίσει από νωρίτερα ώστε η εικόνα του κόμματος να είναι συμπαγής. Οι δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι οι πρώην πρωθυπουργοί κύριοι Καραμανλής και Σαμαράς πιστοποίησαν του λόγου το αληθές.

Στο συνέδριο δεν υπήρξαν περιθώρια ούτε για αμφισβήτηση του αρχηγό που ούτε για την κατάθεση μις αποκλίνουσας αλλά συγκροτημένης εναλλακτικής άποψης. Ετσι ήταν φυσικό να πάρουν δημοσιότητα περισσότερο από τις τοποθετήσεις των συνέδρων οι τοποθετήσεις του φιλόσοφου κ. Ράμφου και του ηθοποιού και σκηνοθέτη κ. Μαρκουλάκη. Κι από αυτές τις τοποθετήσεις όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι χαιρετισμοί της κυρίας Γεννηματά και του κυρίου Θεοδωράκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στην εναρκτήρια ομιλία του καλέσει σε μετεκλογική συνεργασία και πάνω στην πρότασή του ήταν υποχρεωμένοι να τοποθετηθούν οι αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων που συμμετέχουν στο υπό ίδρυση κίνημα Αλλαγής.
Η Φώφη Γεννηματά είπε απευθυνόμενη στους συνέδρους ότι «όσοι επιλέγουν να αναζητούν δεκανίκια εξουσίας κάνουν λάθος. Στοχεύουμε σε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις». Τόνισε, επίσης, ότι η εθνική συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με κυβερνητικές συνεργασίες. «Οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν και νέες πραγματικότητες δημιουργούνται» είπε, καθιστώντας σαφές ότι δεν αποδέχεται τη συγκρότηση μετώπων.«Λέμε “όχι” σε όσους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα επιδιώκοντας “πολιτικά μέτωπα” κάθε μορφής που διχάζουν. Γιατί εμείς, ανοιχτά “μέτωπα” έχουμε με το λαϊκισμό και τη συντήρηση. Είναι ώρα να ενώσουμε και όχι να διχάζουμε τον λαό μας», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης διαφοροποιούνταν λέγοντας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συμμαχίες.«Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι εδώ που έχει φτάσει η χώρα οι άγονες κομματικές επιθέσεις, οι περιχαρακώσεις δεν αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων», είπε.
Το ζήτημα δεν είναι θεωρητικό. Το ενδεχόμενο να αναζητήσει συμμάχους η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολύ πιθανό στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μπορεί η κυρία Γεννηματά να βάζει ψηλά τον πήχη θεωρώντας ότι το υπό δημιουργία Κίνημα Αλλαγής θα μπει σφήνα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αλλά το πραγματικό ερώτημα δεν πρόκειται να το αποφύγει. Κι αν τώρα η ίδια έχει τη δυνατότητα με τέτοιες απαντήσεις να στέλνει την μπάλα στην εξέδρα όταν το ερώτημα διατυπωθεί σε πραγματικό χρόνο θα πρέπει να δώσει μια πραγματική απάντηση. Για να αρνηθεί θα πρέπει να ανακαλύψει πραγματικές διαφορές ανάμεσα στα δυο κόμματα και τέτοιες θα δυσκολευτεί να βρει.
Η σύγκλιση των κεντροδεξιών κομμάτων με την σοσιαληδημοκρατία είναι μια παγιωμένη κατάσταση στην Ευρώπη. Το ΠΑΣΟΚ έχει κυβερνήσει και πάλι με τη Νέα Δημοκρατία στα χρόνια των μνημονίων. Ο κ, Θεοδωράκης θα πιέζει για την συνεργασία και ο κ. Λοβέρδος μαζί με άλλους πολλούς θα βιάζονται να επιστρέψουν στα κυβερνητικά έδρανα.
Και κάτι ακόμα: Ο κ. Τσίπρας με τον κ. Τσακαλώτο δεν ήταν αυτοί που παρότρυναν τον σοσιαλδημοκράτη κ. Σουλτς να τα ξαναβρεθεί με την Αγγελα Μέρκελ και να επιστρέψει σε κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» στην Γερμανία. Αυτό θα κάνει όταν έρθει η ώρα και η κ. Γεννηματά όσο κι αν το αρνείται τώρα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας η κ. Γεννηματά το «παρατράβηξε» μιλώντας για πολιτική αυτονομία. Ο κ. Θεοδωράκης διόρθωσε κάπως την γραμμή…
*Πηγή: parapolitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας