Οι Ιταλοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι του ευρώ και οι Γερμανοί οι πιο κερδισμένοι

1945
ληξιπρόθεσμα

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη δημιουργία του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος, οι Ιταλοί αποδεικνύονται οι μεγάλοι χαμένοι της ομάδας των 19 χωρών της Ευρωζώνης, με μεγάλους κερδισμένους φυσικά τους Γερμανούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι η οικονομική επίδοση της Ιταλίας είναι χειρότερη ακόμη και από αυτή της Ελλάδας, που έχει πληγεί βαθιά από την κρίση του ευρώ, κι έρχεται στη δεύτερη θέση από το τέλος.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, το πραγματικό κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ιταλία, μειώθηκε κατά 0,4% μεταξύ του 1998 και του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που βασίζονται σε στατιστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έως το 2015 και σε εκτιμήσεις για το 2016.
Αν και η οικονομία της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 6,2% στα 18 χρόνια του ευρώ, το γεγονός ότι ο πληθυσμός της αυξήθηκε την ίδια στιγμή κατά 6,6%, εξηγεί τη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Στον αντίποδα η επονομαζόμενη πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, απέδειξε και με στοιχεία ότι ήταν η μεγάλη κερδισμένη της νομισματικής ενοποίησης. Οι πολίτες της καγκελαρίου Μέρκελ είδαν το καθαρό ΑΕΠ τους να αυξάνεται κατά 26,1% από το 1998 και να φτάνει και να ξεπερνάει τα 35.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά  4% τα τελευταία 18 χρόνια. Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα ωστόσο, παρατηρείται η εντυπωσιακή του άνοδος μέχρι το 2008 κι από εκεί και πέρα, όταν πια η κρίση και τα μνημόνια κάνουν την εμφάνιση τους, η πτώση είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Το ευρώ καθιερώθηκε τον Ιανουάριο του 1999 ως λογιστικό νόμισμα από 11 χώρες της ΕΕ, τις οποίες ακολούθησε αργότερα η Ελλάδα. Τα χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο του 2002 και έκτοτε συνεχίσθηκε η διεύρυνση της ευρωζώνης, με τη Λιθουανία να γίνεται το 19ο μέλος της το 2015.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας