Οι 25 σκληρές απαιτήσεις που θα κρίνουν τη Συμφωνία

1686
απαιτήσεις

Σημαντικές εκκρεμότητες στο δημοσιονομικό πακέτο του 2018 (περιλαμβανομένων των περικοπών σε ειδικά μισθολόγια και σε αμυντικές δαπάνες), στις “εγγυήσεις” για τις περικοπές των συντάξεων του 2019, αλλά και παρεμβάσεις στη ναυτιλία, στο εργασιακό, στις αποκρατικοποιήσεις, στην υγεία, στις τράπεζες και σε πολλά άλλα πεδία διαπιστώνουν οι δανειστές. Ο λόγος για τα σημαντικότερα, επί συνόλου 25, εκκρεμή προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης που ακόμη δεν έχουν γίνει (συνολικά τα προαπαιτούμενα είναι 140).
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρουσιάστηκε και εγγράφως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο EWG αλλά και στο Eurogroup το απόγευμα της Δευτέρας, τα παραπάνω πεδία παρέμεναν ανοιχτά. Μετεξελίσσονται σε “απαιτήσεις” των δανειστών, που κρίνουν –μαζί, βεβαίως, με το μεγάλο ζήτημα των αποφάσεων για το χρέος– την πορεία της αξιολόγησης και την έλευση του επόμενου πακέτου δόσεων.
Οι “απαιτήσεις” για ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων θα παραμείνουν στο “μικροσκόπιο” του γερμανικού άξονα, αλλά και του ΔΝΤ. Περιλαμβάνουν ακόμα και “διορθώσεις” στον εφαρμοστικό νόμο των περίπου 5,5 δισ. ευρώ που “ψήφισε” η Βουλή στις 18 Μαΐου.
Νέος νόμος στη Βουλή
Το ζήτημα είναι επείγον. Οι διορθώσεις πρέπει να γίνουν πολύ πιο πριν από την επόμενη υπουργική σύνοδο της 15ης Ιουνίου, στις 8-9 Ιουνίου, οπότε προγραμματίζεται να συναντηθούν εκ νέου οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ σε επίπεδο EWG για να προετοιμάσουν την υπουργική σύνοδο και –κυρίως– για να σπάσουν τον “πάγο” που προκάλεσε η θυελλώδης σύνοδος της προηγούμενης Δευτέρας. Πέρα από τις “τροποποιήσεις” στον νόμο, ζητούνται και μια σειρά από εφαρμοστικές διατάξεις που θα έρθουν κυρίως μέσω υπουργικών αποφάσεων.
Ο επίτροπος Μοσκοβισί, μετά τη σύνοδο της προηγούμενης Δευτέρας, έκανε σαφές ότι το πρωί είχε στα “χέρια” του μια λίστα που κατέγραφε, σε σύνολο 140 προαπαιτουμένων, 104 παρεμβάσεις που είχαν ολοκληρωθεί, ενώ, με βάση τα στοιχεία που το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο παρουσίασε την ίδια ημέρα, έφτασαν τις 115 οι παρεμβάσεις που είχαν ολοκληρωθεί. Οι υπόλοιπες παραμένουν ζητούμενο και –βεβαίως– προαπαιτούμενο της καταβολής του πακέτου δόσεων, που, σύμφωνα με πληροφορίες του “Κεφαλαίου” της προηγούμενης εβδομάδας, προς το παρόν διαμορφώνονται στα 7,4 δισ. ευρώ.
Μισθολόγια
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ακόμα η “απόδοση” δημοσιονομικών παρεμβάσεων του 2018, που είναι μέρος του εφαρμοστικού νόμου που ψήφισε η Βουλή στις 18 Μαΐου. Ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες, αλλά και στα ειδικά μισθολόγια. Οι διατάξεις δέχτηκαν σειρά αλλαγών στο παρά ένα της ψήφισης του νόμου, μετά τις εντονότατες πιέσεις που ασκήθηκαν στην κυβέρνηση. Οι τελικές παρεμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις σε μια σειρά από επιδόματα, ειδική αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, μηνιαίο επίδομα παραμεθορίου κ.λπ. Ωστόσο, στο κείμενο του Μνημονίου ορίζεται το… αντίθετο: η μείωση δαπάνης για ειδικά μισθολόγια, αλλά και των αμυντικών δαπανών, σε σχέση με επιδόματα που λαμβάνουν οι ένοπλες δυνάμεις.
Επίσης, υπό εξέταση τελούν και οι παρεμβάσεις στα κοινωνικά επιδόματα, με έμφαση στην επισκόπηση δαπανών, η οποία, σύμφωνα με το Μνημόνιο, πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται.
Σημειώνεται ότι συνολικά η Βουλή ψήφισε δημοσιονομικά μέτρα 5,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν το πακέτο των 4,9 δισ. ευρώ των μέτρων για μετά το Μνημόνιο (2019-2020 με περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο), αλλά και το πακέτο που έχει συμφωνηθεί με τους “θεσμούς” ότι θα πρέπει να αποδώσει 534 εκατ. ευρώ και πρέπει να εφαρμοστεί για το 2018, δηλαδή για την εντός Μνημονίου εποχή. Το “πακέτο” για το 2018 είναι αυτό στο οποίο και εντοπίζουν οι δανειστές τα “κενά”.
Εργασιακό
Στον εφαρμοστικό νόμο, ζητούμενο φέρεται να παραμένει το ζήτημα του συνδικαλιστικού νόμου, καθώς υπάρχουν ενστάσεις για διατάξεις του. Ανοιχτό μένει και το θέμα των παρεμβάσεων στο εργασιακό, καθώς αποτυπώθηκαν ενστάσεις από τους δανειστές για το κατά πόσο οι παρεμβάσεις είναι “συμβατές” με όσα συμφωνήθηκαν με τους “θεσμούς” στην Αθήνα και περιλαμβάνονται στο SMoU. Τα “βέλη” εντοπίζονται στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
Πάντως το απόγευμα της Παρασκευής κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ και άλλες φορολογικές διατάξεις που δεν συνδέονται με προαπαιτούμενα. Μάλιστα, προκαλούν και νέες “τρύπες”. Η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχίων φέτος και το 2018 προβλέπεται ότι θα “στοιχίσει” 460 εκατ. στο κράτος.
Ωστόσο, καθώς το νομοσχέδιο προωθείται με τη διαδικασία του επείγοντος και θα εισαχθεί προς συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη, δίδεται, σύμφωνα με κάποιες πηγές, η χρονική “δυνατότητα” στην κυβέρνηση να περάσει τροπολογίες πριν το EWG…
Οι “εφαρμοστικές” πράξεις που μένουν στον “πάγο”
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν τα οικονομικά επιτελεία την προηγούμενη Δευτέρα στο EWG, εκκρεμούν και μια σειρά από δευτερογενείς πράξεις. Πρέπει να “περάσουν” οι διατάξεις για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των επαγγελματιών με βάση τα μικτά έσοδα (με έκπτωση 85% για το 2018).
Εκκρεμεί, επίσης, και η γνωμοδότηση του κατά πόσο είναι συμβατή η περικοπή στις συντάξεις με το Σύνταγμα και τον Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρέπει, επίσης, να εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις για την παράταση της συνδρομής της ναυτιλιακής κοινότητας.
Επίσης, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένους στόχους ικανοποίησης των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων, αφού υπολογιστούν με βάση τον νέο νόμο, να επιλύσει τεχνικά θέματα σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά και να διασφαλίσει την εφαρμογή του νέου πλαφόν στο clawback στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και στη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ εκτός των φαρμακείων.
Εκκρεμότητες, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκαν και στο χωροταξικό πεδίο, στις ανεξάρτητες Αρχές (στην ΕΛΣΤΑΤ ζητείται να προχωρήσει η δέσμευση για κάλυψη του προσωπικού έναντι νομικών δαπανών από διώξεις), αλλά και σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις κυρίως στο ενεργειακό πεδίο. Διαπιστώθηκαν και ζητήματα στο τραπεζικό πεδίο αναφορικά με την κοινοποίηση όλων των εφαρμοστικών διατάξεων που προβλέπονται για τους διαχειριστές αφερεγγυότητας και γενικότερα για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα “κόκκινα” δάνεια.
*Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί – Γιάννης Αγγέλης, Δήμητρα Καδδά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας