Οι φοιτητές σε αναβρασμό: ΌΧΙ στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, όχι στο Παν/μιο Δυτ. Αττικής

1699
φοιτητές

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παράλληλα με τη ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου το καλοκαίρι με κλειστές σχολές, τακτική που συνήθιζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ανακοίνωσε μια σειρά αναδιαρθρώσεων στα ΤΕΙ. Κύριος άξονας της αναδιάρθρωσης που επιχειρείται είναι οι συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ ή ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά γεωγραφική περιφέρεια (όπως η συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ Ιονίου, ενάντια στην οποία έχουν υπάρξει ήδη αντιδράσεις). Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστική είναι η επικείμενη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ), που προκύπτει από τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ Αττικής (Αθήνας-Πειραιά), καθώς και από μια σειρά συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων.
Σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής λέγεται ότι θα περιλαμβάνει 21 τμήματα, από τα 37 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και στα δύο ΤΕΙ. Η κίνηση αυτή δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί συνέχεια του σχεδίου «Αθηνά», μόνο που σήμερα επιχειρείται να αποσπαστεί πολύ βαθύτερα συναίνεση και από τους φοιτητές και από τους καθηγητές. Δεν αποτελεί απλώς μια κίνηση κατάργησης ή/και συγχώνευσης σχολών, αλλά το υπουργείο υπόσχεται μια «ποιοτική αναβάθμιση» σε πανεπιστήμιο. Μια αναβάθμιση βέβαια μόνο στα λόγια καθώς ούτε το επίπεδο σπουδών αναβαθμίζεται αφού μειώνεται σημαντικά η χρηματοδότηση, μα ούτε και τα πτυχία ενισχύονται την στιγμή που συγχωνεύονται τμήματα διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου (όπως εργοθεραπεία και φυσικοθεραπεία) και γίνεται μετακύλιση των μαθημάτων από τα τωρινά προγράμματα σπουδών μας σε νέους κύκλους σπουδών επί πληρωμή (μεταπτυχιακά και σεμινάρια μετεκπαίδευσης), με στόχο την αφαίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο στο όνομα της “επανακατάρτισης”. Μάλιστα τα τμήματα «που δεν προϋποθέτουν τα κριτήρια για την ανωτατοποίηση» ενδέχεται να αποτελέσουν ένα «μικρό ΤΕΙ», με τη μορφή διετών προγραμμάτων σπουδών.
Απέναντι σε αυτή την κίνηση του υπουργείου για υποβάθμιση των σπουδών και της επαγγελματικής-εργασιακής προοπτικής των σπουδαστών των ΤΕΙ, ξεκίνησαν μεγάλοι αγώνες από τους σπουδαστικούς συλλόγους με καταλήψεις, κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Παιδείας(όπου βρήκαν κλειστές πόρτες), πορείες στο κέντρο και σε γειτονιές της Αθήνας, δράσεις ενημέρωσης της κοινωνίας και ανυποχώρητη διάθεση απέναντι στη διάλυση του ονείρων τους.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους απέναντι στις συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων και στον νόμο Γαβρόγλου. Διεκδικούμε να παρθεί πίσω το απαράδεκτο σχέδιο για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία και το πτυχίο μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για να βρούμε αξιοπρεπή δουλειά σε αυτό τον τόπο.
Νέοι/ες ΛΑΕ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ !

Η πολιτική που ακολουθούν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις βάζουν στο στόχαστρο τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και ειδικά τις παροχές προς τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές. Η συνθήκη αυτή έχει αποψιλώσει τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων και τα κονδύλια που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα, η οποία επιδιώκεται να καλυφθεί μέσα από τους ειδικούς λογαριασμούς έρευνας των ιδρυμάτων και όχι από προϋπολογισμούς του υπουργείου.

Η πολιτική λιτότητας και περικοπών που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως άξιος συνεχιστής των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν έχει αφήσει ανέγγιχτη την εκπαίδευση. Η συνεχής μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχει δημιουργήσει προβλήματα ζωτικής λειτουργίας, ενώ έχει οδηγήσει στην πλήρη ανεπάρκεια των φοιτητικών παροχών με πιο πρόσφατο και έντονο χτύπημα το κλείσιμο των λεσχών.

Στην πόλη της Ξάνθης οι συνθήκες είναι εκρηκτικές, αφού εδώ και τέσσερις εβδομάδες οι φοιτητικές λέσχες που διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι κλειστές, μέσα σε αυτές και η λέσχη των εστιών Ξάνθης. Επιπρόσθετα, επιχειρείται η μεταφορά του τμήματος Αρχιτεκτονικής, από το πλήρως ακατάλληλο κτήριο που στεγάζεται τώρα (αιτία για μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών/τριων αρχιτεκτονικής πριν μερικά χρόνια), σε ένα αντίστοιχα ακατάλληλο κτήριο, το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως αναγνωστήριο ολόκληρης της Πολυτεχνικής σχολής. Ο συγκεκριμένος χώρος δεν καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής, ενώ για χρόνια λειτουργούσε και ως χώρος στέγασης πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που πλέον δεν θα στεγάζονται.

Απέναντι στα παραπάνω, αλλά και στο νόμο Γαβρόγλου που προωθεί η κυβέρνηση, ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης απάντησε με δυναμικές κινητοποιήσεις. Μέσα από μαζικοτατες γενικές συνελεύσεις προχώρησε σε κατάληψη διαρκείας της πολυτεχνικής σχολής, πορείες στην πόλη, παράσταση διαμαρτυρίας στην Σύγκλητο και διάφορες δράσεις κοινοποίησης των αιτημάτων του. Ο αγώνας των φοιτητών της Ξάνθης για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για ανθρώπινους όρους σπουδών, για μια ζωή με αξιοπρέπεια είναι δίκαιος και πρέπει να στηριχθεί από ολόκληρη τη νεολαία και το λαό.

Νέοι/ες ΛΑΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας