Χαιρετισμός Γιάννη Τόλιου, μέλους Π.Γ. της ΛΑΕ, στην Ημερίδα του ΕΠΑΜ με θέμα: «Δημόσιο Χρέος. Γιατί είναι δυνατή η διαγραφή του»
Χαιρετίζοντας στην Ημερίδα του ΕΠΑΜ για το Δημόσιο Χρέος, ο Γιάννης Τόλιος, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
….«Η συζήτηση για το Δημόσιο Χρέος και η ανάγκη διαγραφής του, παραμένει στο επίκεντρο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής τα τελευταία 7 χρόνια. Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα με τη μορφή Μνημονίων που επιβλήθηκαν στο όνομα της αντιμετώπισης του, όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά το επιδείνωσαν, ενώ ταυτόχρονα οδήγησαν σε φτωχοποίηση το λαό, σε λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, σε χρόνια ύφεση, εκρηκτική ανεργία, παραγωγική καταβαράθρωση, κά.
Κερδισμένοι από το χρέος είναι ξένοι και εγχώριοι τοκογλύφοι-δανειστές και κάτοχοι χρηματιστικού κεφαλαίου, ενώ κυριότερη αιτία της υπερχρέωσης, είναι οι πολιτικές της άρχουσας τάξης και η παραμονή «πάση θυσία» στο ευρώ, όπως και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ευρωσυστήματος, που στηρίζουν με πείσμα τα μνημονιακά κόμματα της χώρας, η οικονομική ολιγαρχία και οι κυρίαρχες ελίτ ευρωζώνης και ΕΕ.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα λαϊκά στρώματα και συνολικά ο ελληνικό λαός, δεν φέρουν ευθύνη για το χρέος, ούτε έχουν κανένα λόγο να το πληρώσουν. Είναι ένα χρέος, απαχθές, επονείδιστο και παράνομο. Η άρνηση πληρωμής του στη βάση της αρχής του διεθνούς δικαίου, ότι «η σωτηρία του λαού είναι υπεράνω όλων», αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση ανακοπής της φτωχοποίησης και την εφαρμογή φιλολαϊκής πολιτικής εξόδου από την κρίση.
Η ως τώρα πρακτικές υποταγής στη βούληση των δανειστών, οι οσφυοκαμψίες, η εθελοδουλεία, ο ραγιαδισμός, ακόμα και οι «λεονταρισμοί» των ετερόκλιτων μνημονιακών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κά, και τελευταία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, ενώ υποδούλωσαν τη χώρα, ενέτειναν την υπερχρέωση και οδήγησαν σε ουσιαστική απώλεια της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.
Η παύση πληρωμής του χρέους με στόχο τη διαγραφή του, είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να ανακόψει την εξαθλίωση του λαού και να ανοίξει δρόμους για την ανόρθωση της οικονομίας και τη βελτίωση της ζωής των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων.
Ασφαλώς η συγκεκριμένη επιλογή εμπεριέχει δυσκολίες, πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς, εκ μέρους των δανειστών και όλων των μνημονιακών δυνάμεων που σήμερα έχουν κάνει σημαία τους την παραμονή «πάση θυσία» στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, με στόχο την εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων οικονομικών και πολιτικών τους συμφερόντων.
Ωστόσο δεν είναι μοιραία, ούτε αναπόφευκτη η μετατροπή της χώρας σε «αποικία χρέους». Χρειάζεται πολιτική βούληση και άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος μονομερούς αναδιάρθρωσης του, έχοντας ως βάση τις προβλέψεις του εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου (άρθρα, 1, 26, 32 Ελληνικού Συντάγματος, Συμφωνία της Βιέννης, απόφαση ΓΣ του ΟΗΕ το 2015, κά). Ταυτόχρονα χρειάζεται η ενεργητική στήριξη της πλειοψηφίας του λαού που έχει ζωτικό συμφέρον από την απαλλαγή της θηλιάς του δυσβάσταχτου και απεχθούς χρέους.
Ωστόσο για τη ΛΑΕ, η αθέτηση πληρωμής του χρέους, δεν αρκεί να ανοίξει ο δρόμος μιας φιλολαϊκής-ριζοσπαστικής πολιτικής εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται απαραίτητα να συνοδευτεί από σειρά ριζοσπαστικών μέτρων, πρώτα απ’ όλα την αποδέσμευση από την ευρωζώνη και τη ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, την κατάργηση της λιτότητας, την εθνικοποίηση των τραπεζών, τη μετατροπή της Τράπεζας Ελλάδος σε κρατική Κεντρική Τράπεζα, την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας, την επαναφορά των ΔΕΚΟ στο δημόσιο έλεγχο και επέκταση τους σε στρατηγικούς τομείς, την ανακατανομή του εισοδήματος με στήριξη μισθών και συντάξεων, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την κατάργηση των προνομίων της ολιγαρχίας, κά.
Η προώθηση ενός τέτοιου ριζοσπαστικού μεταβατικού προγράμματος, απαιτεί την κλιμάκωση των αγώνων των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων και δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος αντίστασης και ανατροπής κατά των μνημονιακών μέτρων, που θα γίνει το «όχημα» ανάδειξης μιας ριζοσπαστικής κυβέρνησης, για να ανοίξει το δρόμο της ανάκτησης της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και μετασχηματισμού της κοινωνίας, έχοντας ορίζοντα τη σοσιαλιστική προοπτική.!
Η «Λαϊκή Ενότητα», για την προώθηση αυτού του στόχου, θεωρεί ότι είναι αναγκαία και δυνατή, η συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου των αριστερών, αντιμνημονιακών, ριζοσπαστικών και πατριωτικών δυνάμεων, που βάζοντας φραγμό στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή, θα ανοίξει ελπιδοφόρους δρόμους για τον ελληνικό λαό και κυρίως τη νέα γενιά. Οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου μεταξύ των αντιμνημονιακών δυνάμεων, σε κρίσιμα ζητήματα όπως το σημερινό, αποτελούν ασφαλώς ένα πολύ θετικό βήμα, για την οικοδόμηση ενός ισχυρού πλειοψηφικού «μετώπου» ανατροπής και προώθησης της εναλλακτικής πολιτικής.
Ευχαριστούμε και πάλι για την πρόσκληση και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας σας.