Οι καταδίκες της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μόνο στα λόγια. Δεν συνοδεύονται από μέτρα

1968
τουρκίας

Την απουσία μέτρων κατά της τουρκικής προκλητικότητας, επισήμανε η Σοφία Σακοράφα, αναφέροντας ότι οι καταδίκες της ΕΕ  είναι μόνο στα λόγια. 

Γραπτή ερώτηση για την κυπριακή ΑΟΖ κατέθεσε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, ζητώντας να μάθει αν η ΕΕ έχει λάβει προληπτικά μέτρα, σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση υλοποιήσει την απειλή της για τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο  μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου, μιλώντας στην AFET, ενημέρωσε για όλες τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ.Νικολάου μαζί με την αναπληρώτρια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), αρμόδια για τα θέματα της Τουρκίας,  Αντζελίνα Έιχορστ, αναφέρθηκαν στις δηλώσεις υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά και στην στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώνεται μέσα από την έκθεση για την Τουρκία, καθώς και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Σοφία Σακοράφα, στο κείμενο που κατέθεσε, επισημαίνει πως παρότι οι τουρκικές προκλήσεις καταδικάστηκαν από την Ε.Ε., δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση επανάληψης της τουρκικής προκλητικής πρακτικής στο Αιγαίο. Για τον λόγο αυτό ρωτά την Επιτροπή σε ποιες προληπτικές ενέργειες σκοπεύει να προβεί,  ώστε να υπερασπιστεί την ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και το αναγνωρισμένο δικαίωμα του Κυπριακού λαού να εκμεταλλεύεται τον ενεργειακό του πλούτο. Ρωτά επίσης, εάν έχει προειδοποιήσει εγκαίρως ότι σκοπεύει να προβεί σε συγκεκριμένες κυρώσεις εναντίον των εταιρειών και των προσώπων που θα εμπλακούν σε τυχόν τουρκική γεώτρηση, η οποία θα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

 Η γραπτή ερώτηση που κατέθεσε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής για την κυπριακή ΑΟΖ:

“Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, η Τουρκία σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να αποστείλει το πλωτό τρυπάνι Deep Sea Metro ΙΙ στην Ανατολική Μεσόγειο για να ξεκινήσει εξορύξεις υδρογονανθράκων. Το ενδεχόμενο αυτό ήρθε να ενισχύσει και η σχετική δήλωση του κ. Ερντογάν μπροστά στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στη Βάρνα, όταν ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες, στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, με ή χωρίς λύση. Είναι δε φανερό ότι με μια τέτοια ενέργεια, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

 

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εκδίωξη από τουρκικά πολεμικά σκάφη του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ Saipem 12000, που επρόκειτο να μεταβεί στο θαλάσσιο “οικόπεδο” Νο3, για την προγραμματισμένη γεώτρηση στο κοίτασμα “Σουπιά” εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Οι προκλήσεις αυτές αν και καταδικάστηκαν από την Ε.Ε., δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση επανάληψης της τουρκικής προκλητικής πρακτικής στο Αιγαίο.

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Σε ποιες προληπτικές ενέργειες σκοπεύει να προβεί η Ε.Ε. ώστε να υπερασπιστεί την ΑΟΖ του Κράτους Μέλους της Κύπρου και το αναγνωρισμένο δικαίωμα του Κυπριακού λαού να εκμεταλλεύεται τον ενεργειακό του πλούτο;

-Έχει εγκαίρως προειδοποιήσει ότι σκοπεύει να προβεί σε συγκεκριμένες κυρώσεις εναντίων των εταιρειών και των προσώπων που θα εμπλακούν σε τυχών τουρκική γεώτρηση που θα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και την Κυπριακή ΑΟΖ;”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας