Ο Ερντογάν πολύφερνη νύφη για ΗΠΑ και Ρωσία λόγω Αφγανιστάν

554
Ερντογάν πολύφερνη νύφη για ΗΠΑ και Ρωσία

Το “κοκαλάκι της νυχτερίδας” έχει ο Ερντογάν μέχρι τώρα και του έρχονται όλα “δεξιά” στις σχέσεις του με Ουάσιγκτον και Μόσχα, παρά τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ, Ρώσοι και Αμερικανοί φέρονται να συναγωνίζονται το ποιος θα έχει καλύτερες σχέσεις με το τουρκικό καθεστώς, με απώτερο στόχο την “επικοινωνία” με τους φονιάδες ισλαμιστές Ταλιμπάν, (οι ΗΠΑ  φέρονται να βάζουν την Άγκυρα ως μεσολαβητή σε πολλά ζητήματα), ενώ η Μόσχα προχώρησε ένα βήμα μακρύτερα σε σχέση με τον Λευκό Οίκο.

Ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, πρόεδρος της ρωσικής κρατικής αμυντικής εταιρείας Rostec, δήλωσε ουσιαστικά περί επικείμενης συνεργασίας με την Τουρκία στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και του νέου τουρκικού μαχητικού.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο στην παραγωγή UAV, ο Chemezov είπε: “Η Τουρκία έχει ισχυρή ικανότητα στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων. Η Rostec διαθέτει επίσης εμπειρία στην τεχνολογία UAV. Αναμφίβολα, έχουμε μοιραστεί διάφορες λύσεις με  τους Τούρκους συναδέλφους μας για την υλοποίηση νέων και παλαιών σχεδίων όχι μόνο στον τομέα της άμυνας αλλά και στον πολιτικό τομέα. Έχουμε πιθανά σημεία επαφής για να προσφέρουμε.

Η Τουρκία λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για την αποκατάσταση πολλών υποσυστημάτων και απαρτίων για την αμυντική της βιομηχανία στον τομέα των UAV,αλλά και άλλους τομείς. Θα συνεργαστούμε με την Τουρκία με βάση το αμοιβαίο όφελος. Είμαστε έτοιμοι να διαβουλευτούμε όλα τα σχετικά θέματα», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος πριν από τη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF), η οποία θα ξεκινήσει στις 17 Αυγούστου και στην οποία θα συμμετάσχει η Rostec.

Ο Τσεμέζοφ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία στην αμυντική της βιομηχανία.

“Απ ‘όσο γνωρίζω, το μερίδιο της τουρκικής τεχνολογίας στην αμυντική βιομηχανία της ήταν αμελητέο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά σήμερα το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 70 % και αυτό δείχνει την υψηλή αποδοτικότητα αυτής της πολιτικής», τόνισε ο ίδιος.

Επισημαίνοντας ότι τα βήματα προς την πώληση δεύτερης παρτίδας πυραύλων S-400 είναι σε πλήρη κινητικότητα ως διμερές θέμα, τόνισε τα εξής: «Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η Τουρκία είναι η πρώτη και μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που έχει υπογράψει σύμβαση προμήθεια του πιο σύγχρονου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας με την ονομασία S-400. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της εταιρικής μας σχέσης.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την τεχνολογική συνεργασία με την Τουρκία βάσει αμοιβαίου οφέλους. Οι λεπτομέρειες μιας τέτοιας μελέτης είναι ένα θέμα που θα επιτευχθεί μέσω των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε διάλογο με τους εταίρους μας. Εάν η Τουρκία δείξει ενδιαφέρον, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και σε αυτό το θέμα. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία σκοπεύει να κατασκευάσει της δικό της μαχητικό πέμπτης γενιάς TF-X. Με την ικανότητά μας στην ανάπτυξη και κατασκευή αεροσκαφών, μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να βοηθήσουμε τους Τούρκους εταίρους να δημιουργήσουν ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος”, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος της κρατικής αμυντικής εταιρείας ROSTEC.

Εξηγώντας ότι η Τουρκία και η Ρωσία προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για κοινή παραγωγή ελικοπτέρων, ο Τσεμέζοφ είπε: “Υπάρχει, φυσικά, μια τέτοια δυνατότητα. Ωστόσο, για να γίνουν περαιτέρω βήματα, η Τουρκία πρέπει να έρθει με μια σαφή προσφορά. Θα είμαστε έτοιμοι να να υποστηρίξουμε και να αναπτύξουμε αυτόν τον τομέα μόλις γίνει το πρώτο βήμα ».

Η Τουρκία βιώνει μια σοβαρή οικονομική κρίση. Οι τιμές των βασικών τροφίμων αυξάνονται συνεχώς, ενώ η αξία της τουρκικής λίρας μειώνεται και οι μισθοί δεν αλλάζουν. Οι οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο λένε ότι οι Τούρκοι βρίσκονται σε σοβαρή ύφεση.

Η Άγκυρα όμως έχει σχέδια για το δικό της μαχητικό πέμπτης γενιάς και για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, και πιθανόν να εκμεταλευθεί τα μέγιστα στην κυριολεξία το αγφανικό ζήτημα, ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, για να ρεφάρει όσα  περισσότερα μπορεί, αφού άλλωστε αυτό ξέρει να κάνει δεκάδες χρόνια τώρα η χώρα αυτή, με το ζήτημα να παραμένει όμως,” για πόσο ακόμα;” .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας