Η Σύνοδος της G7 στη γαλλική πόλη Μπιαρίτς εισέρχεται στην τελευταία της ημέρα, με τους ηγέτες να αναμένεται να καταπιαστούν με κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στην ημερήσια διάταξη, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο πως θα μπορέσουν να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις.
Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, που ενδέχεται να σημαδευτεί από εντάσεις με δεδομένες τις διαφωνίες των ηγετών, κυρίως την εναντίωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πολυμερή συνεργασία για το περιβάλλον, πιο συγκεκριμένα στη Συμφωνία του Παρισιού, διότι όπως έχει επιχειρηματολογήσει οι διατάξεις της επέβαλαν περιορισμούς στην οικονομία της χώρας του.
Οι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν επίσης το ζήτημα της ψηφιακής οικονομίας. Και σε αυτό το πεδίο ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκδηλωθούν εντάσεις: η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη συγκρουστεί με αυτήν της Γαλλίας, εξαιτίας του φόρου στους γίγαντες της τεχνολογίας που σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή το Παρίσι και η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι στοχοθετεί άδικα αμερικανικούς ομίλους.
Πιθανώς η σημαντικότερη διμερής συνάντηση της ημέρας θα είναι αυτή ανάμεσα στον Τραμπ και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Μέχρι τώρα στη Σύνοδο ο Τραμπ και ο οικοδεσπότης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσπάθησαν να προβάλουν τις φιλικές σχέσεις τους και, όπου ήταν εφικτό αυτό, την ενιαία στάση της Δύσης, αν και χωρίς να πείθουν.
Χθες, Κυριακή, η απρόσμενη επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και οι συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της G7 προκάλεσαν ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα αντιδρούσαν έντονα, αλλά δεν ενέσκηψαν προβλήματα.
Ο Τραμπ είχε χθες σειρά διμερών συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης του με τον Μπόρις Τζόνσον, αφότου αυτός αναδείχθηκε αρχηγός των Συντηρητικών και νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Οι Τραμπ και Τζόνσον διατυμπάνισαν τη διμερή εμπορική σχέση μετά το Brexit.
Η Σύνοδος ολοκληρώνεται το απόγευμα, με τους ηγέτες να αναμένεται κατόπιν να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Τα βλέμματα θα στραφούν στο πώς θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ τη Σύνοδο μετά το πέρας της, κάτι που πιθανώς θα κρίνει το εάν ο Μακρόν κατάφερε να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής της δυτικής συμμαχίας την τρέχουσα περίοδο ρευστότητας χωρίς να πυροδοτηθούν συγκρούσεις και εκρήξεις. Κι αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο.