Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απαντούν στον Κ.Σημίτη για την (ολέθρια) ευρωζωνική ένταξη

1261

Απάντησαν όψιμα. Αφού είχε γίνει το κακό. Όμως γεγονός αδιαμφισβήτητο παραμένει οτι η χώρας μας δεν ήταν έτοιμη. Μπήκε ανυπεράσπιστη στον λάκκο των λεόντων, με προβληματική Οικονομία και κράτος-ερειπιώνα. Το τίμημα οδυνηρό.

Τι ήταν για την Ελλάδα η ένταξη στην Ευρωζώνη κατά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Σωστή επιλογή στη σωστή συγκυρία, που λέει και σήμερα ο Κώστας Σημίτης ή λάθος απόφαση της Ε.Ε., όπως διατείνονται σχεδόν ΟΛΟΙ οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Ζισκάρ ντ Εσταίν, ο Σαρκοζί, ο Κόλ, ο Ντελόρ και άλλοι;

Αξιζε να μπεί ΤΟΤΕ η χώρα μας ή μπήκε -με τή ανοχή των Ευρωπαίων- με ανακριβή στοιχεία και ανέτοιμη την οικονομία της, γεγονός που είχε οδυνηρές επιπτώσεις στην πορεία της;

Δυστυχώς για την πατρίδα μας, η ένταξη στην Ευρωζώνη κατά την συγκεκριμένη συγκυρία ήταν ολέθρια. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη. Επασχε δομικά, όχι μονάχα στον τομέα της Οικονομίας. Έτσι, έπεσε απροετοίμαστη στον λάκκο των λεόντων με γνωστές τις τραγικές συνέπειες.

Ας αφήσουμε, όμως στην άκρη τα δικά μας σχόλια. Κι ας δούμε ενδεικτικώς τι έχουν πεί οι κορυφαίοι της Ενωσης για την ένταξη αυτή, για την οποία είναι περήφανος ο κ. Σημίτης και μαζί του λογής πανηγυρτζήδες.

Ζακ Ντελόρ (φίλος του Κ.Σημίτη): «Θα ήταν καλύτερο να είχε καθυστερήσει (σ.σ. η εισδοχή) δυό-τρία χρόνια»( Φεβρουάριος 2014-Συνέντευξη στην «Καθημερινή»).

Νικολά Σαρκοζί: «Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ηταν λάθος. Διότι η Ελλάδα μπήκε με ανακριβή στοιχεία. Δεν ήταν έτοιμη η Οικονομία της»(Οκτώβριος 2011- Συνέντευξη στην γαλλική τηλεόραση).

Ζισκάρ ντ΄Εσταίν: «Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ήταν λάθος να δεχθούμε την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη»( Σεπτέμβριος 2012-Κοινή συνέντευξη με τον Χέλμουτ Σμίτ στο Spiegel).

Χέλμουτ Σμίτ: «Ηταν λάθος η ένταξη των Ελλήνων στο ευρώ, αλλά τώρα πρέπει να δεχτούμε τις συνέπειες και να τους συμπαρασταθούμε»(Νοέμβριος 2014, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα- Από την «Καθημερινή»).

Χέλμουτ Κόλ: «Αν ήμουνα εγώ Καγκελάριος, η Ελλάδα δεν θα έμπαινε στην Ευρωζώνη», γράφει στο βιβλίο του «Από αγωνία για την Ευρώπη»(2014).

Συγκεκριμένα, ο πρώην Καγκελάριος -μιλώντας για αίσχος-, αφενός επικρίνει δριμύτατα τον Γκέρχαρντ Σρέντερ επειδή επέτρεψε την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, και αφετέρου επειδή συμφώνησε να επιτραπεί σε Γερμανία και Γαλλία να μην τηρήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Οι αποφάσεις αυτές είναι από τα σοβαρότερα λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ενωση», σημειώνει ο Κόλ.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (διετέλεσε Αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του SPD): «Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν αδιαμφισβήτητα ορθή, αλλά στην Ευρωζώνη ήταν σίγουρα λάθος» (2013).

Τι απαντάει-τι έχει απαντήσει ο Κ. Σημίτης- σε όλους αυτούς, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες; Απολύτως τίποτε επι της ουσίας. Μονάχα μία φορά αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει σε ευρωπαίο ηγέτη( στον Σαρκοζί, με άρθρο στην εφημερίδα «Μόντ»).

Και τι είπε; Ότι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία ήσαν ακριβή και γι αυτό τα δέχθηκαν οι Υπηρεσίες της Ενωσης (Κομισιόν και ΕΚΤ). Συγγνώμη, αλλά ακριβώς εκεί εντοπίζουν το λάθος- έγκλημα, επι της ουσίας- όλοι οι προαναφερθέντες επικριτές. Στο οτι κακώς δέχθηκε η Ενωση τα συγκεκριμένα ανακριβή στοιχεία!

Πολλοί υπενθυμίζουν ότι η ΕΕ δέχθηκε ψεύτικα στοιχεία και από άλλες χώρες, ώστε να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ. Ετσι είναι. Με μια διαφορά: καμμία από τις χώρες αυτές δεν είχε τέτοια προβληματική οικονομία και τραγική δημόσια διοίκηση, δηλαδή κράτος-ερειπιώνα, όπως η Ελλάδα. Κράτος που υποτίθεται ότι είχε συμμορφώσει ο «εκσυγχρονισμός» του Κ. Σημίτη…

…Κατανοητή η ανάγκη του πρώην πρωθυπουργού να υπερασπιστεί τις επιλογές και το έργο του. Όμως ο υπερεκτιμημένος αυτός πολιτικός, ο διαχρονικώς εκλεκτός μιας οργιαστικής μιντιακής χορείας, ελάχιστα προσέφερε στη χώρα.

Αντιθέτως, την έβλαψε σε όλους τους τομείς. Το λέει η παγερή πραγματικότητα. Με στοιχεία. Για την κατάσταση της Οικονομίας που παρέδωσε. Για τον ανύπαρκτο εκσυγχρονισμό. Για τα ελληνοτουρκικά (Ονειδιστικές οι Συμφωνίες Μαδρίτης και Ελσίνκι). Και φυσικά η βιαστική ένταξη της απροετοίμαστης χώρας μας στην Ευρωζώνη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας