Οι Ιταλοί φορολογούμενοι "διασώζουν" τη Monte dei Paschi di Siena!

1643

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την παροχή κρατικής στήριξης στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena και την προστασία των κατόχων ομολόγων της σε ποσοστό 100%.
Η απόφαση ελήφθη σε κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε στις 2:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής (3:30 π.μ. ώρα Ελλάδας), και για την διάσωσης της τράπεζας θα χρησιμοποιηθεί μέρους το ποσού των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τις περασμένες ημέρες από το ιταλικό κοινοβούλιο.
«Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την Monte dei Paschi di Siena, εξασφαλίζουμε τους πελάτες και το μέλλον της», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.
Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η παρέμβαση αυτή έχει συμφωνηθεί με την Ευρώπη».
Ο ιταλός υπουργός οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, εξήγησε ότι ο όλος μηχανισμός θα προσφέρει απόλυτη  προστασία στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, στους οποίους, σε μια πρώτη φάση  πρόκειται να δοθούν μετοχές και στην συνέχεια ομόλογα υψηλής διαβάθμισης.
Το ιταλικό κράτος, ουσιαστικά, στην φάση αυτή, θα είναι ο κύριος μέτοχος της τράπεζας της Σιένα, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει, μέσω της αγοράς, το απαιτούμενο ποσό για την ανακεφαλαιοποίησή της.
Ανάλογη πορεία, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, πρόκειται να ακολουθηθεί και για άλλες τράπεζες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και σκοπεύουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση της κρατικής στήριξης.
Οι φορολογούμενοι πληρώνουν την ληστεία των τραπεζιτών
Πίσω από τους πανηγυρικούς τόνους της Ιταλικής κυβέρνησης αποσιωπάται η αλήθεια και κρύβεται μεγάλη υποκρισία.
Δεν ξέρουμε αν και κατά πόσον εξασφαλίζεται το μέλλον της Monte dei Paschi di Siena, το σίγουρο είναι ότι οι Ιταλοί φορολογούμενοι πληρώνουν, γιατί αυτοί πληρώνουν, τα σπασμένα της κακοδιαχείρισης και της ληστρικής συμπεριφοράς του τραπεζικού κεφαλαίου, ενώ οι βασικοί μέτοχοι παραμένουν στο απυρόβλητο.
Να σημειώσουμε ότι τα 20 δισ. που θα διατεθούν από την Ιταλική κυβέρνηση για την “διάσωση” των Ιταλικών τραπεζών, θα προέλθουν, όπως είναι φανερό, από τους φόρους των Ιταλών πολιτών.
Όταν οι τραπεζίτες κερδίζουν, τα λεφτά πάνε στην τσέπη τους, όταν χάνουν τα πληρώνουν όλοι οι πολίτες! Αυτός είναι ό σύγχρονος χρηματιστηριακός καπιταλισμός.
Dijsselbloem: Πρώτα bail in για τη Monte dei Paschi
Στο μεταξύ τα πράγματα μπορεί να περιπλέκονται μετά τη δήλωση του Jeroen Dijselbloem που αφήνει να εννοηθεί ότι αμφισβητείται η κρατική διάσωση της Monte dei Paschi.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε την Παρασκευή ότι πρέπει πρώτα να επιβληθεί bail in στην ιταλική Monte dei Paschi και μετά να υπάρξει κρατική διάσωση της τράπεζας, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του κ. Dijsselbloem που επικαλείται το Reuters.
Αυτοί είναι οι κανόνες“, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κομισιόν: Η διάσωση της Monte dei Paschi πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ε.Ε.

Η κρατική βοήθεια προς την Monte dei Paschi θα πρέπει να εναρμονίζεται με τους κανονισμούς της Ε.Ε. τονίζει η Κομισιόν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ιταλική τράπεζα.
«Μια προληπτική λύση για την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Ε.Ε. εάν όλες οι προϋποθέσεις εκπληρώνονται και απαιτείται ο καταμερισμός των βαρών από τους μετόχους και τους επενδυτές μειωμένης εξασφάλισης», τονίζει η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι οι καταθέτες προστατεύονται πλήρως όπως και σε κάθε άλλη τράπεζα.
Όπως τονίζει η Κομισιόν, υποστηρίζει τον στόχο των ιταλικών αρχών για την ενίσχυση του ιταλικού τραπεζικού τομέα και θα συνεργαστεί μαζί τους για να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη χορήγηση βοήθειας στη Monte dei Paschi di Siena.

Δεν είναι βέβαιο πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση της “διάσωσης της Monte dei Paschi. Το βέβαιον είναι οτι για τη “διάσωση” ή θα πληρώσουν οι πολίτες-φορολογούμενοι είτε θα πληρώσουν ομολογιούχοι και καταθέτες της Τράπεζας. Αυτοί που δε θα πληρώσουν σίγουρα είναι οι τραπεζίτες και οι μεγαλομέτοχοι των Τραπεζών. Συγχαρητήρια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας