Χρονιάρες μέρες, βαρετό να μας πυροβολούν το μυαλό Άδωνις και Πολάκης, πάμε βόλτα στα βιβλία (και βεβαίως βόλτα στα βιβλιοπωλεία).
«Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε» – Νέα Έκδοση
Το πασίγνωστο βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου σε νέα εμπλουτισμένη έκδοση – αυτήν τη φορά απ’ τις εκδόσεις ΚΨΜ.
Το βιβλίο περιέχει μια… βιβλιοθήκη στοιχείων αλλά και την ανάλυση που τα συνδέει και τους δίνει νόημα. Περιγράφεται η σχέση της ελληνικής κρίσης με το διεθνές περιβάλλον, το αέναον των καπιταλιστικών κρίσεων και το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίον ευδοκιμούν ενώ ταυτοχρόνως το προσδιορίζουν. Βιβλίο – εργαλείο, που ακονίζει τη σκέψη, καλογραμμένο και εύληπτο σαν σπαρταριστό ρεπορτάζ ή χρονικό.
***
Απ’ τις εκδόσεις ΚΨΜ επίσης, κυκλοφορεί ένα βιβλίο-θησαυρός: «Με αφορμή την Columbia».
Ο Δημήτρης Φεργάδης, που γράφει το βιβλίο, υπήρξε διευθυντικό στέλεχος της Columbia(ξεκινώντας τη διαδρομή του στην εταιρεία από βοηθός πρεσαδόρου) και στο έργο του αποτυπώνει τον ελληνικό πολιτισμό (κι όχι μόνον τον μουσικό) των ανθηρών δεκαετιών που μας καθορίζουν ακόμα. Γραμμένο σε ένα εκπληκτικά γλαφυρό ύφος, σε προσωπικό τόνο, γεμάτο με φωτογραφίες, ντοκουμέντα κι ανέκδοτες ιστορίες, το βιβλίο είναι μια μαγεία. Μια μαγεία ζείδωρη μέσα στον απομαγευμένο μας κόσμο.
***
Για τους φίλους των κόμιξ και όσους θέλουν να τα γνωρίσουν δύο γκράφικ-νόβελ, είδος που τα τελευταία χρόνια ακμάζει στην Ελλάδα. Το πρώτο άλμπουμ είναι του δικού μας Soloup με τίτλο «Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ» και υπότιτλο «Έξι Διηγήματα Για Έναν Κακό Λύκο». Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ.
Πρόκειται για σύγχρονες ιστορίες της πόλης που μερικές εμφανίζονται με τη γλώσσα και το ύφος των παραμυθιών. Με άψογο ντεκουπάζ και ώριμο σκίτσο οι ιστορίες του Soloup ρέουν κι αφηγούνται καταστάσεις της διπλανής πόρτας που ενίοτε κρούουν και τη δική μας. Σας το συνιστώ θερμώς.
***
Το ίδιο σας συνιστώ και το επόμενο γκράφικ-νόβελ, αυτό του Σπύρου Δερβενιώτη με τίτλο «Shark Nation» από τις εκδόσεις Χαραμάδα. Το άλμπουμ αποτελεί τη συνέχεια του προγενέστερου «Yesternon». Λος Άντζελες 2020.
Ο Σπύρος Δερβενιώτης έχει κάνει ένα εκπληκτικό άλμα στο σκίτσο του, «εφάμιλλο πλέον των αμερικανικών». Άλλωστε το πολιτικό θρίλερ που αφηγείται μιλάει τη γλώσσα του αμερικανικού φιλμ νουάρ, με ευδιάκριτες (και πολύ ωραίες) αναφορές στις σύγχρονες εκδοχές αυτού του είδους. Απρόβλεπτο, χορταστικό, αναζητήστε το!..
***
Πάνος Κυπαρίσσης. Ποίηση. Τίτλος «Κλέβοντας Σκοτάδι». Εκδόσεις «Γαβριηλίδης».
«Μ’ ένα σχοινάκι φως», αρχίζει ο Πάνος Κυπαρίσσης, συνδέοντας τον τίτλο με το σώμα του έργου.
Ενδεικτικώς: «Αν δεν είναι άνεμος
δεν ωφελούνε τα φτερά».
Για τα υπόλοιπα προσέλθετε με το κεράκι σας (κι ένα μαχαιράκι)…
***
«SPQR, Ιστορία της Αρχαίας Ρώμης» της Mary Beard, μετάφραση Κώστας Κουρεμένος, εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
Η μεγάλη μητέρα. Η Ρώμη ακόμα και σήμερα ξέρει τα πάντα για μας, αλλά εμείς πολύ λίγα για κείνην. Η Ρώμη στερέωσε τον κόσμο που έχτισε ο Αλέξανδρος, και ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός ενυπάρχει στην ύπαρξή μας ώς σήμερα – τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο.
Σε αυτές τις ρίζες μας ξεναγεί η κυρία Mary Beard με ένα «δημοσιογραφικό» γράψιμο, με χιούμορ και εύστοχες επισημάνσεις. Ιστορεί το χρονικό της Ρώμης από τη μυθική εποχή των ηρώων και των θρύλων έως τα έργα και τις ημέρες της πρώιμης Αυτοκρατορίας. Ένα βιβλίο που πρέπει να εξερευνήσετε. Σε κάποιες σελίδες θα συναντηθείτε με τον εαυτόν σας…
***
Καλές γιορτές σε όλους, χιλιάδες ταξίδια και χιλιάδες πρόσωπα, χιλιάδες ζωές και μύρια αισθήματα σας περιμένουν στα βιβλιοπωλεία…
*Πηγή: topontiki.gr