Υπέρ των υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από την Ελλάδα για πολλά χρόνια και κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τάσσεται η Bundesbank στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας ασκεί κριτική στη στάση του ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «δεν είναι σαφές για ποιον λόγο υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να επιτύχει υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια.
«Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή μιας ευρείας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων, αυτό θα πρέπει να είναι εφικτό.
Στο παρελθόν, ορισμένες χώρες το πέτυχαν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους (όπως το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Ιταλία), αναφέρει η Bundesbank.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, σημειώθηκε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Στο Eurogroup συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους μέσω της επέκτασης των λήξεων και της μείωση των επιτοκίων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016.
Ωστόσο, υπογραμμίζει, η ελάφρυνση του χρέους μειώνει τη διάθεση για μεταρρυθμίσεις.
Η ελάφρυνση μπορεί να επιτευχθεί και με την τήρηση των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, σημειώνει η Bundesbank, πρόταση η οποία αναφερόταν και στο έγγραφο του ESM για το ελληνικό χρέος.
Όπως αναφέρει η μελέτη, Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Ως εκ τούτου η δημοσιονομική εξέλιξη της Ελλάδας δεν κινείται στα πλαίσια των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων , αλλά στη βάση των στόχων του προγράμματος στήριξης.
Ο στόχος τον οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους θεσμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ έχει επιτευχθεί και με το παραπάνω, καθώς ανήλθε στο 3,5% του ΑΕΠ.
Η Bundesbank αναφέρεται και στις διαφορές μεταξύ των θεσμών, όσον αφορά τις προοπτικές συμμόρφωσης της Ελλάδας με τους στόχους, γεγονός που σε συνδυασμό με την ανάγκη βελτίωσης των μεταρρυθμίσεων, οδήγησαν στην καθυστέρηση της αξιολόγησης.
Τα σενάρια του ESΜ για το χρέος
Σημειώνεται ότι ο ESM σε έγγραφό του αναφέρει ότι η Ελλάδα ΔΕΝ θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους εάν διατηρήσει πλεονάσματα άνω του 3% για 20 χρόνια, όπως είχει μεταδώσει το Reuters, περιπλέκοντας τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Ο ESM ανέφερε επίσης ότι με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα, ακόμη και η μέγιστη δυνατή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα είναι αρκετή για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, εάν προσφερθεί η μέγιστη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με το έγγραφο του ESM.
Η μέγιστη ελάφρυνση του χρέους είναι η επέκταση των μέσων σταθμισμένων λήξεων κατά 17,5 έτη, ενώ η μέγιστη ελάφρυνση του χρέους θα καθόριζε επίσης τους τόκους των δανείων κατά 1% έως το 2050, περιορίζοντας τις αποπληρωμές δανείων σε 0,4% του ΑΕΠ.
Η μέγιστη ελάφρυνση του χρέους θα συνεπαγόταν επίσης ότι η ευρωζώνη θα αγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ.