Οι Θεσμοί έρχονται, η “δημιουργική ασάφεια”, φεύγει. Ή τουλάχιστον, περιορίζεται. Τα “κουτάκια” με τα οποία θα γεμίσουν τα μέτρα για την συμφωνία, είναι ακόμη κενά και ο λογαριασμός, άγνωστος. Αυτό είπε εν πολλοίς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή, τρεις ημέρες μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου το οποίο χαιρετίστηκε με διθυράμβους από την Κυβέρνηση. Όχι όμως και από τον ίδιο.
Το παρασκήνιο της διαφωνίας του για το πώς επικοινωνείται το τι πραγματικά διαμείφθηκε ανάμεσα στον ίδιο και τους υπόλοιπους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, είναι οργιώδες μεν συγκεκριμένης αφετηρίας, δε: Ο δρόμος για τη β’ αξιολόγηση είναι μακρύς, τα μέτρα εξαιρετικά επώδυνα και οι δεσμεύσεις περί “ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας”, προσκρούουν στην πραγματικότητα. Το reality check της κυβέρνησης πλησιάζει ( τα τεχνικά κλιμάκια καταφτάνουν την προσεχή Τρίτη) και προοιωνίζεται βάσει των δεδομένων νέες ματαιώσεις στις κυβερνητικές ελπίδες.
Αφορολόγητο και συντάξεις θα κοπούν μάλλον βαθύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετατίθενται για… μετά το τέλος του προγράμματος και η ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων, “έκπληξη” για την Κυβέρνηση. Ήτοι, κανείς δεν γνωρίζει μετά βεβαιότητας εάν το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, με πολλά δάκρυα κι ακόμη περισσότερο “αίμα”, θα φέρει την ένταξη της χώρας στο περιβόητο QE. – κι ας βγαίνουν κορυφαίοι υπουργοί να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους” περί του αντιθέτου .
Ανησυχία και καυγάδες
Τα νεύρα στην Κυβέρνηση, είναι τσιτωμένα. Εξαιρετικά τσιτωμένα. Εν αρχή, εξαιρετικά προβληματισμένος εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών, ο ίδιος που καλείται να φέρει σε πέρας το βάρος της διαπραγμάτευσης και να βάλει την υπογραφή του στο τελικό κείμενο που θα φωτογραφίζει τις υποχωρήσεις.
Οι διθύραμβοι του Μαξίμου και οι δεσμεύσεις περί μείωση ΕΝΦΙΑ και λοιπών αντισταθμιστικών μέτρων, περισσότερο δυσκολεύουν παρά διευκολύνουν τη ζωή του εφεξής και για τους επόμενους ( ίδωμεν πόσους) μήνες στο Χίλτον όπου θα διαπραγματεύεται με τα τεχνικά κλιμάκια. Οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργεί το επικοινωνιακό τιμ της κυβέρνησης για τον “θρίαμβο της συμφωνίας” που θα κατατροπώσει την λιτότητα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει εξόχως καλά ότι θα διαψευσθούν προσεχώς και θα κληθεί ο ίδιος να σηκώσει και το βάρος της διάψευσης.
Ήδη υπάρχουν οι πρώτες “μπαλωθιές” για το περιβόητο “1 προς 1” των μέτρων, καθώς ενώ ο Αλέξης Τσίπρας χθες έσπευσε να διαβεβαιώσει πως τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν το δίχως άλλο και δεν είναι υπό αίρεση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, σε συνέντευξή του (Καθημερινή), ομολόγησε πως κάποια από αυτά είναι πιθανόν και να μην καταστεί εφικτό να υλοποιηθούν.
Η εμφάνιση του κ. Τσακαλώτου στη Βουλή πάντως, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε και από την αντιπολίτευση να εμφανιστεί , καθόλου δεν διασκέδασε τις εντυπώσεις για τις πληροφορίες που τον φέρουν να αγωνιά ότι επιχειρείται να φορτωθεί στον ίδιο ενδεχόμενο κάζο στην διαπραγμάτευση.
Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε αυτό που δήλωσε και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προ δεκαπέντε ημερών: Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι συλλογική, αφορά όλη την κυβέρνηση. Το άγχος του, είναι πέραν αμφισβήτησης, έκδηλο.
Πέραν του κ. Τσακαλώτου πάντως, το “σύστημα” στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, είναι γενικώς …απορρυθμισμένο. Και τούτο αποτυπώνεται σε σκηνές εντάσεως ανάμεσα στο μαξιμινό επιτελείο γενικώς, σε διενέξεις ανάμεσα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Νίκο Παππά ειδικώς, σε “φαγωμάρα” και μουρμούρα για τα “χτυπήματα” του Νίκου Φίλη και σε ένα επικοινωνιακό “χάσιμο” της κυβέρνησης το οποίο έχει οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει “το παιχνίδι επάνω του”.
“Καρφί” σε Τσακαλώτο
Σημειώνεται, ότι χθες ο κ. Τσίπρας, εμφανίστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο της “ώρας του Πρωθυπουργού” για τρίτη συνεχή εβδομάδα. Η επιλογή του να εμφανίζεται ο ίδιος στο κοινοβούλιο τις κρίσιμες τελευταίες εβδομάδες ( με αφορμή επίκαιρες ερωτήσεις που δέχεται), σηματοδοτεί την απόφασή του να “καθαρίζει” ο ίδιος την κυβερνητική γραμμή και δη… αδιαμεσολάβητα.
Ο πρωθυπουργός, είναι προφανές ότι έχει επενδύσει σε επικοινωνιακό σερβίρισμα της “καταρχήν συμφωνίας” με αιχμή: Όπως δεν ενεργοποιήσαμε τον “κόφτη” έτσι το 2019, δεν πρόκειται να “απενεργοποιηθούν” τα αντίμετρα που θα συμφωνηθούν με τους Θεσμούς.
Παράλληλα, η εμφανής “γραμμή” που έχει ο ίδιος χαράξει και καλούνται να την υπερασπιστούν όλα τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι έστω και με τις υποχωρήσεις, τηρήθηκε η δέσμευσή του περί “ούτε ένα ευρώ μέτρο λιτότητας”.
Στα “ψιλά” πέρασε μάλλον και το “καρφί” που έριξε ο κ. Τσίπρας στον Ευ. Τσακαλώτο, λέγοντας πως διαψεύσθηκαν αυτοί που απέδιδαν τη δέσμευσή του περί κανενός νέου μέτρου λιτότητας, σε … διαπραγματευτικό οίστρο. Και τούτο, γιατί ο πρώτος που το ισχυρίστηκε ήταν ο Υπουργός Οικονομικών.
Όποιος διαφωνεί, παραιτείται
Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την βασική ενημέρωση για το Eurogroup δεν έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ενώ προσεχώς έρχεται νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ( πιθανότατα το επόμενο σαββατοκύριακο) καθώς και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος προς απορρόφηση “κραδασμών”.
Η αναταραχή στο εσωτερικό της Κυβέρνησης συνδέεται ευθέως με την “τύχη” των αντισταθμιστικών μέτρων στα οποία ποντάρει Μαξίμου και Κόμμα προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι της νέας υποχώρησης στις αξιώσεις των Θεσμών. Ήδη ο Γ. Κυρίτσης δήλωσε ότι η ψήφος του είναι συναρτήσει αυτών ενώ και ο Νίκος Φίλης “ξαναχτύπησε” με προειδοποίηση: Εάν στη μείωση αφορολόγητου ( σημειωτέον πως είναι άγνωστο ακόμη το ύψος του ψαλιδίσματος) η κυβέρνηση φέρει ως αντίμετρο πχ μόνον τη μείωση στον ΦΠΑ των επιχειρήσεων, τούτο δεν πρόκειται να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο …βάθος κήπος πάντως , η εκτίμηση είναι πως η κυβέρνηση μπορεί να κληθεί να πληρώσει υψηλό πολιτικό κόστος για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης αλλά δεν πρόκειται να πληρώσει “κοινοβουλευτικό”. Και τούτο, γιατί όπως υπενθύμισε –τεχνηέντως- ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος μάλιστα ανήκει και στην ομάδα των “53”, όταν έρθουν τα μέτρα για ψήφιση στη Βουλή, όποιος διαφωνεί , παραδίδει την έδρα του και παραιτείται. Τον δρόμο έχουν δείξει ήδη σε προγενέστερες φάσεις, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και η Βασιλική Κατριβάνου.
*Πηγή: Capital.gr
Δεν γνωρίζω πόσο όλα αυτά που διάβασα είναι ευχές, κατάρες ή ψύχραιμη προσέγγιση. Πάντως είναι σεβαστά. Τα ελληνικά τι φταίνε; Αυτό το “Όστις θελήσει πίσω του ελθεί” είναι γλωσσικό κακούργημα. Θα μου πειτε, μπροστά στην επανάσταση, τη γλώσσα θα κοιτάμε; Η τάση να εντυπωσιάζουμε με έναν τίτλο που στην ουσία δεν λέει τίποτα και με παράφραση μάλσιτα ευαγγελικής ρήσης ήταν ατυχής. Μάλλον ενισχύετε αυτούς τους υπερσυντηρητικούς που κράζουν για την επαναφορά των αρχαίων παντού.
Η παρατήρηση είναι πολύ φιλική. Δοκιμάστε τα απλά ελληνικά. Είναι πιο δυνατά.