Ο κορονοϊός απειλεί με ανθρωπιστική καταστροφή την αποκλεισμένη Γάζα

901
κορονοϊός

Στη Γάζα, όπου περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν υπό αποκλεισμό από το 2007, μια έξαρση του κορονοϊού θα είχε τραγικές συνέπειες. Τα δύο πρώτα κρούσματα καταγράφτηκαν την περασμένη Κυριακή.

Ο αποκλεισμός της Γάζας είχε μέχρι πρόσφατα κρατήσει την περιοχή μακριά από την πανδημία που πλήττει το μεγαλύτερο κομμάτι του υπόλοιπου κόσμου.

Την περασμένη Κυριακή όμως, δύο Παλαιστίνιοι που επέστρεφαν στη Γάζα από το Πακιστάν μέσω Αιγύπτου έγιναν τα πρώτα δύο καταγεγραμμένα κρούσματα, φέρνοντας στο προσκήνιο τους φόβους για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει ο ιός σε μια περιοχή με σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, εξοπλισμό και νοσοκομειακές δυνατότητες.

Οι δύο άνδρες, 79 και 63 ετών, τοποθετήθηκαν σε καραντίνα στο πέρασμα της Ράφα, μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας. Σε καραντίνα έχουν μπει επίσης περίπου 1300 άλλα άτομα που επέστρεψαν στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, ενώ την Τετάρτη ανακοινώθηκαν και άλλα επτά κρούσματα, όλοι τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Γάζας που ήρθαν σε επαφή με τα δύο πρώτα κρούσματα.

Οι δυνατότητες της Γάζας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι ισχνές. Σύμφωνα με τον Μεντχάτ Αμπάς, γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας της Γάζας, η περιοχή διαθέτει μονάχα 40 κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορούν να φτάσουν τα 100.

Ο Αμπντελνάσερ Σομπόχ, διευθυντής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γάζα, συμπλήρωσε πως η περιοχή διαθέτει 62 αναπνευστήρες και εκτίμησε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι 100, εάν ο ιός εξαπλωθεί.

Ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ, με τη συνεργασία της Αιγύπτου, έχει καταρρακώσει το δημόσιο σύστημα υγείας της, καθώς περιορίζει σημαντικά την εισαγωγή στην περιοχή απαραίτητων φαρμάκων και εξοπλισμού.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις Παλαιστινιακές περιοχές, Μάικλ Λίνκ, είχε προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα πως το σύστημα υγείας της Γάζας κατέρρεε και πριν την πανδημία.

«Τα αποθέματα αναγκαίων φαρμάκων είναι χρονίως χαμηλά. Οι φυσικές πηγές πόσιμου νερού είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένες. Το σύστημα ηλεκτρισμού παρέχει ενέργεια σποραδικά. Η βαθιά φτώχεια εν μέσω απεχθών κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών είναι κοινή σε όλη τη Λωρίδα», είπε. «Ο πληθυσμός της Γάζας είναι επίσης σωματικά ένας πιο ευάλωτος πληθυσμός».

Οι αρχές της Γάζας έχουν εφαρμόσει απαγόρευση των εβδομαδιαίων λαϊκών αγορών, έχουν κλείσει τα κέντρα γάμου και έχουν συμβουλεύσει τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ επιχειρούνται και τακτικές απολυμάνσεις στους δρόμους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποστείλει στη Γάζα περιορισμένο αριθμό τεστ και προστατευτικών μέσων, όμως προειδοποιεί πως χωρίς περαιτέρω δωρεές, το υλικό αυτό δεν πρόκειται να είναι αρκετό.

Από την πλευρά του Ισραήλ, η μονάδα COGAT, που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας και είναι υπεύθυνη για τα ζητήματα των Παλαιστινιακών περιοχών ανακοίνωσε πως έχει αποστείλει «εκατοντάδες» τεστ στη Γάζα, χωρίς να δίνει συγκεκριμένους αριθμούς ή στοιχεία.

Ένας αξιωματούχος της COGAT δήλωσε στον Guardian πως θα επέτρεπε την έξοδο από τη Γάζα «περιπτώσεων με κίνδυνο ζωής». Ερωτώμενος εάν θα επιτρεπόταν η νοσηλεία Παλαιστινίων σε Ισραηλινά νοσοκομεία σε περίπτωση που το σύστημα υγείας της Γάζας υπερφορτωθεί, απάντησε πως «αυτό είναι υπό εξέταση».

 

*Πηγή: info-war.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας