Η ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο ήταν ένα από τα θέματα που ανέπτυξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος στο πλαίσιο του 5ου διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Γιάλτας.
«Στα πλαίσια του 5ου διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Γιάλτας (YIEF) που πραγματοποιήθηκε στις 18-20 Απριλίου έγινε εμφανές, ότι οι κυρώσεις δεν μπορούν να σταματήσουν την αναπτυξιακή στόχευση της Κριμαίας σε συνεργασίες ειδικά που υπογράφονται με χώρες από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία», επισήμανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος, μιλώντας στο Sputnik.
«Από την Ευρώπη υπάρχει το ενδιαφέρον ιδιωτικών εταιρειών για συνεργασία με την Κριμαία», πρόσθεσε.
«Στο πλαίσιο του φόρουμ, τόνισα επίσης ότι η Ελλάδα είναι αφύσικο και παράλογο να μην έχει σχέσεις με την Κριμαία, και να εφαρμόζει κατά γράμμα τις κυρώσεις σε βάρος της Κριμαίας όταν έχουμε ελληνική μειονότητα στην Κριμαία. Η Κριμαία αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα και η Ελλάδα χάνει πάρα πολλές ευκαιρίες όχι μόνο στον επιχειρηματικό τομέα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από κοινού υπέρ Ελλάδας και Ρωσίας», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Το YIEF είναι μια ετήσια επιχειρηματική εκδήλωση και ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα οικονομικά φόρουμ που διεξάγονται στη Ρωσία. Η ατζέντα του φόρουμ συμπεριέλαβε συναντήσεις σχετικά με τη διεθνή συνεργασία, τις επενδύσεις, τον τουρισμό, τα έργα περιφερειακής ανάπτυξης, την οικονομία και τη χρηματοδότηση, τα ακίνητα και τα κατασκευαστικά έργα.
«Στο πλαίσιο του φόρουμ συναντηθήκαμε με πάνω από 35 χώρες όπου υπάρχουν και δραστηριοποιούνται Λέσχες φίλων της Κριμαίας», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.
Η ελληνική λέσχη φίλων της Κριμαίας εκπροσωπήθηκε με την παρουσία των πρώην υπουργών Νάντιας Βαλαβάνη και Κώστα Ήσυχου αλλά και του δικηγόρου Γιάννη Ραχιώτη.
Τα τρία μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας συμμετείχαν σε πολλές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις καθώς και στα πάνελ του φόρουμ.
Ο Κώστας Ήσυχος συμμετείχε σε δύο μεγάλα πάνελ: το ένα είχε να κάνει για τις εξελίξεις στη Συρία μετά τον πόλεμο και το άλλο για την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.
« Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενσωματώσουν σε μια αλυσίδα το σύνολο των βαλκανικών χωρών σε μια ΝΑΤΟική «ομπρέλα» με αντιρωσική κατεύθυνση σε όλα τα επίπεδα. Πλέον μένει μόνο η Σερβία στα Βαλκάνια που δεν έχει άμεση σύνδεση με το ΝΑΤΟ. Οι πιέσεις προς τη Σερβία για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι ασφυκτικές από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες», επισήμανε.
Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι προς την κατεύθυνση της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που θα έπρεπε να ασκεί.
«Δυστυχώς και η παρουσία του κυρίου Πάιατ στην Ελλάδα ο οποίος έχει αναδειχθεί σε επόπτη της ΝΑΤΟικής ομπρέλας των Βαλκανίων λειτουργεί αρνητικά», τόνισε.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρεί μια στάση ουσιαστικής ουδετερότητας. Όχι μόνο δεν κρατάει αποστάσεις από το ΝΑΤΟ και την επεκτατική του πολιτική, αλλά συμμετείχε σε πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξήχθησαν τις τελευταίες μέρες στη Μαύρη Θάλασσα, επιθετικά προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κριμαία. Εκεί συμμετείχε και ελληνικό πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Σε ότι αφορά την ανατολική Μεσόγειο, η εμπέδωση της συμμαχίας Ελλάδας Ισραήλ και Κύπρου, συμμαχία όπου σκοπεύει να στρατιωτικοποιήσει το ΝΑΤΟ από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Το Ισραήλ αφού δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη της Θάλασσας άρα δεν αναγνωρίζει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες που προκύπτουν από αυτήν τη συνθήκη, καταπατά σε μεγάλο βαθμό δικαιώματα που ανήκουν τόσο στο Λίβανο όσο καις τη λωρίδα της Γάζας, Καταπατεί τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», επισήμανε μεταξύ άλλων.
*Πηγή: sputniknews.gr