Τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, όσο και αυτής με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να στείλει μηνύματα σε Αθήνα και Λευκωσία, αφήνοντας μάλιστα αιχμές και για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έντονο «άρωμα» Ελλάδας και Κύπρου περιελάμβανε η ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο 24ωρο, σε μια προσπάθεια του τούρκου προέδρου να αποσπάσει την προσοχή στο εσωτερικό της χώρας του από την υποχώρηση -σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο- της λίρας.
Τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, όσο και αυτής με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να στείλει μηνύματα σε Αθήνα και Λευκωσία, αφήνοντας μάλιστα αιχμές και για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τις 27 χώρες – μέλη να κάνουν «συγκεκριμένα βήματα» για να αναπτύξουν δεσμούς με την Τουρκία -υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ- και να υιοθετήσουν στρατηγική προσέγγισης με τη χώρα του.
Όπως υποστήριξε, αγνοώντας επιδεικτικά τις καθημερινές προκλήσεις κατά Αθήνας και Λευκωσίας, η Τουρκία «έχει καταβάλει προσπάθειες υπέρ του διαλόγου με στόχο την εφαρμογή θετικής ατζέντας», κουνώντας το δάχτυλο σε χώρες της ΕΕ.
«Δεν πρέπει να επιτραπεί εξαιτίας της μικροπρεπούς στάσης λίγων κρατών μελών να αποδυναμωθούν οι σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ» υποστήριξε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, εννοώντας προφανώς -χωρίς να τις κατονομάζει- Ελλάδα και Κύπρο.
Συμμαχία με Ισπανία
Από τη συνάντηση με τον Πέδρο Σάντσεθ κατέστη σαφές πως ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να βρει ερείσματα στην Ισπανία, ως αντίβαρο στο αρνητικό κλίμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες, αλλά και στη συμφωνία Αθήνας – Παρισιού στον αμυντικό τομέα.
Οι δύο πλευρές, έχοντας τα τελευταία χρόνια αναπτύξει κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Μεσογείου, έχουν προχωρήσει στην σύναψη διπλωματικών, αμυντικών και οικονομικών σχέσεων με στόχο η μεν Αγκυρα να βρει ερείσματα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δε Μαδρίτη να βάλει φρένο στην προσπάθεια της Γαλλίας να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στη Βόρεια Αφρική και την εγγύς Μέση Ανατολή.
Κάτι ανάλογο επιχειρούν τώρα να κάνουν οι Ισπανοί και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προχωρώντας στη σύναψη αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε, μιλώντας δίπλα στον Πέδρο Σάντσεθ, να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία κατασκεύασε σε συνεργασία με την Ισπανία το μεγάλο σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu» που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει εναέρια μέσα και τού πρότεινε την κατασκευή -για λογαριασμό της Άγκυρας- ενός ακόμη μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου και υποβρυχίων.
«Στόχος μας είναι η κατασκευή ενός μεγάλου αεροπλανοφόρου. Ίσως θα κάνουμε και μια προσπάθεια και στα υποβρύχια. Θα κάνουμε αυτά τα βήματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στην αμυντική βιομηχανία» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να γίνει μέρος της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τη σύμμαχο και εταίρο. «Η Τουρκία δεν είναι απλώς γείτονας για την Ισπανία, είναι σύμμαχος, εταίρος. Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, θέλουμε να συνεχίσουμε τη θετική ατζέντα που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Σημειώνεται πως η Ισπανία αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους της Τουρκίας στην ΕΕ και ο εταίρος του ΝΑΤΟ που διατηρεί ακόμα πυραύλους Patriot στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας από το 2015, παρότι οι υπόλοιπες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη αποχωρήσει.
Το δώρο του Μπαχτσελί και στο βάθος… τέταρτο γεωτρύπανο
«Άρωμα» Ελλάδας και Κύπρου, όμως, περιείχε και η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Οι δύο άνδρες είχαν τετ α τετ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και την πορεία της συνεργασίας τους. Μάλιστα, ο ακροδεξιός, εθνικιστής Μπαχτσελί, έκανε δώρο στον ισλαμιστή πρόεδρο έναν χάρτη στον οποίο απεικονίζεται ο τουρκόφωνος κόσμος.
Σε αυτόν -χαρακτηριστικός της εμβέλειας της τουρκικής προπαγάνδας- περιλαμβάνονται το ψευδοκράτος και η Θράκη, σε μια προσπάθεια των δύο πολιτικών να δείξουν τη σχέση που έχουν όλοι οι τουρκόφωνοι άνθρωποι του πλανήτη με τη «μητέρα» Τουρκία.
Genel Başkanımız Sayın Devlet BAHÇELİ, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi. pic.twitter.com/OOLtsXsRFj
— MHP (@MHP_Bilgi) November 17, 2021
Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια των δηλώσεων του τούρκου προέδρου, σύμφωνα με τις οποίες ελπίζει να δει τα Κατεχόμενα της Κύπρου μεταξύ των μελών του Συμβουλίου των Τουρκόφωνων Χωρών.
«Έχω εμπιστοσύνη στην πολύτιμη υποστήριξή σας για την χαλάρωση της απομόνωσης και του εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Τουρκόφωνου Κόσμου» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν στους ηγέτες των τουρκόφωνων χωρών κατά τη διάρκεια της όγδοης συνόδου κορυφής του Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Νοεμβρίου.
Ankara'da kritik görüşme: Erdoğan ve Bahçeli görüşmesinden ilk görüntü
— Cumhuriyet (@cumhuriyetgzt) November 17, 2021
Παράλληλα, ο ίδιος προανήγγειλε την αγορά και τέταρτου γεωτρύπανου. «Με το μεγάλο στόλο γεωτρυπάνων που διαθέτουμε, η χώρα μας έφτασε στο επίπεδο να μπορεί να πραγματοποιεί δραστηριότητες πλέον και πέραν των συνόρων της», δήλωσε, εγείροντας ερωτήματα και ανησυχίες για αναθέρμανση και πάλι των υδάτων της Μεσογείου.
«Προσθέσαμε» -είπε- και «4ο γεωτρύπανο στο στόλο μας. Αυτό το πλοίο, σε αντίθεση με τα άλλα, είναι το πιο σύγχρονο και ένα ολοκαίνουργιο πλοίο, που θα χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά, 7η γενιάς, όπως αποκαλείται. Υπάρχουν συνολικά 5 πλοία στην κατηγορία αυτού του πλοίου στον κόσμο. Ένα από αυτά ανήκει στην Τουρκία».
Όπως ανέφερε, το μέγεθός του θα είναι μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων και ότι το τρυπάνι θα φτάνει σε βάθος 3.665 μέτρων, όχι πολύ βαθιά βέβαια σε σχέση με τα άλλα τα παλαιότερα που διαθέτει. Ευχήθηκε να είναι καλορίζικο και να φέρει ευημερία στη χώρα του και το λαό του με την ανακάλυψη φυσικού αερίου, ενώ άφησε αιχμές για όσους «εκνευρίζονται», όπως τόνισε, από την πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
«Γνωρίζουμε ποιος εξοργίζεται όταν στρεφόμαστε σε πολιτικές που έχουν να κάνουν με τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική και το Αιγαίο» είπε, στρέφοντας κυρίως τα βέλη του προς την αξιωματική αντιπολίτευση που αντιτάσσεται στις «άσκοπες», όπως τις χαρακτηρίζει, εξωτερικές εκστρατείες του τούρκου προέδρου.