Στη διάρκεια επίσημης τελετής στο Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίσθηκε για τέταρτη θητεία στην προεδρία της Ρωσίας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2024.
«Θεωρώ καθήκον μου και το νόημα της ζωής μου να κάνω ό,τι μπορώ για τη Ρωσία, για το παρόν και για το μέλλον της» δήλωσε, αφού ορκίσθηκε πάνω στο Σύνταγμα.
Ο Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάρτιο με 76,7% των ψήφων, το μεγαλύτερο ποσοστό αφότου ανέλαβε την εξουσία, βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 2000 ως αρχηγός του κράτους ή της κυβέρνησης.
«Θα κάνω τα πάντα για να αυξήσω την ισχύ, την ευημερία και τη δόξα της Ρωσίας»διαβεβαίωσε, προσθέτοντας πως «όλη η ομορφιά μας και όλη η δύναμή μας βρίσκεται στην πολιτιστική αυθεντικότητα και στην ενότητά μας».
Τον Μεντβέντεφ πρότεινε εκ νέου ο Πούτιν για πρωθυπουργό
Τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρότεινε εκ νέου ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ως υποψήφιο για την πρωθυπουργία της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Ο Μεντβέντεφ είχε διατελέσει τα τελευταία έξι χρόνια πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πριν αναλάβει την πρωθυπουργία είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τέσσερα χρόνια.
Το «τυπικό» της διαδικασίας
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων από την ημέρα που η ρωσική κυβέρνηση υποβάλλει την παραίτηση της, ο ρώσος πρόεδρος πρέπει να καταθέσει την πρότασή του για τον νέο υποψήφιο πρωθυπουργό, την οποία η Κρατική Δούμα οφείλει να εξετάσει σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Στις 4 Μαΐου ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Ιβάν Μέλνικοφ, είχε δηλώσει στο πρακτορείο TASS ότι οι ρώσοι βουλευτές ενδέχεται να εξετάσουν την πρόταση στις 8 Μαΐου στην ολομέλεια της Βουλής, εφόσον μέχρι την ημερομηνία αυτή έχει κατατεθεί η σχετική πρόταση.
Την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού παρουσιάζει ο ίδιος ο αρχηγός του κράτους ή ο πληρεξούσιος εκπρόσωπός του στην Κρατική Δούμα. Στην συνεδρίαση που ακολουθεί, ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία οφείλει να παρουσιάσει τις βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων αποφαίνονται για την υποψηφιότητα του προτεινόμενου πρωθυπουργού. Η υποψηφιότητα του εγκρίνεται εφόσον έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία των βουλευτικών ψήφων.
Μετά την έγκριση της υποψηφιότητας του από την Κρατική Δούμα, ο πρωθυπουργός σε διάστημα όχι μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας, πρέπει να παρουσιάσει στον πρόεδρο τις προτάσεις του για την διάρθρωση των οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας και να προτείνει επίσης τις υποψηφιότητες των αντιπροέδρων της κυβέρνησης όπως και των υπουργών που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση.