Ο Ερντογάν,μετά τους εναγκαλισμούς Δένδια,προανήγγειλε την έξοδο του Γιαβούζ στη Μεσόγειο

530
προανήγγειλε την έξοδο του Γιαβούζ στη Μεσόγειο

Την έξοδο του γεωτρύπανου Γιαβούζ στη Μεσόγειο προανήγγειλε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τελετής που έκανε λόγο για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της γείτονος.

Μάλιστα, επεσήμανε πως η Τουρκία δεν ακούει τι λένε άλλοι για τις έρευνες της.

«Tώρα πια με τα δικά μας πλοία κάνουμε σεισμικές έρευνες όπως και γεωτρήσεις . Κι όταν τα κάνουμε αυτά, δεν αναρωτιόμαστε «ποιος θα πει τι». Διότι από εδώ και πέρα έχει σημασία το τι λέμε εμείς. Η απόφαση είναι δική μας» τόνισε.

Ακάρ: «Τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα»

Στο μεταξύ, στις διεκδικήσεις της Αγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επανήλθε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου.

«Βλέπουμε το διεθνές δίκαιο. Τι λέει η Λωζάνη; Τα νησιά δεν μπορούν να τα στρατιωτικοποιήσουν. Όμως, βλέπετε ότι τα έχουν στρατιωτικοποιήσει» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ηurriyet.

«Σε ποιο μέρος του κόσμου υπάρχουν στο ίδιο σημείο χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Σκεφτείτε ένα νησί. Λένε ότι έχουν 6 μίλια χωρικά ύδατα σε αυτό το νησί. Αλλά προσπαθούν να δηλώσουν εναέριο χώρο 10 μίλια, στο ίδιο νησί. Πού υπάρχει δίκαιο και δικαιοσύνη σε αυτό; Δεν επιτρέπουμε αυτό το τετελεσμένο, Δεν υπερασπιζόμαστε τίποτα άλλο από τα δικαιώματά μας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, τονίζοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στην περιοχή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Ακάρ ισχυρίζεται ότι «πιστεύουμε ειλικρινά πως τα προβλήματα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και προσπαθούμε για αυτό».

«Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα. Πρέπει τώρα να γίνει κατανοητό ότι η πιο σωστή και ευκολότερη λύση για την ειρήνη και τη σταθερότητα θα είναι δυνατή με σεβασμό των δικαιωμάτων και των νόμων του άλλου» είπε και συνέχισε:

«Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα κανενός. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσες μας και στη Γαλάζια Πατρίδας μας όπως και στην Κύπρο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας